Ιερή σύγχυση στην Πάτρα- Σκληροί εκκλησιαστικοί κύκλοι σκέφτονται «αντάρτικο» και ανήμερα του Αγίου Ανδρέου – Η στάση του Μητροπολίτη

12.11.2020 / 17:02
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
iereas

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Η εκκλησία στην Αχαΐα- και όχι μόνο- έχει δεχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετά πλήγματα σε σχέση με τον κορωνοϊό και  τη γενικότερη αντιμετώπισή του.

Το τελευταίο αφορά τον Μητροπολίτη Αιαγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμο ο οποίος νόσησε από κορωνοϊό, όπως αποκάλυψε το dete.gr και μάλιστα λίγες ημέρες μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από το γεγονός ότι την 1η του Νοέμβρη κατά την επιστροφή της εικόνας της Παναγίας της Τρυπητής στο Αίγιο, από τη Μητρόπολη Πειραιά όπου είχε μεταφερθεί,δεν είχαν τηρηθεί από τους πιστούς και τους ιερείς τα απαιτούμενα μέτρα με αποτέλεσμα εικόνες συνωστισμού, χωρίς μάσκα, χωρίς αποστάσεις, χωρίς το παραμικρό μέτρο ασφαλείας.

Από τη Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων καταβλήθηκε προσπάθεια να αποσυνδεθούν τα δύο γεγονότα, με επίκληση της παρέλευσης των ημερών από την εκδήλωση της νόσου,  ωστόσο η επιστήμη είναι σαφής και κάθε άλλο παρά αποκλείει την εκδήλωση ενός κρούσματος οκτώ και  εννέα ημέρες μετά την επαφή με τον ιό.

Το περιστατικό αυτό ακολούθησε τα σχόλια που προκάλεσαν  οι φωτογραφίες του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου ο οποίος εμφανίστηκε άνευ μάσκας δίπλα στον Περιφερειάρχη  Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Δήμαρχο Ερυμάνθου Θεόδωρο Μπαρή, κατά την υπογραφή σύμβασης για τη Μονή Νοτενών. Μάλιστα τα δημοσιογραφικά σχόλια για τη στάση του Μητροπολίτη λίγες ημέρες πριν μπούμε σε καραντίνα και ενώ τα κρούσματα στην περιοχή είχαν αλματώδη πορεία, προκάλεσαν την ανάφλεξη του Διάκου της Μητροπόλεως Πατρών Θεόδωρου Μπουλιέρη, o οποίος υπηρετεί στον Ι. Ναό Παναγίας Αλεξιώτισσας και ο οποίος καταφέρθηκε με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον δημοσιογράφων με παραληρηματικό λόγο. Είναι ο ίδιος Διάκος που έκανε παρέλαση κατά την 28η Οκτωβρίου άνευ μάσκας, συνοδευόμενους από πιστούς πολλοί εκ των οποίων επίσης  δεν φορούσαν μάσκα, παρά τις απαγορεύσεις για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από το κορωνοϊό.

ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Η γενικότερη χαλάρωση στο χώρο της εκκλησίας καθώς και το ιδιότυπο κλίμα αντίστασης που ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου μαθαίνουμε ότι ενδέχεται να έχει συνέχεια με σημείο εκκίνησης την εορτή του Πολιούχου Αγίου Ανδρέου η οποία συμπίπτει με την ημερομηνία λήξης της καραντίνας χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς αν θα δοθεί παράταση, ποιους θα αφορά και ποιοι θα συμπεριλαμβάνονται κάθε φορά στο άνοιγμα και το κλείσιμο του …ακορντεόν που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση για τους επομένους μήνες.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Πατρώνμέχρι και πριν λίγες ημέρες και πριν ξεσπάσουν το ένα μετά το άλλο τα κρούσματα στην Ιεραρχία ήταν αποδέκτης εισηγήσεων …επαναστατικής μορφής τόσο σχετικά με τον εορτασμό του Πολιούχου από μη διατεθειμένους να πειθαρχήσουν εκκλησιαστικούς κύκλους, όσο και από ιερείς που ζητούν την άδειά τους να βάζουν πιστούς από τη δίπλα πόρτα!

Ασφαλείς πληροφορίες των “7M” αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης ήταν έξαλλος με αυτές τις εισηγήσεις και με τις έκρυθμες κινήσεις ορισμένων ιερέων, μηδέ των αυτόκλητων υπερασπιστών του εξαιρουμένων,  ενώ οι συστάσεις του είναι αυστηρότατες προς τους ιερείς ενόψει του lockdown.

Ωστόσο και παρά ταύτα  κάποιοι θερμόαιμοι (και δεν είναι λίγοι στην περιοχή), ετοιμάζονται σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ήδη να προσέλθουν μετά πιστών στον Άγιο Ανδρέα ανεξαρτήτως lockdown γεγονός που είναι δυνατόν να οδηγήσει σε παρατράγουδα στο προαύλιο του Ιερού Ναού, αλλά και να ανοίξουν τις πίσω πόρτες των ναών, ιδίως σε χωριά και γειτονιές, παρά τις αυστηρές συστάσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ.κ.  Χρυσοστόμου  πάντως ο εορτασμός του Αγίου Ανδρέα θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

ΑΛΛΟ ΕΝΑ “ΧΤΥΠΗΜΑ”

Το γεγονός ότι η  Πάτρα δεν θα μπορέσει να γιορτάσει φέτος με λαμπρότητα τον Πολιούχο της, πέρα από τη θρησκευτική διάσταση του θέματος, είναι και ένα μεγάλο πλήγμα για την πόλη.

Το διήμερο του εορτασμού του Πολιούχου έφερνε στην Πάτρα κόσμο από όλες τις πλευρές της Ελλάδας αλλά και από τα Βαλκάνια γεγονός που συνεισέφερε όχι μόνο στα έσοδα της Μητρόπολης αλλά και στα έσοδα των επαγγελματιών της πόλης αλλά και των μικροπωλητών. 

Φέτος ο εορτασμός θα γίνει στη σιωπή, και αυτό είναι κάτι που αναμένεται να πληγώσει την πόλη συναισθηματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα