Παρασκευή, 17.09.2021, 2:26 μμ

Η Νεκρά Θάλασσα «βάφτηκε» κόκκινη

14.09.2021 / 16:53
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
kokkini

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τη Νεκρά Θάλασσα, όπου οι ειδικοί ήρθαν αντιμέτωποι με ένα περίεργο θέματα. Συγκεκριμένα, λίμνη που βρίσκεται στη βιβλική περιοχή Μωάβ, όπου σήμερα βρίσκεται η Ιοδανία, τα νερά έχουν μυστηριωδώς πάρει κόκκινο χρώμα.

Δείγματα από τα νερά έχουν ήδη πάρει οι εργαζόμενοι του υπουργείου Ύδρευσης και Άρδευσης της Ιορδανίας ώστε να προσδιορίσουν τους λόγους του περίεργου αυτού φαινομένου, για το οποίο οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι εικόνες έχουν πυροδοτήσει την οργή των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς τα κόκκινα νερά είναι, στην Παλαιά Διαθήκη, μία από τις δέκα πληγές του Φαραώ, τις οποίες ο θεός έστειλε για να απελευθερώσει τους Εβραίους από τη σκλαβιά. Στη Βίβλο αναφέρεται ότι, μετά την άρνηση του Φαραώ να απελευθερώσει τους Εβραίους δούλους του, ο θεός μετέτρεψε τα νερά του Νείλου σε αίμα, σκοτώνοντας τα ψάρια και εμποδίζοντας τους Αιγύπτιους από το να πίνουν πόσιμο νερό.

Dead Sea pool turns BLOOD RED puzzling experts https://t.co/JruNZZeMWm— Daily Mail Online (@MailOnline) September 14, 2021

Στο σημείο που βρέθηκε το πόσιμο κόκκινο νερό, στις ανατολικές ακτές της Νεκράς Θάλασσας, βρίσκονταν, σύμφωνα με τις γραφές τα Σόδομα και τα Γόμορα – οι δύο θρυλικές πόλεις-, πριν υποτιθέμενη καταστροφή τους.

Οι ειδικοί εξηγούν

Αν και ακόμα δεν μπορεί να εντοπιστεί η προέλευση των κόκκινων νερών, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιορδανίας δήλωσε ότι ήδη υπάρχουν κάποιες θεωρίες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος της γεωργίας στη Νότια Κοιλάδα της Ιορδανίας, Γιασίν αλ Κασασμπέχ, το φαινόμενο εντοπίζεται σε λίμνες κοντά σε θάλασσες εξαιτίας της παρουσίας ενός συγκεκριμένου είδους βακτηρίου ή από κόκκινα φύκια που «αγαπούν» την αλμύρα, κάτι που αλλάζει το χρώμα με τη βοήθεια του φωτός του ήλιου.

Ωστόσο αυτό δεν εξηγεί γιατί το νερό ξαφνικά κοκκίνισε ενώ σε άλλες αντίστοιχες «πισίνες» δεν συνέβη το ίδιο. Άλλοι αξιωματούχοι είπαν στο «Israel Today» ότι η παρουσία οξειδίου του σιδήρου στο νερό μπορεί να έχει παίξει ρόλο στην αλλαγή χρώματος, αλλά και πάλι δεν υπάρχει επαρκής εξήγηση γιατί αυτή η αλλαγή έγινε τόσο γρήγορα και ξαφνικά. Ο επικεφαλής των Συνδικάτων Γεωλογίας της Ιορδανίας ανέφερε ότι το κόκκινο χρώμα οφείλεται στην προσθήκη ουσιών από τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα