Η επιστροφή του Karan Prasher: Ένα «σακίδιο» γεμάτο εμπειρίες

24.09.2022 / 13:30
KARAN 1

ΤΗΣ ΕΛΕΑΝΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΥ

eleana.magdalinou@gmail.com

Επιστροφή στην κινηματογραφική δράση για τον Karan Prasher. O Ινδός κινηματογραφιστής που από 8 ετών ζει και δραστηριοποιείται στην Πάτρα και αποτελεί «δικό» μας παιδί, μετά την ταινία μικρού μήκους «Μυρσίνη», μας παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Με την κάμερά του «φωτίζει», άνδρες, γυναίκες και παιδιά, οικογένειες από την Ουκρανία που ήρθαν στην Πάτρα, μαζί με τον πολιτισμό τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. Και οι τρεις οργανώσεις που εμπλέκονται σ’ αυτό – Σύλλογος ελληνοουκρανικής φιλίας «Palyanytsya», ΑΜΚE «Co2gether» και «Karan Creative Media» – αυτό που θέλουν είναι η Πάτρα να αγκαλιάσει το νέο τους εγχείρημα.

Μετά την «Μυρσίνη» μία ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε στα στενά της Πάτρας, πως αποφάσισε η «Karan Creative Media» να προχωρήσει στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και πάλι στην ίδια περιοχή; Θέλεις να μας πεις περισσότερα γι’ αυτό; Έχει ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ; Ποιοι συμμετέχουν καικ σε ποια σημεία έγιναν γυρίσματα;

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν πριν 4 μήνες με αφορμή την πληθώρα οικογενειών που ήρθαν στην πόλη μας κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών κυρίως από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίες. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ περίπου 30 λεπτών και περιλαμβάνει εμπειρίες γυναικών και παιδιών Ουκρανών ή ομογενών Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μία τοπική μη κερδοσκοπική οργάνωση, την «Co2gether» η οποία ήρθε σε επαφή με τις πρώτες οικογένειες που ενώθηκαν με αφορμή τον πόλεμο και στήριξε την δημιουργία του συλλόγου ελληνοουκρανικής φιλίας Palyanytsya.

 Υπάρχουν σκέψεις να παρουσιαστεί κάπου; Πως θα μπορέσει να το δει ο κόσμος;

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να γνωρίσει όχι μόνο η τοπική κοινότητα τους πρόσφυγες από την Ουκρανία αλλά και οι Έλληνες γενικότερα να έρθουν σε επαφή με τον μεγάλο πολιτισμό και τις συνήθειες που έχουν. Που άλλωστε δεν διαφέρουν τόσο από τις δικές μας. Γι’αυτό το λόγο επιθυμούμε να παρουσιάσουμε το ντοκιμαντέρ σε εθνικά φεστιβάλ και όχι μόνο…

Η επιστροφή του Karan Prasher: Ένα «σακίδιο» γεμάτο εμπειρίες 3

 Ως σκηνοθέτης αυτού του ντοκιμαντέρ, ποιο το μήνυμα που θέλεις να στείλεις;

Ως Ινδός, όταν ήρθα πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια να ενταχθώ. Και οι νέες παρέες μου από την Ελλάδα όμως με αγκάλιασαν και με βοήθησαν να ενσωματωθώ. Αυτή η εμπειρία είναι πηγή έμπνευσης για εμένα και έρχεται να τροφοδοτήσει το σενάριο. Το ντοκιμαντέρ στοχεύει στην αφιλτράριστη αναβίωση των συναισθημάτων του θεατή μέσα από αληθινές παράλληλες ιστορίες και βιωματικές εικόνες απλών ανθρώπων που διαδραματίζονται στην Ουκρανία και στην Ελλάδα.

 Έχεις μεγαλώσει, ζήσει και δραστηριοποιείσαι πολλά χρόνια στην Πάτρα. Τώρα και με το ντοκιμαντέρ αυτό που γυρίσατε, ποια η εικόνα που έχεις σχηματίσει για τον πατρινούς; Εχουν ανοικτή αγκαλιά για τους ξένους; Είναι φιλόξενη πόλη;

 Όπως έχω ξαναπεί η Πάτρα είναι μία όμορφη πόλη με έντονα ιστορικά στοιχεία και γραφικά σκηνικά, κάτι που με εμπνέει. Υπάρχει έφορο έδαφος για να αναδειχθούν και υποστηριχτούν νέοι καλλιτέχνες.

 Πως θα μπορούσε να σε στηρίξει η πατρινή κοινωνία;

Πρώτα από όλα θα θέλαμε και οι τρεις οργανώσεις που εμπλεκόμαστε σε αυτό το ντοκιμαντέρ – Σύλλογος ελληνοουκρανικής φιλίας «Palyanytsya», ΑΜΚE «Co2gether» και «Karan Creative Media», να «αγγίξουμε» τους Πατρινούς. Θα θέλαμε η Πάτρα να αγκαλιάσει το νέο μας εγχείρημα το οποίο με προσπάθεια τόσων μηνών καταφέραμε να δημιουργήσουμε. Επίσης, οι τοπικοί επιχειρηματίες και φορείς θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μέσω προβολής και μέσω χορηγιών το ντοκιμαντέρ για να καταφέρουμε να συμμετάσχουμε σε διεθνή φεστιβάλ.

Ένα ταξίδι στη γενέτειρά σου την Ινδία είναι στα σχέδιά σου;

Η επιστροφή στις ρίζες μας είναι πάντα θεμιτή και αναγκαία. Σχεδιάζω στο κοντινό μέλλον να ταξιδέψω στην Ινδία και να γεμίσω και πάλι το «σακίδιο» μου με εμπερίες, αρώματα και εικόνες.

Η επιστροφή του Karan Prasher: Ένα «σακίδιο» γεμάτο εμπειρίες 4

Ποιός είναι ο Karan Prasher

O Karan Prasher ήρθε με την οικογένειά του από την Ινδία στην Πάτρα σε ηλικία μόλις 8 ετών και έμαθε να γράφει και να μιλάει ελληνικά σαν να είναι η μητρική του γλώσσα. Από μικρός του άρεσε να πιάνει την κάμερα και το κινητό, να βγαίνει στην πόλη και να αποτυπώνει στιγμές. Μπήκε από νωρίς στο χώρο της τέχνης και μεταξύ άλλων, έχει πραγματοποιήσει μαθήματα θεάτρου με τον Βασίλη Κόκκαλη, με τον οποίο συνεργάστηκε και στο «Αιγαίον Story» του Διεθνούς Φεστιβάλ, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου, έχει  παίξει σε θεατρικές παραστάσεις, έχει συνεργαστεί ως μοντέρ στο Πατρινό Καρναβάλι, έχει δημιουργήσει cinematographer trailer παραστάσεων με σκηνοθέτη τον Τζίμη Πολίτη και έχει γυρίσει βίντεο κλιπ σε Ελλάδα και εξωτερικό, με το μέλλον του, να διαγράφεται λαμπρό.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα