Σαρηγιάννης – Το διάστημα μέχρι το Πάσχα δεν είναι καθόλου εύκολο – Με πολλά τεστ φτάνουμε και τα 4.900 κρούσματα

03.04.2021 / 8:24
ντα 4

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλά στο newsit.gr για την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού αλλά και για όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την πανδημία, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

«Οργάνωση των ΜΕΘ, πραγματική είσοδος του ιδιωτικού τομέα υγείας στο παιχνίδι, καλή παρακολούθηση των self test, επιτάχυνση εμβολιασμού και αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ» – αυτά είναι τα βασικά προαπαιτούμενα που θέτει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης , καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, για να «πηδήξουμε» το τρίτο κύμα και να προχωρήσουμε στη συνέχεια και στα υπόλοιπα κομβικά ανοίγματα, αυτά της εστίασης και του τουρισμού.

Η εκτίμηση της εξέλιξης των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Όσον αφορά στην ημερήσια εξέλιξη των κρουσμάτων, ο κος Σαρηγιάννης εκτιμά πως τις επόμενες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα στην Αττική θα φτάσουν ακόμα και τα 2.100 αλλά αυτό θα είναι το «ταβάνι» τους. «

Αν πραγματοποιούνται πολλά τεστ θα δούμε και 4.900 κρούσματα ημερησίως σε όλη την Ελλάδα» μας λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων θα συνεχίσει να ανεβαίνει και από τα 2700 θα σκαρφαλώσει στις 3500.

Θα ανεβαίνει μέχρι τις 15 Απριλίου περίπου και από τις 17 του μήνα και μετά θα αρχίσει σε πρώτη φάση η σταθεροποίηση και μετά η αποκλιμάκωση. Γι’ αυτό και μέχρι το Πάσχα η περίοδος δεν είναι καθόλου εύκολη, ούτε και το Πάσχα το ίδιο θα είναι εύκολο. Το στοίχημα τώρα είναι να πηδήξουμε το τρίτο κύμα και μετά το επόμενο τι θα κάνουμε με εστίαση και τουρισμό, δραστηριότητες που θα χρειαστούν προσοχή και πολύ καλή διαχείριση για να εκκινήσουν».

Σε οριακό σημείο η Θεσσαλονίκη

«Η γνώμη μου είναι ότι η Θεσσαλονίκη θα πάει αυξητικά» μας λέει ο κος Σαρηγιάννης για την πρωτεύουσα του Βορρά και συμπληρώνει: «Το 83% των γεμάτων ΜΕΘ που έχουμε σήμερα εκεί, είναι ένα πιεστικό νούμερο, ένα νούμερο σε βαθύ κόκκινο. Η Θεσσαλονίκη έχει μόλις 26 κενές κλίνες ΜΕΘ. Με τόσα λίγα κρεβάτια, θα μπορούσε στις 7 Απριλίου να φτάσει στο κατακόκκινο και στα όρια του τωρινού της συστήματος, όπως αυτό αναδιαμορφώθηκε με τα κρεβάτια ΜΕΘ που προστέθηκαν. Δεν μπορούμε να είμαστε….χαλαροί με τέτοια νούμερα. Οι υγειονομικοί πρέπει να να είναι ετοιμοπόλεμοι. Βέβαια η καμπύλη αυτή τη στιγμή, δεν είναι όπως τον Νοέμβριο όταν και το χάος προκλήθηκε σε μόλις 2 ημέρες. Τώρα όμως μπορεί να προκληθεί σε 7».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα