Ρεκόρ στις δολοφονίες «ακτιβιστών» του περιβάλλοντος – 227 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

14.09.2021 / 17:22
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
klimatiki-krisi

Πίσω από το πέπλο της πανδημίας του κορονοϊού, 227 άνθρωποι δολοφονήθηκαν την περασμένη χρονιά, προστατεύοντας τα δάση, τους υδάτινους και άλλους φυσικούς πόρους σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης. Το 2020 είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά, με ρεκόρ θανάτων για τους ανθρώπους που «βάζουν πλάτη» στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα (13/9), από το Global Witness.

Η μη κυβερνητική οργάνωση για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα Global Witness συγκέντρωσε και ανέλυσε πληροφορίες από το 2020, από όλο τον κόσμο, οι οποίες κατέγραψαν θανατηφόρες επιθέσεις σε υπερασπιστές του περιβάλλοντος, με τον μέσο όρο να φτάνει σε τέσσερις θανάτους την εβδομάδα. Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν συμβεί στη Λατινική Αμερική, με την Κολομβία είναι η χειρότερη χώρα για να είσαι… ακτιβιστής του περιβάλλοντος.

227 Land & #EnvironmentDefenders were killed in 2020 – the highest number of lethal attacks ever recorded, our latest data shows.

These attacks are being driven by the very same industries which are causing the #ClimateCrisishttps://t.co/xEOMp76eOi pic.twitter.com/zG8bQ6MpVk— Global Witness (@Global_Witness) September 13, 2021

Η Κολομβία στην κορυφή της λίστας με τους πεισσότερους θανάτους «ακτιβιστών»

Στην Κολομβία με 65 ακτιβιστές και επικεφαλείς τοπικών κοινοτήτων έχουν δολοφονηθεί εξαιτίας της δέσμευσής τους υπέρ της υπεράσπισης της φύσης και είναι η τρίτη σε επιθέσεις για θέματα υλοτομίας. Εκτός Κολομβίας, το επίκεντρο των εγκλημάτων αυτών εντοπίζεται στο Μεξικό (30 δολοφονίες), στις Φιλιππίνες (29), στην Βραζιλία (20), στην Ονδούρα (17) και σε 12 άλλες χώρες.

Η υλοτομία, η κατασκευή φραγμάτων, η αγροβιομηχανία και οι εξορύξεις αποτελούν τους τομείς που συνδέονται με την πλειονότητα των δολοφονιών υπέρμαχων της φύσης.

Στις Φιλιππίνες 29 άνθρωποι πλήρωσαν με τη ζωή τους την προσπάθεια να εμποδίσουν τις παράνομες εξορύξεις, την ανεξέλεγκτη υλοτομία και την ανέγερση φραγμάτων.

Συγγενείς θυμάτων: Το lockdown έφερε τους δολοφόνους στα σπίτια μας

Οι συγγενείς των θυμάτων δήλωσαν στο Global Witness πώς τα lockdown και η πανδημία είχαν σαν αποτέλεσμα οι υπερασπιστές του κλίματος να γίνουν στόχοι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Πολλοί από τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος είναι ιθαγενείς κάτοικοι, που βλέπουν τη φύση να βιάζεται και να καταστρέφεται. και φυσικά κινδυνεύει η επιβίωσή τους. 

Last year, 50%+ of attacks against Land & #EnvironmentDefenders took place in just three countries:

Colombia 🇨🇴
Mexico 🇲🇽
Philippines 🇵🇭

The lack of protections afforded to defenders is extremely concerning & must urgently be addressed by governments.https://t.co/XzzYY3LgoV pic.twitter.com/jVJAmvOb3q— Global Witness (@Global_Witness) September 14, 2021

«Εμείς οι ιθαγενείς γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι η πηγή όλης της ζωής», σχολίασε στο AFP Κολομβίας η Σέλια Ουμένσα, επικεφαλής κοινότητας της φυλής Νάσα, η οποία αγωνίζεται κατά της αποψίλωσης, των μονοκαλλιεργειών και των παράνομων εξορύξεων στο ταραγμένο νοτιοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, στην περιοχή Κάουκα. Η Ουμένσα έχει επιζήσει τριών αποπειρών δολοφονίας της.

Ποταμός Κολοράντο, αντιμέτωπος με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή

Το Μεξικό είναι η δεύτερη χώρα στη λίστα με τις περισσότερες δολοφονίες, κάποιες από τις οποίες σχετίζονται με την ξηρασία στον ποταμό Κολοράντο, που παρέχει νερό σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους και στην χώρα του Μεξικό. Φέτος, μία από τις χειρότερες ξηρασίες εδώ και δεκαετίες «χτύπησε» τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. 

Πάνω από 70% των επιθέσεων ήταν σε ανθρώπους που υπερασπίζονται τα δάση, τους μεγαλύτερους πνεύμονες του πλανήτη μας, ενώ κάποιοι έχουν πεθάνει προστατεύοντας τα ποτάμια, τους ωκεανούς και τα παράκτια  οικοσυστήματα.

Important piece from @jonathanwatts writing in @guardian about how violence against defenders increased again last year, and what action needs to be taken to protect them.https://t.co/D725z5igT9— Global Witness (@Global_Witness) September 14, 2021

Η οργάνωση Global Witness.επισημαίνει ακόμα ότι η καταγραφή των περιστατικών δεν είναι πολύ ακριβής καθώς στις εν λόγω χώρες δεν γίνονται επισταμένα καταγγελίες λόγω φόβου, ενώ υπάρχει κρατική διαφθορά και περιορισμένα δικαιώματα για τους δημοσιογράφους. Η Αφρική είναι μια τέτοια περίπτωση, που σύμφωνα με την οργάνωση θα υπάρχουν πολλά περισσότερα περιστατικά που δεν καταγγέλλονται. Το Global Witness κατέγραψε 18 δολοφονίες στην Αφρική το 2020, ενώ το 2009 ήταν μόλις επτά.

Η έρευνα σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική καταστροφή αυξάνει και τη βία κατά των γυναικών, οι οποίες εκφοβίζονται, κακοποιούνται σεξουαλικά και υφίστανται απειλές με φόντο την υπεράσπιση των διακιωμάτων των τοπικών κοινοτήτων. 

As the effects of the #ClimateCrisis intensify, violence against those dedicated to protecting the natural world escalates.

We cannot tackle the climate crisis if we don’t #DefendTheDefenders

And we can’t protect defenders without serious #ClimateActionhttps://t.co/6FwxSAD6nl— Global Witness (@Global_Witness) September 14, 2021

Ο Άντριαν Σαλαζάρ, διευθυντής πολιτικών στην Grassroots Global Justice Alliance σημειώνει ότι όσο προχωράμε μέσα στην κλιματική κρίση τόσο οι επιθέσεις κατά των ανθρώπων που υπερασπίζονται το περιβάλλον θα αυξάνονται. «Όσο η κλιματική κρίση και η καταστροφή του περιβάλλοντος αυξάνονται, τόσο οι εταιρείες που υποδαυλίζουν την κλιματική αλλαγή με τις δραστηριότητές τους, θα αναζητούν μεγαλύτερο κέρδος ακόμα και με κόστος την ανθρώπινη ζωή. Κάθε ζωή και κάθε ιστορία έχει σημασία…». 

*Πηγή Cnn climate

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα