Παρασκευή, 21.01.2022, 12:17 πμ

Φαράγγι Βίκου: Το μεγαλείο της φύσης

13.02.2021 / 16:18
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
vikos1.dimos_.ioan_

Από το Μονοδένδρι, αντιπροσωπευτικό Ζαγοροχώρι με πετρόχτιστα κτίρια και γραφικά καλντερίμια, ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στο επιβλητικό φαράγγι του Βίκου. 

Το φαράγγι του Βίκου, σπάνιο μνημείο της φύσης, έχει μαζί με τις απολήξεις του (φαράγγι Άνω Βίκου και φαράγγια Βοϊδομάτη) μήκος που ξεπερνά τα 35 χλμ.

Το βάθος του ποικίλλει, από 600 μ. περίπου στο Mονοδένδρι, όπου και το στενότερο σημείο του, έως 1.200 μ. περίπου στο χωριό Bίκο. 

Στο βαθύτερο αυτό σημείο παρουσιάζεται και το μεγαλύτερο άνοιγμά του (2.200 μ. περίπου).

Συγκλονιστική είναι η θέα στη χαράδρα του Βίκου από τη θέση «Οξυά». 

Οι φυσιολάτρες μπορούν να διασχίσουν το φαράγγι του Βίκου ακολουθώντας πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 6-7 ωρών, μέτριας δυσκολίας (απαιτείται ορειβατική ένδυση και υπόδηση).

Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου

Ιδρύθηκε το 1973 και περιλαμβάνει το φαράγγι του ποταμού Βίκου (παραπόταμου του Βοϊδομάτη), τη χαράδρα του Αώου και τον ορεινό όγκο της Τύμφης. 

Το ανάγλυφο της περιοχής χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές του τοπίου (απότομες χαράδρες και ήρεμες πλαγιές, γκρίζο των βράχων και πράσινο του δάσους). 

Ο δρυμός έχει χαρακτήρα φυσικού βοτανικού και ζωολογικού κήπου. 

Πολυάριθμα είδη δασικών δέντρων και θάμνων, σπάνια είδη φυτών κοσμούν το δρυμό και συγκεντρώνουν παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον. 

Η πανίδα παρουσιάζει εξαιρετική ποικιλία ειδών (καφέ αρκούδα, λύκος, βίδρα, αγριόγιδο, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, αλπικός τρίτωνας και σαύρα της Πίνδου, πλούσια πτηνοπανίδα, πέστροφες κ.ά.).

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται από τους διαδικτυακούς τόπους του Δήμου Ιωαννιτών και του Δήμου Ζαγορίου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα