Η Ε.Ι.Ν.Α. στους πλημμυροπαθείς στον Παλαμά Καρδίτσας.

19.09.2023 / 16:16
20230919_132826

Στις 18 Σεπτέμβρη, ξεκίνησε η πρώτη αποστολή αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Στο κάλεσμα της Ε.Ι.Ν.Α. προς τους γιατρούς, ανταποκρίθηκαν 14 συνάδελφοι. Μετά από διερεύνηση των συνθηκών και των αναγκών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, αποφασίστηκε από κοινού με την ΟΕΝΓΕ να στηριχθεί το Ιατρείο Αλληλεγγύης που έχει ιδρύσει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας, με τη στήριξη της Ομοσπονδίας.

Το φαρμακευτικ;o υλικό που μεταφέρθηκε παραχώρησε το Κοινωνικό Φαρμακείο Πάτρας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας και του Δήμου Πατρέων.

Η επιλογή της περιοχής, έχει να κάνει με την πλήρη αχρήστευση της κτηριακής υποδομής του Κέντρου Υγείας Παλαμά.

Με ευθύνη της ΕΙΝΚΥΝΚ, τοποθετήθηκαν δύο οικίσκοι-containers σε κεντρική πλατεία της πόλης και λειτουργούν παθολογικό, παιδιατρικό και ιατρείο τραυμάτων.

Οι υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, 13 μέρες μετά την καταστροφή, είναι μεγάλες και θα ενταθούν.

Πολλοί άνθρωποι είναι έξω από τα σπίτια τους, χωρίς να καλύπτονται βασικές τους ανάγκες.

Χωράφια έξω από την πόλη κατακλύζονται από στάσιμα νερά και το τρεχούμενο νερό είναι ακατάλληλο για τις στοιχειώδεις ανάγκες καθαριότητας, πόσο μάλλον για πόση.

Οι άνθρωποι της περιοχής, πρόσφυγες στον τόπο τους, σαστισμένοι και ανήσυχοι για το άμεσο και απώτερο μέλλον.

Η παρουσία των υγειονομικών της Ε.Ι.Ν.Α. στην περιοχή, έχει το χαρακτήρα της έμπρακτης αλληλεγγύης στους κατοίκους και της στήριξης του έργου των συναδέλφων.

Η δική μας ανησυχία προκύπτει από τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων που μπορεί να επηρεάσουν περισσότερο την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας.

Ο κρατικός μηχανισμός και ο μηχανισμός της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και λίγοι για την αντιμετώπιση των ζωτικών αναγκών που ανάδειξε η πλημμύρα.

Άλλη μια απόδειξη του αδιεξόδου της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών και των υπηρεσιών τους.

Κανένα συντονιστικό κέντρο δεν υπέδειξε στην τοπική ένωση των γιατρών τους χώρους και τις ανάγκες υγειονομικής παρέμβασης.

Σε μια στιγμή που το ΚΥ Παλαμά είχε βγει εκτός μάχης, μιας και λειτουργεί σε ακατάλληλο χώρο το ΤΕΠ και σε δωμάτιο του Δημαρχείου ένα γραφείο συνταγογραφίας, η υποδειγματική δουλειά της ΕΙΝΚΥΝΚ, δίνει το παράδειγμα οργάνωσης της παρέμβασης στη βάση των πραγματικών αναγκών, παρά το ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό στην περιοχή είναι εκρηκτικές.

Διεκδίκησαν από την αρχή κατάλληλο κτήριο μετεγκατάστασης του ΚΥ και όταν αυτό δεν κατέστη εφικτό από τον ανύπαρκτο μηχανισμό των ιθυνόντων, προκρίθηκε η παρούσα λύση.

Η λύση είναι προσωρινή και επ’ ουδενί δεν υποκαθιστά τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους.

Οι συνάδελφοι διεκδικούν την πραγματική χρηματοδότηση και οργάνωση στη βάση των αναγκών.

Άμεσες προσλήψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού. Μετεγκατάσταση των λειτουργιών του ΚΥ Παλαμά σε κατάλληλο χώρο.

Τις επόμενες μέρες, θα καταρτιστεί πρόγραμμα συμμετοχής των γιατρών της Αχαΐας και φίλων από άλλες περιοχές της χώρας στη λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης.

Για την πρώτη αποστολή της Ε.Ι.Ν.Α. στη Θεσσαλία,

Τάσος Γιακουμής και Παναγιώτης Κανελλάκης, Γενικοί Ιατροί.

Παλαμάς, 19 Σεπτεμβρίου 2023.

Υ. Γ. Οι φωτογραφίες από το Ιατρείο Αλληλεγγύης, το Στέκι Αλληλεγγύης του Αγροτικού Συλλόγου, το ΚΥ Παλαμά και  το γραφείο συνταγογραφίας στο Δημαρχείο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα