Παρασκευή, 27.05.2022, 11:59 πμ

Πατρινό Καρναβάλι 2022: Οι δύο τελάληδες Μαρία Αγουρίδη και Γιώργος Λογαράς δηλώνουν πανέτοιμοι να μας ξεσηκώσουν κόντρα στην πανδημία

17.01.2022 / 16:26
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
TELALHDES MAZI

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ
[email protected]


Όλοι βρισκόμαστε σε αναμονή της έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, διότι η πανδημία έχει χτυπήσει και του συντελεστές της διοργάνωσης και η έναρξη δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά την προγραμματισμένη ημερομηνία (22 Ιανουαρίου). Σε κάθε περίπτωση όμως για τους Πατρινούς τ’ Αγιαντωνιού είναι μέρα χαράς, κεφιού, μασκαρέματος και φυσικά είναι η μέρα της έναρξης του μεγάλου αυτού θεσμού, στην οποία δεν λείπει ο τελάλης: Αυτή η αγαπημένη μας φιγούρα, αυτή η δυνατή φωνή, που κάθε χρονιά μας ανακοινώσει με πάθος και χρώμα την έλευση της μεγάλης γιορτής.
Παραμονή του Αγίου Αντωνίου ή παραμονή της διοργάνωσης της έναρξης, ανάλογα κάθε φορά, ο δικός μας πια τελάλης με το κάλεσμά του, την περιπαικτική του διάθεση και το όλο νόημα χαμόγελό του, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα βγει περιοδεία στους δρόμους της πόλης με το μουσικό του άρμα, προκειμένου να προθερμάνει το κλίμα και να βάλει την πόλη σε Καρναβαλικούς ρυθμούς.


Από πέρυσι ο τελάλης δεν είναι ένας, αλλά δύο. Είναι η ένωση σε μια γροθιά, του νέου με το παλιό. Ο λόγος; Για την σύμπραξη του κεφιού του Γιώργου Λογαρά με το μπρίο της Μαρίας Αγουρίδη, οι οποίοι όντας χρόνια καρναβαλιστές, ερασιτέχνες ηθοποιοί, μα πάνω από όλα άνθρωποι με έντονο το πνεύμα του Καρναβαλιού, έχουν στο πετσί τους το χιούμορ, το ρυθμό, την απαιτούμενη διάθεση και δηλώνουν πανέτοιμοι να ξεσηκώσουν για ακόμα μια φορά τους Πατρινούς και να φωνάξουν δυνατά:
«Ακούσατε, ακούσατε φίλοι και συμπολίτες
μικροί και μεγάλοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι,
κι όλοι εσείς απ᾽ την Ευρώπη τη μεγάλη
αρακάς κουκιά ρεβύθια, τέλειωσαν τα παραμύθια
άνηθος σπανάκι ρύζι και το καρναβάλι αρχίζει!!!!»

Ήρθε η στιγμή…. Ποια τα συναισθήματα;


ΜΑΡΙΑ: ‘Ήρθε;;;;;;;;; Δεδομένων των συνθηκών τα συναισθήματα έχουν λιγάκι διαφοροποιηθεί. Θα έλεγα προσμονή και ελπίδα και σε αντίφαση με αυτά αυτή η αίσθηση του ανεκπλήρωτου που τη βλέπω να έρχεται πάλι κατά πάνω μας. Σίγουρα όμως σε κάθε περίπτωση ο ενθουσιασμός και η χαρά παραμένουν αμείωτα.


ΓΙΩΡΓΟΣ: Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα, η ψυχολογία μου είναι τεταμένη γιατί καλούμαστε και φέτος να αποδώσουμε χαρακτήρες του κεφιού και της χαράς, σε μια καθημερινότητα με άλλη ψυχοσύνθεση. Υπάρχει υπερένταση και μια συσσωρευμένη ψυχολογική κούραση απ’ όλο αυτό που συμβαίνει στην ανθρωπότητα.


Τι σημαίνει τελάλης του Πατρινού Καρναβαλιού για τον Γιώργο/τη Μαρία;


ΜΑΡΙΑ: Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αυτό που αισθανόμουν από τη μέρα που ακουγόταν για πρώτη φορά η φωνή του τελάλη μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας δεν μπορούσα να το περιγράψω σε κανέναν. Από τη θέση του τελάλη μου δόθηκε η ευκαιρία να το εκφράσω και να το μοιραστώ με όλο τον κόσμο. Να το μεταδώσω στον καθένα που συναντούσα στο πέρασμα μου και να το πάρω πίσω στο έπακρο. Μια αστείρευτη καρναβαλική μορφή ενέργειας, ένα κοινό μυστικό που μοιραζόμουν με τον καθένα στο δρόμο με ένα βλέμμα, ένα χαμόγελο, ένα φιλί, ένα χορό ένα κορνάρισμα στο αυτοκίνητο. Ένας ξεχωριστός καρναβαλικός κώδικας επικοινωνίας, που στιγμιαία με ένωσε με τον καθένα ξεχωριστά!


ΓΙΩΡΓΟΣ: Ο τελάλης είναι και η δική μου προσωπική ανατροπή. Στη ζωή μου δεν μπορώ να πω ότι είμαι τόσο αστείος και κωμικός, είμαι λίγο πιο σοβαρός. Άκρως γοητευτικός ρόλος για μένα, διότι προσπαθείς να χαλιναγωγήσεις τα εκφραστικά σου μέσα, την ενέργειά σου, το κέφι σου, την ετυμολογία σου, πολλά πράγματα μαζί. Το στοίχημα είναι μεγάλο και πολύ ενδιαφέρον.


Πως νιώθεις που με την αναγγελία σου ξεκινάει ο μεγάλος θεσμός της πόλης;


ΜΑΡΙΑ: Το 2020 που βρέθηκα για πρώτη φορά στο ρόλο του τελάλη τα συναισθήματα ήταν μοναδικά. Μια μαγεία που δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι σε αυτή τη ζωή που θα μπορέσει να την ξεπεράσει. Ένιωσα ξεχωριστή, πετούσα απλά στα σύννεφα. Απόλαυσα την κάθε στιγμή και περίμενα πώς και πώς την κορύφωση και τη λήξη. Δε σταματούσα να φωνάζω παντού και πάντα ότι το καρναβάλι αρχίζει, ότι το καρναβάλι ήρθε, ότι το ζούμε και το χαιρόμαστε μικροί και μεγάλοι. Και πραγματικά παρόλο που δεν κορυφώθηκε, ζήσαμε ένα πανέμορφο καρναβάλι. Όμως μετά ήρθε το ανεκπλήρωτο και το 2021 που αυτό που βγήκα με χαρά να αναγγείλω έμεινε στην αναγγελία. Ξαναρώτησε με λοιπόν όταν επιτέλους αυτό που θα αναγγείλω ολοκληρωθεί!!


ΓΙΩΡΓΟΣ: Νιώθω πολύ ευτυχισμένος. Νιώθω ένας άνθρωπος που έχει κάνει πολλά πράγματα στη ζωή του, αλλά δεν είμαι χορτασμένος. Θέλω κι άλλο Καρναβάλι. Μου λείπει το Καρναβάλι, μου λείπει ο μεγαλύτερος θεσμός της πόλης μου, κι αυτό μου δημιουργεί στεναχώρια. Έχει και νόημα, όμως, η στεναχώρια. Γιατί αλλιώς δεν θα δώσει νόημα στην χαρά που θα νοιώσουμε, όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα.


Ποια στιγμή σε συγκινεί και ποια στιγμή σε κάνει να χαμογελάς;


ΜΑΡΙΑ: Εδώ τώρα έχεις πέσει στην περίπτωση. Η συγκίνηση και το χαμόγελο είναι τα φόρτε μου. Εναλλάσσονται διαρκώς και χωρίς καμία προειδοποίηση δεν κόβω πουθενά. Συγκινούμαι και γελάω με το παραμικρό. Έπιανα τον εαυτό μου κάθε στιγμή πάνω στο άρμα να πλημμυρίζει από αυτά τα συναισθήματα και αδυνατώντας να το ελέγξω να απορώ κι εγώ μήπως κάτι δεν πάει καλά με εμένα. Σκεφτόμουν διαρκώς τι καλό έχω κάνει σε αυτή τη ζωή για να μου αξίζει αυτό που ζω και δώσε του χαμόγελο και δώσε του συγκίνηση. Και όλα αυτά μαζί με ένα άγχος μη χαλάσει το μακιγιάζ.


ΓΙΩΡΓΟΣ: Με συγκινεί όταν περνάει το άρμα μας, να χαμογελά εκείνος, που παρά τα δικά του προβλήματα, παρά την καθημερινή του μάχη θα σταματήσει να σε κοιτάξει φιλικά έστω για μια στιγμή. Θα χαμογελάσω όταν πολλοί εκεί έξω θα ανταποκριθούν στον χαιρετισμό μας, θα με ανεβάσει ψυχολογικά όταν θα τους κάνουμε αστειάκια. Δεν θα μας πνίξουν τα καθημερινά «μικροπροβλήματα» και δεν θα αφήσουμε τίποτα να μας χαλάσει τη ζωή.


Ο νέος είναι ωραίος ή ο παλιός είναι αλλιώς; Με μια λέξη περιγράψτε μου ο ένας
τον άλλο


ΜΑΡΙΑ: Ο νέος δηλαδή η νέα στην περίπτωσή μας… είναι ωραία. Πολύ ωραία για την ακρίβεια. Ο παλιός είναι παλιός το λέει κ η ίδια η λέξη, αλλά οκ τι να τον κάνουμε, τον ξεσκονίζουμε και τον βάζουμε να πάρει και αυτός λίγο από τα νιάτα και τη λάμψη μου!!!Με μία λέξη; Το Γιώργο; «King». Αν η βασίλισσα ήταν γένους αρσενικού ο θρόνος θα ήταν δικαιωματικά δικός του!!


ΓΙΩΡΓΟΣ: Με τίποτα δεν μπορώ να περιγράψω την Μαρία με μια λέξη. Σίγουρα έχει αίσθηση του χιούμορ, δεν φοβάται να αυτοσαρκαστεί ή να γελοιοποιηθεί. Είναι άνθρωπος με αυτοπεποίθηση, αγαπάει αυτό που είναι και ξέρει να διασκεδάζει.


Τι θα άλλαζες και τι θα κρατούσες;


ΜΑΡΙΑ: Σε ποιον; Στο Γιώργο; Το Γιώργο! (χιουμοράκι). Πολλά μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο, πολλά να γίνουν και πολλά να παραμείνουν όπως τα ξέρουμε. Για την ώρα ας ευχηθούμε να πάνε όλα όσο καλύτερα γίνεται να απαλλαγούμε από όλο αυτό που μας συμβαίνει και όλα θα γίνουν με τη σειρά τους.


ΓΙΩΡΓΟΣ: Να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν θα άλλαζα πολλά πράγματα στην ζωή μου. Μου αρέσει με τα «σωστά» της, μα κυρίως με τα λάθη της. Μέσα από αυτά εξελίσσεσαι, πέφτεις, σηκώνεσαι, μαθαίνεις να στέκεσαι και να προχωράς. Αν πάλι με ρωτάς για το Καρναβάλι, θα άλλαζα ίσως την ποιότητα των στολών, θα έκανα την παρέλαση ένα υπερθέαμα με αρχή μέση και τέλος. Τι θα κρατούσα; Τους ανθρώπους. Αν γινόταν, οι ψυχές των ανθρώπων να είχαν μέσα τους μόνο μουσική και Καρναβάλι. Και να έχουν δημιουργικά συναισθήματα που θα ξεπηδά πάντα κάτι νέο.


Ποια έκφραση από το τελάλισμά σου ξεχωρίζεις;


ΜΑΡΙΑ: Μπορώ να πω δύο; Το άνηθος σπανάκι ρύζι, γιατί είναι μυρωδικό νόστιμο θρεπτικό και μου ανοίγει την όρεξη. Και φυσικά «Το Καρναβάλι αρχίζει» γιατί είναι μαγικό, μεθυστικό, θεότρελο και απογειώνει την όρεξη!!


ΓΙΩΡΓΟΣ: Το «Ακούσατε – Ακούσατε»: Αρχίζει και τελειώνει με φωνήεν, έχει παύση και όταν την φωνάζεις επάνω στο άρμα ακούς τον αντίλαλο της φωνής σου σαν να σου απαντάει όλη η πόλη. Και ο κόσμος σταματά να σε ακούσει, ενώ ήδη ξέρει τι θα του πεις.


Έναρξη Πατρινού καρναβαλιού…τι αναμένεται να δούμε από τους αγαπημένους
μας τελάληδες;


ΜΑΡΙΑ: Αααα αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Έχω δεσμευτεί με συμβόλαιο και όρκο σιωπής. Ο Γιώργος τι σας είπε; Ότι και να σας είπε εγώ θα κρατήσω το μυστήριο που το κάνει πιο ενδιαφέρον.


ΓΙΩΡΓΟΣ: Θα προσφέρουμε λίγη χαρά μέσα από τους ρόλους μας. Αν το μήνυμα του Καρναβαλιού που θα τελαλήσουμε βγει υπέρ της ψυχολογίας του Πατρινού πολίτη, τότε η χαρά της ικανοποίησης θα είναι τεράστια. Περιορισμένα πράγματα και φέτος, ελπίζω σύντομα όλα αυτά να αποτελούν παρελθόν.


Τι είναι Καρναβάλι για τον τελάλη και τι για την Μαρία και τον Γιώργο;


ΜΑΡΙΑ: Δεν απέχει πολύ το ένα από το άλλο. Τυχαίνει η Μαρία να είναι τόσο εξωστρεφής, όσο και ο τελάλης και ο τελάλης μέσα από τη Μαρία έγινε το ίδιο θεόμουρλος. Κατέβηκε από το άρμα ανακατεύτηκε με τον κόσμο μοιράστηκε και μοίρασε χαρά, αγάπη, κέφι και τρέλα. Έχουν γίνει ένα και το ζουν και οι δυο εξίσου έντονα την κάθε στιγμή.


ΓΙΩΡΓΟΣ: Ο τελάλης είναι ο αβανταδόρικος πρωταγωνιστής του Καρναβαλιού. Μια υποκριτική φόρμα που εύχομαι να διατηρηθεί για αιώνες μέσα στον θεσμό. Μέσα από αυτή την ιδιότητα συνεπώς και ο Γιώργος ζει έντονα το Καρναβάλι. Είναι η χαρά μου, η παύση μου από την καθημερινότητα, είναι οι παρέες μου, είναι οι φίλοι μου, το πλήρωμά μου, οι πιο ευχάριστες στιγμές μου.


Τι οραματίζεστε για το μέλλον του Καρναβαλιού;


ΜΑΡΙΑ: Αυτό που οραματίζομαι πραγματικά αυτή τη στιγμή και τίποτα περισσότερο είναι ένα κανονικό ολοκληρωμένο καρναβάλι. Ένα καρναβάλι όπως πριν. Μόνο αυτό θέλω και τίποτα άλλο. Ελευθερία, αγκαλιές, χαμόγελα, τρέλα, αυθορμητισμό. Ένα καρναβάλι από την αρχή μέχρι το τέλος και μια λήξη. Οραματίζομαι μια λήξη όπως της αξίζει βρε αδερφέ. Έχω κάνει δύο ενάρξεις και έρχεται και τρίτη και ούτε μία λήξη. Να καεί αυτός ο καρνάβαλος με τη μεγαλοπρέπεια και τη συγκίνηση που του ταιριάζει. Να νιώσουμε αυτή τη γλυκιά θλίψη του αποχωρισμού και την προσμονή για το επόμενο.


ΓΙΩΡΓΟΣ: Οραματίζομαι ένα Πατρινό Καρναβάλι με εξωστρέφεια, που χρόνο με το χρόνο να προοδεύει όλο και περισσότερο, με διοργανωτές και συμμετέχοντες ενωμένους και συσπειρωμένους, ώστε να το φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα, εκεί που του αξίζει πραγματικά.


Από τι υλικό και τι χρώμα είναι ο τελάλης;


ΜΑΡΙΑ: Πολύχρωμο τρελό ξέφρενο κονφετί!!!


ΓΙΩΡΓΟΣ: Χρωματιστή παιδική πλαστελίνη, με μυρωδιά φράουλας, που απ’ όπου περνάει κολλάει επάνω της από αστερόσκονη μέχρι και κονφετί.


Τι σας στέρησε η πανδημία και τι νέο σας έφερε;


ΜΑΡΙΑ: Σίγουρα η πανδημία μας στέρησε πολλά σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, αλλά και καρναβαλικά. Ας μην τα αναφέρουμε ας είμαστε ευγνώμονες που είμαστε καλά υγιείς και οραματιζόμαστε καρναβάλια και όχι μόνο με την ελπίδα ότι όλα αυτά θα τα αφήσουμε σύντομα πίσω μας. Τι μου έφερε; To Γιώργο!!! Μια χαρά ήμουν μόνη μου κυρία στο άρμα μου να χοροπηδάω σαν τρελή με το άγχος αν θα με αντέξει! Τώρα το άγχος διπλασιάστηκε. Άντε τώρα να μας αντέξει και τους δύο!! Πάαααρτεεεε τοννν!!!


ΓΙΩΡΓΟΣ: Μας στέρησε πολλά, μέσα σε όλα και την παρέλαση. Μας στέρησε χορούς, αγκαλιές, φιλιά, παρέες, ξενύχτια … μα πάνω απ’ όλα μας στέρησε τον αυθορμητισμό μας. Τι νέο μας έφερε; Ίσως το χιούμορ, αυτόν τον αμυντικό μηχανισμό να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με εύθυμη διάθεση.

(Δημοσιεύθηκε στο ένθετο “Κόσμος” της εφημερίδας “Νεολόγος”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα