Αγγελίνα Μαγκούτα: Όταν η αγάπη για τα παιδιά γίνεται βιβλίο

07.01.2021 / 9:42
444

Συνέντευξη στη Βίκυ Μαυρομάτη

Η Αγγελίνα Μαγκούτα λάτρεψε από πολύ νωρίς τα αγγλικά και παθιάστηκε με την εκμάθησή τους. Η αγάπη της αυτή αλλά και η αφοσίωσή της για την δουλειά της, την οδήγησε στην έμπνευση και δημιουργία ενός βιβλίου, σε ηλεκτρονική μορφή, με μικρά ποιήματα στα αγγλικά έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η εκμάθηση για τους μαθητές της. Το βιβλίο της, που είναι διαθέσιμο στο amazon, έχει τίτλο Christmas Poems και φυσικά περιέχει ποιήματα με θέμα τα Χριστούγεννα, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές της να μπουν στο πνεύμα των γιορτών, μαθαίνοντας παράλληλα αγγλικά μέσω μιας διασκεδαστικής διαδικασίας.

Πώς προέκυψε η ιδέα να γράψετε ένα τέτοιο βιβλίο;

Αυτά τα ποιήματα τα έχω εμπνευστεί από μαθητές μου από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Πάντοτε μου ήταν εύκολο να σκαρώνω αστεία στιχάκια και στροφές οπότε βλέποντας τους σκεφτόμουν απλά ποιηματάκια. Τα χρησιμοποίησα μέσα στο δικό μου το φροντιστήριο πολλά χρόνια για να δώσω στα παιδιά ένα κίνητρο να συμμετέχουν ενεργά και με μεγάλη χαρά στη διαδικασία της εκμάθησης των αγγλικών. Επειδή τα τελευταία δύο χρόνια λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε χριστουγεννιάτικη γιορτή σκέφτηκα ότι θα μπορούσαν και συνάδελφοί μου να τα χρησιμοποιήσουν γιατί εμάς μας έχουνε βοηθήσει πολύ. Μην ξεχνάμε ότι σε μία παράσταση προσφέρουμε στους γονείς έναν τρόπο να δουν την πρόοδο των μαθητών τους στα αγγλικά την προφορά τους, το πώς επικοινωνούν με αυτό το ποιηματάκι όσο απλό και αν είναι.

Αγγελίνα Μαγκούτα: Όταν η αγάπη για τα παιδιά γίνεται βιβλίο 2

Σε ποιούς απευθύνονται τα συγκεκριμένα βιβλία;

Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 10 11 χρονών. Είναι ένας τρόπος να επικοινωνώ με τους μαθητές μου σε διαφορετική βάση από το τετριμμένο διαβάζω για να εξεταστώ και να βαθμολογηθώ. Μας δίνει μεγάλη χαρά να ετοιμαζόμαστε για παράσταση να κάνουμε πρόβα αυτά τα ποιήματα και να προσπαθούμε να τα λέμε όσο καλύτερα γίνεται. Αυτό το βιβλιαράκι απευθύνεται επίσης σε όλους τους συναδέλφους μου που διδάσκουν την αγγλική γλώσσα. Ναι είναι πιο εύκολο να μάθουν έτσι αγγλικά γιατί συμμετέχουν ενεργά, τους αρέσει, ενθουσιάζονται και το θεωρούν παιχνίδι. Μην ξεχνάμε ότι μέσα από το παιχνίδι μαθαίνεις πιο καλά και μην ξεχνάμε ότι εμείς παλιότερα μαθαίναμε με τα τραγούδια τις ταινίες και όσα ακούγαμε ,κάτι αντίστοιχο είναι αυτό που κάνουμε με τα ποιήματα.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την εκμάθηση ξένων γλωσσών;

Ήταν κάτι που με πάθιαζε από 15 χρονών θυμάμαι περίπου. Η μητέρα μου είχε ξεκινήσει να διδάσκει αγγλικά το ίδιο επειδή πραγματικά αγαπώ τα παιδιά.

Τι χαρακτηριστικά πιστεύετε πως διαθέτει ένας σωστός καθηγητής;

Πέρα από τις γνώσεις του αντικειμένου του ο καλός δάσκαλος είναι παθιασμένος με τη δουλειά του, την αγαπάει και την έχει επιλέξει. Επίσης θεωρώ βασικό να μπορεί να επικοινωνεί τις γνώσεις του και να είναι σαφής. Πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι στην τηλεκπαίδευση, κάτι το οποίο φυσικά αντιμετωπίσαμε εύκολα εμείς γιατί έχουμε 5 χρόνια τώρα που κάνουμε μάθημα μέσω skype με το εξωτερικό, με συγκεκριμένο συνάδελφο. Δηλαδή, επικοινωνούν τα τμήματά μας ταυτόχρονα και επί μία ώρα οι μαθητές του και οι μαθητές μου συζητάνε στα αγγλικά πάνω σε πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις γραμματικά φαινόμενα και λεξιλόγιο που θέλουμε να εξασκήσουν. Παλιότερα είχαμε το κασετόφωνο όσοι το θυμόμαστε, μετά ήρθαν τα cd και τώρα λειτουργούμε μέσω διαδικτύου. Άρα σήμερα ένας καλός δάσκαλος πρέπει να μπορεί και να προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις διδασκαλίας.

Πόσο εύκολο θεωρείτε πως είναι πλέον η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μέσω τηλεκπαίδευσης ιδιαίτερα παιδιά του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού;

Είναι μία καινούργια διαδικασία την οποία επιβάλουμε στα παιδιά μαζί με το lockdown δεν τους είναι και πολύ εύκολο. Να μην ξεχνάμε ότι και εμείς οι ίδιοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δεν είμαστε όλη η κάνει με την ηλεκτρονική διδασκαλία, είναι κάτι καινούργιο το οποίο επιβλήθηκε λόγω συνθηκών. τα περισσότερα παιδιά λένε ότι θέλουν να επιστρέψουν στο σχολείο να δουν τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους τους. Αναγνωρίζουν και νιώθουν πώς τους λείπει η επαφή η ουσιαστική επικοινωνία με τον δάσκαλο και τους συμμαθητές κάτι που τα βοηθάει στη διαδικασία της εκμάθησης. να θυμόμαστε επίσης ότι η παιδεία δεν είναι οι στείρες γνώσεις είναι η κοινωνικοποίηση και τόσα άλλα.

Τι συμβουλή θα θέλατε να δώσετε στους γονείς των μαθητών σας;

Δεν έχω πολλά να συμβουλέψω τους γονείς και εγώ μητέρα είμαι μιας έφηβης. Αυτό που θεωρώ δεδομένο και πρέπει να το προσέξουμε όλοι σε ότι αφορά το κομμάτι της παιδείας είναι να φροντίσουν να μάθουν τα παιδιά τους μαθηματικά έκθεση Αγγλικά και υπολογιστές. Θεωρώ πως αυτές είναι δεξιότητες τουλάχιστον απαραίτητες για τη σύγχρονη εποχή μας. Πέραν τούτου εμείς οι γονείς πρέπει να δίνουμε οι ίδιοι το παράδειγμα πρώτοι για το πώς πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους και να φροντίζουμε να κρατάμε ουσιαστική επαφή με τα παιδιά μας. Επίσης καλό είναι να τους δίνουμε λίγο ελεύθερο χρόνο μέσα στην ημέρα ώστε να μάθουν να αντιμετωπίζουν αυτό το κενό από δραστηριότητες δημιουργικά. Τέλος πέρα από την αγάπη που βάζουμε στη σχέση μας και επενδύουμε στο παιδί μας ας υπάρχουν και κάποια όρια. Με τη λέξη όρια εννοώ ότι πρέπει να γινόμαστε όλοι στα πλαίσια της λογικής εφόσον θέλουμε να ζήσουμε μέσα σε μία κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό ο νέος άνθρωπος να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα γύρω του και να είναι σαφές για τον ίδιο το που θέλει να ζήσει και πώς.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα