Ισμήνη Σακελλαροπούλου για “Δικαίωση 3368”: “Εισέπραξα «βραβεία» ψυχής”

17.01.2022 / 16:50
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ismini

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΑΝΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΥ
[email protected]

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων που απασχολεί για χρόνια τη χώρα και κυρίως τους απογόνους των θυμάτων της Γερμανικής κατοχής με αφορμή το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα παρουσιάζει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368», σε σενάριο και σκηνοθεσία της πατρινής, με καταγωγή από Καλάβρυτα και Κύπρο, Ισμήνης Σακελλαροπούλου.
Μια αναλυτική καταγραφή ενός δράματος και παράλληλα ενός αγώνα κοινωνικού, πολιτικού, δικαστικού, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στο τραγικό έτος 1943 και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου όπου έλαβε χώρα η «Επιχείρηση Καλάβρυτα». Το έργο εκτός από τις δραματοποιημένες σκηνές που αποτυπώνουν το Καλαβρυτινό τοπίο με αναγωγές στο παρελθόν, τις εκκλήσεις αμάχων, την πληγωμένη αξιοπρέπεια, την φρίκη του πολέμου, περιλαμβάνει και συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες οι οποίες συνθέτουν τις ηθικές, ιστορικές, δικαστικές και άλλες διαστάσεις και πτυχές του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και της μάχης για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση.
Η, σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα του «Δικαίωση 3368», Ισμήνη Σακελλαροποπούλου μιλάει σήμερα στον «Ν» και συγκινεί.

«Δικαίωση 3368». Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το θέμα αυτό και από που προκύπτει ο τίτλος;

Αρχικά θέλω να σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία στην ιστορική εφημερίδα σας. O τίτλος «Δικαίωση 3368» είναι ρεαλιστικός και συγκεκριμένος από τις 3.368 αγωγές που έχω από τον αείμνηστο δικηγόρο Καλαβρύτων πατέρα μου Περικλή Σακελλαρόπουλο, τις οποίες έκαναν οι οικογένειες των Καλαβρυτινών και των γύρων χωριών, ζητώντας αποζημιώσεις για τα δεινά που προκάλεσε το Γ΄ Ράιχ στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ασχολήθηκα γιατί έχουμε καταγωγή από τα ιστορικά Καλάβρυτα, έχουμε χάσει δικούς μας ανθρώπους και είμαι ευαισθητοποιημένη σε τέτοια θέματα.

Τι βλέπει ο θεατής να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μου μέσα από το ντοκιμαντέρ σας;

Προσπαθήσαμε μέσα σε ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ 2 ωρών και 17 λεπτών να παρουσιάσουμε όσον το δυνατό περισσότερα στοιχεία που θα βοηθήσουν τους θεατές που δεν έχουν επαφή με τα Καλάβρυτα να μάθουν την αλήθεια γι’ αυτόν τον τόπο και αγγίξαμε για πρώτη το φορά τόσο εκτενώς το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη παρουσιαστεί στα Καλάβρυτα, αλλά και σε αίθουσες της Αθήνας; Ποιές οι αντιδράσεις των ανθρώπων στα Καλάβρυτα, αλλά και των θεατών της πρωτεύουσας; Τί έχετε εισπράξει;

Στα Καλάβρυτα παρουσιάστηκε στις 5 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ιστορικής μνήμης από τον Δήμο Καλαβρύτων. Ήταν πολύ συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου καθώς και ο τρόπος που αντιδρούσε στο ντοκιμαντέρ. Κάποιες στιγμές η συγκίνηση πρωταγωνιστούσε, άλλες φορές αντιδρούσαν θυμωμένα στην δίκη, όταν η γερμανική πλευρά εκθέτει «δραματοποιημένα» τις ενδεχόμενες προτάσεις της υπεράσπισής της. Στην Αθήνα παρουσιάστηκε στον ιστορικό κινηματογράφο studio new star art cinema, σπάνιο για ντοκιμαντέρ τέτοιας έκτασης. Έχω εισπράξει ανεκτίμητες εμπειρίες, γνωριμίες και συνεργασίες με υπέροχους ανθρώπους και πολλά «βραβεία» ψυχής. Από το δάκρυ ενός απόγονου ενός εκτελεσθέντος μέχρι ένα αγαλματάκι από την γυναίκα του Γλέζου, δώρο για την προσπάθειά μας.

Έχετε καταγωγή από Καλάβρυτα. Πόσο εύκολο ήταν να «αγγίξετε» αυτό το θέμα; Είστε αισιόδοξη ότι θα λυθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων;

Πολύ δύσκολο είναι η απάντησή μου και για τις δύο ερωτήσεις σας. Δεν μπορείς να αγγίζεις τέτοια θέματα αν δεν μπορείς να πεις την αλήθεια. Είμαι αισιόδοξη ότι θα μάθει ο κόσμος τί είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις και αυτό το θέμα και μέσω από την προσπάθειά μας και ότι θα συνεχιστούν οι αγώνες από την Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, από το ΕΣΔΟΓΕ (Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανιών Οφειλών) και από όλους όσους πιστεύουμε ότι πρέπει να δικαιωθούμε.

Ποιο είναι το μήνυμα της «Δικαίωσης 3368»;

Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ιστορία μας με ότι αυτό συμπεριλαμβάνει και να μαθαίνουμε για θέματα εθνικά που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές χωρίς φόβο ή αδιαφορία.

Υπάρχει κάτι στα άμεσα σχέδιά σας;

Ετοιμάζω ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα «Καλάβρυτα- Γκερνίκα» στο πλαίσιο της Διεθνούς Συμπαραγωγής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με το ιστορικό Zinebi Film Festival του Μπιλμπάο. Έχουμε επιλεγεί και συμμετέχουμε 3 Έλληνες και 3 Βάσκοι σκηνοθέτες για τη δημιουργία ενός σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ το οποίο θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας, στη Νάπολη και στο Μπιλμπάο και θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Στη «Δικαίωση 3368», αφηγητές του έργου είναι ο Κώστας Αρζόγλου και η Άννα Παπαγεωργίου, ενώ στις δραματοποιημένες σκηνές συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Θεοδώρα Σιάρκου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Michael Seibel, Γιώργος Χρανιώτης, Πελαγία Βουτζουλίδου, Παναγιώτης Καρμάτης και η Βασιλική Κούλη. Στο έργο συμμετέχει και ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας. Ο Γιώργος Δημόπουλος και η Μαρία Κατσικοπούλου, ως διασωθέντες του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, εμπλουτίζουν την ταινία με τις αφηγήσεις τους σχετικά με τη σκληρή πραγματικότητα του 1943. Ο Γιώργος Βουκάνος συνέθεσε πρωτότυπη μουσική, σε ερμηνεία της Μόρφω Τσαϊρέλη και του Γεράσιμου Ανδρεάτου. Μια παραγωγή της Medea Pictures με την υποστήριξη και την συγχρηματοδότηση του Δήμου Καλαβρύτων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και την επιστημονική υποστήριξη του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.


(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νεολόγος»)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα