Η τέχνη της… περιποίησης των άκρων

22.09.2022 / 16:06
Screenshot_20220916-222736

Η περιποίηση των άκρων  σίγουρα για τις γυναίκες αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια και ο σύγχρονος άνδρα όμως φροντίζει την εμφάνιση του «από την κορυφή μέχρι τα νύχια».  Στο dete.gr μιλά η Ζωή Κούλη Nail Artist – περιποίηση άκρων,  για την τέχνη του μανικιούρ- πεντικιούρ, το κατά πόσο ο κλάδος έχει επηρεαστεί από τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν αλλά και αν η κίνηση μειώνεται. Απαντά και για τις «απαιτήσεις» σε ότι αφορά το τέλειο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα αφού πλέον πάνω στα νύχια γίνονται… έργα τέχνης !

Το επάγγελμα σας τελικά είναι ένα είδος τέχνης ;

«Αδιαμφισβήτητα το επάγγελμα μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέχνη. Εκτός από την θεραπευτική ιδιότητα, πρωταγωνιστικό ρόλο παίρνει και ο σχεδιασμός. Με καμβά το νύχι και παλέτα τις αμέτρητες χρωματικές επιλογές, κάθε αποτέλεσμα αποτελεί μια ζωγραφιά σε μικρογραφία».

Τα οικονομικά προβλήματα που συνεχώς μεγαλώνουν έχουν επηρεάσει τις γυναίκες σε ότι αφορά την περιποίηση τους  ;

«Η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες σίγουρα έχουν επηρεάσει και το επάγγελμά μας. Βέβαια ο κλάδος της γυναικείας περιποίησης δείχνει να αντέχει. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι η κάθε γυναίκα συνδυάζει την περιποίηση με ένα είδος ψυχοθεραπείας κατά την στιγμή που “αφήνεται” στα χέρια των ειδικών. Συμπερασματικά θα έλεγα ότι μια τεχνίτρια που έχει την ικανότητα να υποστηρίξει τα παραπάνω θα σταθεί στον χώρο και θα έχει διάρκεια».

Πόσο απαιτητικές είναι οι γυναίκες ; Πλέον τα νύχια αποτελούν ένα είδος … «κοσμήματος» βλέπουμε να γίνονται … υπερπαραγωγές πάνω σε αυτά.

«Υπάρχουν γυναίκες που έχουν γνώσεις και ξέρουν τι θέλουν έχοντας υιοθετήσει μια ταυτότητα που σπάνια αποχωρίζονται, από την άλλη υπάρχουν και οι γυναίκες που πειραματίζονται και πολλές φορές κινούνται στο όριο της υπερβολής. Γενικά από την εμπειρία μου αυτό που έχω διδαχθεί είναι ότι πρέπει να “διαβάζεις” την ψυχολογία της κάθε γυναίκας και να της προσφέρεις το αποτέλεσμα που θα της δώσει ικανοποίηση. Έστω και αν αυτό πρέπει να είναι “υπερπαραγωγή”». 

Ποιο είναι το πιο περίεργο σχέδιο που σας έχουν ζητήσει να δημιουργήσετε στα νύχια ;

«Στα τόσα χρόνια που είμαι στο χώρο η αλήθεια είναι ότι μου έχουν ζητήσει πολλά. Τα δύσκολα σχέδια πάντα αποτελούν πρόκληση και θα έλεγα επίσης ότι με βοηθούν και στην εξέλιξη μου. Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που  θυμάμαι είναι μία κοπέλα που ήθελε να τις σχεδιάσω γοργόνες σε όλα τα νύχια της. Θυμάμαι επίσης άλλη μια κοπέλα που μου ανέφερε συνέχεια πόσο πολύ αρέσουν στον σύζυγο της οι βέσπες. Το αποτέλεσμα ήταν να της σχεδιάσω μια βέσπα σε κάθε της νύχι».

Θα προτείνατε σε νέες κοπέλες να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο επάγγελμα ;

«Μου έχει τύχει πολλές φορές να με ρωτούν μητέρες ή και τα ίδια τα παιδιά για τη δουλειά μου και αν θα τους πρότεινα να ασχοληθούν με αυτήν. Η απάντηση μου κάθε φορά είναι η ίδια. Η δουλειά μας όπως προανέφερα είναι ένα είδος τέχνης και την τέχνη αν δεν την αγαπήσεις, δεν μπορείς να την υποστηρίξεις. Αν κάποιος δει την δουλειά αυτή απλά σαν την εύκολη λύση είναι δεδομένο ότι δεν θα έχει διάρκεια. Αν την αγαπήσει και την εξελίξει σίγουρα θα πάει καλά».

Η ιστορία του μανικιούρ

Η εφεύρεση του μανικιούρ δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε έναν πολιτισμό. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αιγυπτιακές μούμιες (χρονολογούνται το 5.000 π.Χ.) με επιχρυσωμένα νύχια δάχτυλα ζωγραφισμένα με χένα. Την ίδια περίπου εποχή στην Ινδία οι γυναίκες έβαφαν τα νύχια τους με χένα, ενώ άνδρες στην αρχαία Βαβυλώνα χρησιμοποιούσαν κολ για να χρωματίζουν τα νύχια του. Σύμφωνα με το βιβλίο «Nails: The History of the Modern Manicure (Νύχια: Η Ιστορία του Σύγχρονου Μανικιούρ)», οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σετ μανικιούρ από ατόφιο χρυσάφι στη νότια Βαβυλωνία, που χρονολογείται από το 3.200 π.Χ. και αποτελούσε κομμάτι πολεμικού εξοπλισμού.

Στους Κινέζους συχνά πιστώνεται η δημιουργία του πρώτου «βερνικιού νυχιών», το 3.000 π.Χ. Οι γυναίκες μούλιαζαν τα νύχια τους σε ένα μίγμα με ασπράδι αυγού, ζελατίνη, κερί μέλισσας και βαφές από πέταλα λουλουδιών (τα τριαντάφυλλα και οι ορχιδέες ήταν τα πιο δημοφιλή). Αποτέλεσμα: γυαλιστερά νύχια σε κοκκινωπό ροζ απόχρωση. Μακριά, χρωματιστά νύχια συνδυάζονταν συνήθως με λεπτομερώς διακοσμημένα προστατευτικά νυχιών από σφυρήλατο ορείχαλκο και ημιπολύτιμους λίθους αποτελούσαν ένδειξη πλούτου και ανώτερης κοινωνικής τάξης.

Τα μέλη της δυναστείας των Μινγκ εμφανίζονταν με πορφυρά νύχια και μακριές προεκτάσεις, ενώ οι Αιγύπτιες βασίλισσες Νεφερτίτι και Κλεοπάτρα φημίζονταν για τα κόκκινα νύχια τους τη στιγμή που οι πολίτες κατώτερων τάξεων δεν επιτρεπόταν να βάφουν τα νύχια τους παρά μόνο σε ανοιχτές αποχρώσεις.

Το 1932 κυκλοφόρησε το πρώτο μανό όπως το ξέρουμε σήμερα

Στην Γαλλίδα make up artist, Michelle Menard πιστώνεται ωστόσο το πρώτο γυαλιστερό βερνίκι νυχιών που εμφανίστηκε τη δεκαετία του ’20 και το οποίο είχε ως βάση βαφή αυτοκινήτων. Το συγκεκριμένο βερνίκι δεν ήταν ευρέως διαθέσιμο.

Με πληροφορίες από: Guardian – in.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα