Είναι το μέλι μία από τις τροφές που αυξάνουν τη γονιμότητα του ζευγαριού; 

22.03.2023 / 8:32
spitiko-scrub-me-meli

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και για την ενίσχυση της γονιμότητας.Μεταξύ των τροφών που δεν πρέπει λείπει από τη διατροφή σας αν προσπαθείτε να συλλάβετε είναι και το μέλι.Μια μελέτη του 2022 που διεξήχθη από ερευνητές στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Ceará στη Βραζιλία διαπίστωσε ότι το ακατέργαστο βιολογικό μέλι μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα μειώνοντας τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα. Οι ερευνητές το ονόμασαν «μέλι γονιμότητας».Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και βρέθηκε υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών στον οργανισμό τους. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το ακατέργαστο μέλι είναι πιο αποτελεσματικό από τη μετφορμίνη, η οποία είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη.

Αποδείχθηκε επίσης ότι βελτιώνει τη γονιμότητα ρυθμίζοντας τις ορμόνες, μειώνοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Μέλι και γονιμότητα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ακατέργαστο βιολογικό μέλι είχε υψηλά επίπεδα αρκετών αντιοξειδωτικών συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών, φαινολών και μονοτερπενίων που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Το ακατέργαστο βιολογικό μέλι παράγεται από απομακρυσμένες φυλές στο βραζιλιάνικο τροπικό δάσος, οι οποίες το συλλέγουν από άγριες μέλισσες που γονιμοποιούν στα δέντρα γύρω από τα χωριά τους. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φυσική θεραπεία για πολλές παθήσεις συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας. Ωστόσο, το ακατέργαστο βιολογικό μέλι, είναι εξαιρετικά σπάνιο και δύσκολο να βρεθεί.

Αποτελέσματα μελέτης

Οι ερευνητές δοκίμασαν το μέλι σε θηλυκά ποντίκια που δεν μπόρεσαν να κυοφορήσουν λόγω του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), το οποίο επηρεάζει έως και το 30% των γυναικών παγκοσμίως.

Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν το μέλι γονιμότητας, διαπίστωσαν ότι άλλαξε τον τρόπο αλληλεπίδρασης της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο σώμα. Στη μελέτη, το ακατέργαστο βιολογικό μέλι ήταν σε θέση να βελτιώσει την ανοχή στη γλυκόζη σε ποντίκια με PCOS και επίσης αύξησε τον αριθμό των ωαρίων που απελευθερώθηκαν από τις ωοθήκες.

Επίσης, είδαν ότι όταν τάισαν μερικά από αυτά τα ποντίκια ωμό μέλι για δύο εβδομάδες (και μετά σταμάτησαν), περίπου τα μισά κυοφόρησαν μέσα σε επτά εβδομάδες – σε σύγκριση με λιγότερο από 10% μεταξύ εκείνων που δεν έλαβαν καμία θεραπεία με μέλι.

Μια άλλη μελέτη το 2014 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Reproductive Health επεσήμανε ότι το ωμό μέλι είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος. Το ακατέργαστο βιολογικό μέλι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της τεστοστερόνης στους άνδρες.

Βελτίωση γονιμότητας με μέλι

Το να πίνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι ανακατεμένο σε αυτό μισή ώρα πριν το πρωινό με άδειο στομάχι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επωφεληθείτε από τα ένζυμα και τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο ωμό βιολογικό μέλι.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα