ΕΚΑΒ Πάτρας: Σε απόγνωση οι διασώστες με τα περιστατικά κορωνοϊού

22.11.2021 / 15:10
1440x810_cmsv2_50829b85-dc61-51f3-a112-5e99d1cfc2db-4629282

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Ο κορωνοϊός επελαύνει στη Αχαΐα και η πίεση είναι πλέον μεγάλη στα νοσοκομεία της Πάτρας τα οποία καλούνται να νοσηλεύσουν δεκάδες περιστατικά. Στην πρώτη γραμμή της «μάχης» το ΕΚΑΒ, με τους διασώστες, να διακομίζουν καθημερινά ασθενείς και την κατάσταση να χαρακτηρίζεται «εκρηκτική», αφού πλέον ο μέσος όρος των περιστατικών είναι ημερησίως, 18 με 20 διακομιδές, ενώ υπάρχουν και μέρες που οι διακομιδές «άγγιξαν» τις 40. 

 «Γονατίζει» το ΕΚΑΒ ο κορωνοϊός

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ 3ης  Περιφέρειας Γιάννης Θεοδωρόπουλος μιλά στο «Ν» και κάνει λόγο για μια από τις πιο δύσκολες περιόδους.

 «Το τελευταίο διάστημα η πίεση όσο αναφορά την λειτουργία του ΕΚΑΒ από τον covid είναι μεγάλη. Έχουμε φτάσει σε σημείο να βλέπουμε πώς οι διακομιδές ασθενών με covid είναι ο κανόνας των περιστατικών, τα οποία διακομίζουμε στις βάρδιες. Μιλάμε για νούμερα που ούτε θα μπορούσαμε να τα φανταστούμε. Έχει ξεφύγει η κατάσταση, δυσκολευόμαστε, έχουμε φτάσει στα όρια μας και τα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Καταλαβαίνεται πώς αυτός ο όγκος των περιστατικών που έχουν προκύψει δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία μας. Σε καθημερινή βάση ο αριθμός διακομιδής περιστατικών covid υπερβαίνει τα 15 με 18 περιστατικά. Αν αναλογιστείτε ότι μια διακομιδή covid στοιχίζει στο ΕΚΑΒ μία με μιάμιση ώρα, καταλαβαίνεται ότι είναι μεγάλο το νούμερο. Υπάρχουν και μέρες που έχουμε περάσει τα 30 περιστατικά. Ένας μέσος όρος είναι 18 με 20 περιστατικά σε καθημερινή βάση. Έχουμε προβλήματα στο στόλο μας αλλά και το προσωπικό δεν επαρκεί. Και όχι μόνο αυτό. Το προσωπικό είναι κουρασμένο, δουλεύουμε στο «κόκκινο» δύο χρόνια, το Υπουργείο από το Σεπτέμβριο προχώρησε πάλι σε αναστολή αδειών, η υπόσχεση που είχαν δώσει πώς όσοι υπάλληλοι βγουν σε αναστολή θα αναπληρωθούν δεν έχει υλοποιηθεί. Έχει καλυφθεί μόνο μια θέση,  ενώ βρίσκονται στην περιφέρεια μας 23 άτομα σε αναστολή (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά), όταν τα νούμερα είναι συγκεκριμένα, έστω και ένας να λείψει υπάρχει πρόβλημα. Στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά δεν υπάρχουν συνάδελφοι σε αναστολή».

«Δεν ενημερώνουν ότι έχουν συμπτώματα κορωνοϊού»

Η διαδικασία διακομιδής ενός περιστατικού covid δεν είναι απλή, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και στη συνέχεια απολύμανση του ασθενοφόρου. Εκείνο όμως που τρομοκρατεί τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ είναι πώς πολίτες καλούν, ζητούν ασθενοφόρο αλλά αποκρύπτουν το γεγονός ότι έχουν… συμπτώματα του ιού.

«Όταν διακομίζουμε έναν ασθενή covid δεν είναι μόνο η διακομιδή που θα κάνουμε. Πρέπει το ασθενοφόρο να απολυμανθεί, οι υπάλληλοι να απορρίψουν τις μολυσμένες στολές, αυτό έχει ένα χρόνο ανταπόκρισης γύρω στη μία ώρα και ένα τέταρτο. Σκεφτείτε αυτά τα περιστατικά που διακομίζουμε – με την μια ώρα το καθένα – τί δύναμη και ασθενοφόρα χάνονται από την πόλη, γιατί πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία. Τα 38 και 40 περιστατικά που διακομίσαμε πριν από λίγες ημέρες δεν τα είχαμε φτάσει ποτέ, σε καμία περίπτωση, ούτε τότε που η Δυτική Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο. Το ανησυχητικό για εμάς είναι ότι πλέον δεν μας πολύ-ενημερώνουν ότι υπάρχει covid στον ασθενή, ότι υπάρχουν συμπτώματα και σε αρκετές των περιπτώσεων πηγαίνουμε απροετοίμαστοι και αυτό είναι επικίνδυνο τόσο για την δική μας υγεία όσο και για την υγεία αυτών που θα διακομίσουμε. Παίρνουν τηλέφωνο το ΕΚΑΒ, ζητούν ασθενοφόρο για οποιοδήποτε άλλο λόγο, ενώ έχουν συμπτώματα του ιού. Δεν ξέρω γιατί ο κόσμος θεωρεί ότι να νοσήσεις με covid είναι κάτι κακό. Είμαστε μέσα στην καρδιά μιας πανδημίας, δεν υπάρχει περίπτωση, σε κάποια έκφανση της ζωής μας να μην έρθουμε αντιμέτωποι με τον ιό. Είναι μια πανδημία την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με συνείδηση και με μέτρα. Σίγουρα χωρίς τις ειδικές στολές έχουμε πάει πάμπολλες φορές, γιατί δεν μας ενημερώνουν. Εμείς λαμβάνουμε τα μέτρα αυτά που μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και του γνωστικού αντικειμένου, με την μάσκα μας, με τα γάντια μας.  Καλό θα είναι οι πολίτες να ενημερώνουν το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ, ότι ο ασθενής έχει τα συγκεκριμένα συμπτώματα. Πλέον γνωρίζουμε όλοι ποιά είναι, δεν μπορούμε να δηλώσουμε άγνοια, ούτε να επικαλεστούμε ότι δεν ξέρουμε τί αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να γίνεται αναφορά στα συμπτώματα, τα οποία θα βοηθήσουν εμάς, να κάνουμε την αξιολόγηση. Άνθρωποι είμαστε και εμείς, οικογένειες έχουμε και αυτή η παραπάνω πίεση που αντιμετωπίζουμε, δεν είναι καλή για την λειτουργία μας».

Να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί

«Πρέπει επιτέλους να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, έχει μεγάλα κενά. Το ΕΚΑΒ είναι ο βασικός κρίκος του συστήματος υγείας. Ζητάμε να προχωρήσει ο περιβόητος διαγωνισμός για να προμηθευτούμε τα 14 ασθενοφόρα από το διαγωνισμό του 2018, να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αξιόμαχοι και το δεύτερο τα παιδιά που προσελήφθησαν για να συνδράμουν επικουρικά  το διάστημα της πανδημίας να τους μονιμοποιήσουν. 30-40 άνθρωποι είναι, οι οποίοι όταν κλήθηκαν να βοηθήσουν το σύστημα προθυμοποιήθηκαν. Να αυξηθεί η επιχειρησιακή μας δύναμη, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Στην Αχαΐα έχουμε 113 διασώστες μάχιμους».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Διαβάστε επίσης:

Κορονωϊός: Ένα κρεβατι κενό έχει μείνει σε ΜΕΘ Covid στην Πάτρα – Ασφυκτιουν τα νοσοκομεία

Πάτρα: 31χρονος νεκρός από κορωνοϊό στο νοσοκομείο του Ρίου

“Μου λείπεις τόσο γ@μώτο” – Συγκλονίζει η σύζυγος του 31χρονου Βασίλη Όρρου που πέθανε από κορωνοϊό

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα