Το χωριό της Πελοποννήσου που φιλοξενεί την αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας

15.02.2021 / 22:27
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
κο 22

Eιναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ορεινής Αρκαδίας και ιδιαιτέρως αγαπητός στους λάτρεις των χειμερινών αποδράσεων. Η Δημητσάνα συγκαταλέγεται σε εκείνες τις ορεινές επιλογές που τα έχουν όλα και ικανοποιούν τους επισκέπτες τους και με το παραπάνω.

Ανάμεσα στα γραφικά, λιθόστρωτα σοκάκια με τα παραδοσιακά κτίρια και τις όμορφες εικόνες, στη Δημητσάνα θα ανακαλύψει κανείς και την αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Ιδρύθηκε μαζί με το περίφημο Θεολογικό Σχολείο το 1764 και αρχικά η συλλογή της αποτελούνταν από βιβλία που μεταφέρθηκαν σε αυτή από τη Μονή του Φιλοσόφου. Με τα χρόνια και για την ακρίβεια επί 57 συνεχόμενα έτη εμπλουτιζόταν με εκδόσεις κυρίως Ελλήνων συγγραφέων πεζογράφων, ποιητών και εκκλησιαστικών πατέρων για να φτάσει να έχει στην κατοχή της περίπου 5.000 τόμους πριν το 1821.

Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης η παρουσία της στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν ενεργή, προσφέροντας τα βιβλία της για να τυλιχτεί το μπαρούτι και να δημιουργηθούν τα φυσίγγια των αγωνιστών. Μόλις 600 τόμοι κατάφεραν να διασωθούν μετά την απελευθέρωση. Ωστόσο, μετά την επανάσταση από δωρεές προστέθηκαν επιπλέον 2.000 βιβλία, για να φτάσει σήμερα η συλλογή της να απαρτίζεται από 35.000 τόμους.

Το υλικό της από το 1925 έχει ταξινομηθεί, η πολιτεία αναγνώρισε την αξία της και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί ως δημόσια βιβλιοθήκη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα