Εξαφανίστηκαν αρχεία με 14.700 άδειες στην Πολεοδομία της Πάτρας

19.02.2023 / 20:06
1300

Αντιμέτωποι με ένα απερίγραπτο «πλιάτσικο» το οποίο έχει γίνει στην πολεοδομία της Πάτρας, βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες πατρινοί οι οποίοι στη προσπάθεια τους να εκδώσουν ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, διαπιστώνουν ότι ο φάκελος αδείας του ακινήτου τους έχει εξαφανιστεί.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Νεολόγος» των Πατρών, συνολικά από τα αρχεία της πολεοδομίας Πατρών σε βάθος χρόνου έχουν κάνει «φτερά» 14.700 φάκελοι με άδειες κτιρίων και όλα τα παρελκόμενα.

Από αυτούς οι 10.000 φάκελοι αφορούν σε κτίρια τα οποία αναγέρθηκαν πριν το 1960 και οι οποίοι σύμφωνα με τα στελέχη της πολεοδομίας δεν υπάρχει καμία ελπίδα να βρεθούν. Πιο σημαντική παράμετρος θεωρείται πως είναι αυτή της απώλειας των 4.700 αδειών οι οποίες αφορούν σε οικοδομές που κτίστηκαν μετά το 1960 καθώς σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και πολυώροφα κτίρια.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η «απαλλοτρίωση» αυτών των φακέλων καταδείχνει το μέγεθος της διαπλοκής, της συγκάλυψης και των οικονομικών συναλλαγών που έγιναν χρόνια πριν με πρωταγωνιστές εργολάβους, ιδιοκτήτες, μερίδα συγκεκριμένων μηχανικών σε άριστη συνεργασία με επίορκους υπαλλήλους οι οποίοι με το αζημίωτο φρόντιζαν για την εξαφάνισή τους.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει ανακαλυφθεί ότι ενώ στο αρχείο της πολεοδομίας στην Πάτρα δεν υπάρχει ο φάκελος αδείας κάποιων κτιρίων, αυτοί κατά περίεργο τρόπο βρίσκονται στα χέρια των ιδιοκτητών.

Το χρονικό της «αφαίμαξης»

Απάντηση στο πως εξαφανίστηκαν 10.000 φάκελοι με άδειες κτιρίων που αναγέρθηκαν στην Πάτρα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει. Η υπόθεση είναι πολυπαραγοντική καθώς η μία διάσταση είναι αυτή της συγκάλυψης παρανομιών, της έλλειψης εγγράφων, της μη ύπαρξης νομιμότητας ως προς την αρτιότητα και όχι μόνο του κτιρίου με πολλά χρήματα κάτω από το τραπέζι.

Άλλες παράμετροι είναι η ανυπαρξία συντονισμού και οργάνωσης επί δεκαετίες. Η περίπτωση της καταστροφής εκατοντάδων φακέλων με άδειες που ήταν πεταμένες σε αποθήκη της οδού Υψηλάντου στην Πάτρα έως και τα μέσα του 1975 αποτελεί τρανή απόδειξη των όσων έχουν συμβεί. Οι φάκελοι αυτοί καταστράφηκαν όταν πλημμύρησε το κτίριο.

Ο τρόπος μεταφοράς των φακέλων όταν γινόταν μεταστέγαση της πολεοδομίας και αλλαγή αποθηκευτικών χώρων, αποτελεί μία ακόμα αιτία καθώς υπήρξε περίπτωση που οι φάκελοι στοιβάχτηκαν σε σακιά τα οποία κατά τη μεταφορά άνοιξαν και στη διάρκεια της διαδρομής χάθηκαν.

Τάξη στην αταξία…

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια από το πολεοδομικό γραφείο της Πάτρας να μπει τάξη, να αρχειοθετηθούν όλοι οι φάκελοι και να δημιουργηθεί μια ασφαλής βάση δεδομένων, προκειμένου να μπει τέλος στο θέατρο του παραλόγου.

Αποτέλεσμα αυτής της επίπονης προσπάθειας είναι και η αποτύπωση για πρώτη φορά του συνολικού αριθμού φακέλων που έχουν εξαφανιστεί και η αρχειοθέτησης δεκάδων χιλιάδων ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια προκειμένου να εντοπιστούν ακόμα και τώρα φάκελοι που ενδεχομένως βρίσκονται στα πιο απίθανα σημεία ή έχουν μπερδευτεί με άλλους.  

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα