Η 25η  Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών-Εκδήλωση από τον Δήμο Πατρέων

25.11.2022 / 7:00
ginaika-via

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών η 25η Νοεμβρίου και το μήνυμα της πιο επίκαιρο από ποτέ, μετά την «έκρηξη» βίας που εκδηλώνεται σε γυναίκες της χώρας μας, τους τελευταίους μήνες, μετά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε ο covid-19. Οι αριθμοί αποτυπώνουν ότι η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά 20% τον καιρό της πανδημίας, ενώ το τελευταίο διάστημα σημειώνεται δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών στη χώρα μας.

Η εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών είναι ζήτημα δημοκρατίας και μας αφορά όλους και όχι μόνο τις γυναίκες. Οι διάφορες μορφές βίας που λαμβάνουν χώρα στο σπίτι, τον δρόμο, τον χώρο εργασίας και αλλού συνιστούν παραβίαση βασικού ανθρώπινου δικαιώματος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ενημερωτική εκδήλωση

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα λοιπόν και στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης της κοινότητας απέναντι στην έμφυλη βία, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πατρέων, έχει προγραμματίσει ανοιχτή εκδήλωση με διανομή ενημερωτικού υλικού, στη συμβολή των οδών Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου, από τις 10 σήμερα το πρωί, έως τις 2 το μεσημέρι.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση, η εξειδικευμένη πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα έμφυλης βίας.

Η εκδήλωση αυτή, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Δυτικής Ελλάδας της Περιφέρειας.

Τι λένε οι αριθμοί

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι:

Στα οκτώ πρώτα χρόνια λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πατρέων φιλοξενήθηκαν 173 άτομα – 74 γυναίκες και 99 παιδιά – μεταξύ αυτών και μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑμΕΑ, άνεργες κ.ο.κ.

Τις αρχές απασχόλησαν το 2021, 353 υποθέσεις βιασμού στη χώρα μας. Από τις 353 καταγγελίες,  οι 259 αφορούν τετελεσμένα και 94 απόπειρες.  Από τις παραπάνω, το 2021 στη Δυτική Ελλάδα είχαμε 13 καταγγελίες για βιασμό και απόπειρα βιασμού, εκ των οποίων στην Αιτωλία και την Ακαρνανία αντίστοιχα καταγγέλθηκαν τρείς καταγγελίες για βιασμό. Στην Ηλεία δύο καταγγελίες βιασμών. Στην Αχαΐα τρείς καταγγελίες για βιασμό και δύο καταγγελίες για απόπειρα βιασμού.

Στην Δυτική Ελλάδα την τελευταία δεκαετία:

2011       Έξι καταγγελίες για βιασμό και τρείς απόπειρες.

2012       Εννέα καταγγελίες για βιασμό και επτά απόπειρες.

2013       Εννέα καταγγελίες για βιασμό και πέντε απόπειρες.

2014       Έξι καταγγελίες για βιασμό και πέντε απόπειρες.

2015       Δύο καταγγελίες για βιασμό και δύο απόπειρες.

2016       Έξι καταγγελίες για βιασμό και επτά απόπειρες.

2017       Έξι καταγγελίες για βιασμό και τρείς απόπειρες.

2018       Επτά καταγγελίες για βιασμό και δύο απόπειρες. 

2019       11 καταγγελίες για βιασμό και μια απόπειρα.

2020       Εννέα καταγγελίες για βιασμό και δύο απόπειρες.

2021       11 καταγγελίες για βιασμό και δύο για απόπειρες.

Ο Ξενώνας στην Πάτρα

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους συμπλήρωσε 9 χρόνια λειτουργίας στον Δήμο Πατρέων. Στο διάστημα αυτό έχει δεχτεί αιτήματα και έχει φιλοξενήσει έναν μεγάλο αριθμό γυναικών και των τέκνων τους, θύματα διαφόρων μορφών βίας.

Στόχος του ξενώνα είναι να παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, σίτιση, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Διευκολύνει επίσης την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας.

Ωφελούμενες είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.) με τα παιδιά τους οι οποίες χρήζουν φιλοξενίας στους Ξενώνες. Σημειώνεται ότι δεν τίθεται κατ’ αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων γυναικών.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, Σαββατοκύριακα και αργίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στελεχώνεται με ειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, κοινωνιολόγο), διοικητικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό και φύλακες.

Όσες γυναίκες ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τη λειτουργία του Ξενώνα, μπορούν να απευθυνθούν:

– στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γ. Γραμματείας Ισότητας των φύλων (ΓΓΙΦ) και στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

– στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων

– στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ατόμου και Οικογένειας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων

– στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)

– στα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων

Εννοείται τέλος, ότι για λόγους ασφαλείας των φιλοξενουμένων, η διεύθυνση του Ξενώνα παραμένει απόρρητη.

Μια παγκόσμια πανδημία

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι το 35% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βίας σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ποσοστό που σε ορισμένες χώρες το φθάνει το 70%. Η μάστιγα αυτή αποτελεί εμπόδιο στην ισότητα των φύλων, στη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών και στη βιώσιμη ανάπτυξη συνολικά, καθώς και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα