Η καραντίνα έκανε τους Πατρινούς βιβλιόφιλους! Ολοένα και περισσότεροι πολίτες βρίσκουν διέξοδο στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε μέσα από το διάβασμα

07.01.2021 / 8:57
vivlio

Της Κατερίνας Αλεξοπούλου

Βιβλιόφιλοι αποδείχτηκαν οι Πατρινοί κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown τον περασμένο Μάρτιο, όσο και του δεύτερου που διανύουμε από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και σήμερα, όπως προκύπτει από την έρευνα του “Νεολόγου” στα βιβλιοπωλεία της Πάτρας.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της δεύτερης καραντίνας, τα βιβλιοπωλεία ήταν αρχικώς κλειστά και οι φίλοι του βιβλίου, μπορούσαν να κάνουν τις παραγγελίες τους, μέσω του διαδικτύου, τόσο στα κεντρικά βιβλιοπωλεία των Αθηνών, όσο και σε ορισμένα καταστήματα της Πάτρας, που διέθεταν ηλεκτρονικό κατάστημα ή και ενημερωμένες σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μετά από πιέσεις των εκδοτών, των βιβλιοπωλών και των πολιτών, η κυβέρνηση επέτρεψε την επαναλειτουργία των βιβλιοπωλείων, από τις 14 Δεκεμβρίου, με την φυσική παρουσία των πολιτών στα καταστήματα, υπό συγκεκριμένους όρους για την προστασία της δημόσιας Υγείας.

Στην Πάτρα, ο τζίρος των βιβλιοπωλείων,  παρουσιάζει μία μικρή άνοδο, ιδίως τις γιορτινές ημέρες που διανύουμε, γεγονός που δίνει μια “ανάσα” στους επαγγελματίες του κλάδου, μετά από μια δύσκολη χρονιά.

Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται από τους Πατρινούς μια στροφή προς τα τοπικά καταστήματα πώλησης βιβλίων, μιας και τα πολυκαταστήματα τα οποία πωλούν και βιβλία είναι κλειστά. Το γεγονός αυτό δίνει μία νέα πνοή στην τοπική οικονομία της πόλης στην χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων της Πάτρας, ο ερχομός του νέου έτους θα σημάνει ταυτόχρονα και το τέλος της εορταστικής περιόδου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής κίνησης, καθώς όπως οι ίδιοι λένε, θα βρισκόμαστε ακόμα σε περίοδο καραντίνας και όπως φαίνεται το μέλλον είναι αβέβαιο σχετικά με το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και υπό ποίους όρους.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ

Η καραντίνα έκανε τους Πατρινούς βιβλιόφιλους! Ολοένα και περισσότεροι πολίτες βρίσκουν διέξοδο στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε μέσα από το διάβασμα 4

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον “Νεολόγο” ο πρόεδρος του συλλόγου βιβλιοπωλών και χαρτοπωλείων της Πάτρας Νίκος Καραπάνος: «τα ανοιχτά βιβλιοπωλεία λειτουργούν ως μία διέξοδο για τους καταναλωτές και ως προς την επιλογή τους για τα χριστουγεννιάτικα δώρα, στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκονται τα παραμύθια, τα είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας, τα εορταστικά και λογοτεχνικά βιβλία».

Ο κ. Καραπάνος τονίζει ότι ένα σημείο που προκαλεί δυσαρέσκεια στους βιβλιοπώλες είναι οι ασάφειες σχετικά με τους κανονισμούς που ισχύουν για τα βιβλιοπωλεία.

“Συνεχώς αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οφείλουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας, κάτι που δημιουργεί δυσκολίες στην όλη την διαδικασία. Είναι κουραστικό  να εκπαιδεύεις καθημερινά τον καταναλωτή, με σκοπό να ανταποκριθεί σωστά στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προμηθευτεί τα είδη που παρέχονται στα καταστήματα μας. Εξάλλου, είμαστε ένας κλάδος που δείξαμε και τον Σεπτέμβρη, με το άνοιγμα των σχολείων, σε τι βαθμό μπορούμε να τηρήσουμε τα υγειονομικά μέτρα και το ότι σε καμία περίπτωση, κατά την διάρκεια λειτουργίας μας, δεν ευθυνόμαστε να την εξάπλωση του ιού», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

ΠΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

fbt

Οι αναγνώστες στρέφονται στο ιστορικό μυθιστόρημα

Ο Πάνος Θανάσης από το βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη εποχή», σημειώνει ότι κατά την περίοδο της καραντίνας το αγοραστικό κοινό στρέφεται σε αναγνώσεις βιβλίων με ιστορικό, επετειακό περιεχόμενο, μυθιστορήματα και περισσότερο σε παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες.

Όπως σημειώνει, «η αύξηση του τζίρου που υπάρχει τις δεκαπέντε μέρες των γιορτών σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την συνολική πτώση του τζίρου που υπάρχει εν μέσω του πρώτου και του δεύτερου lockdown. Δεν καλύπτουν οι δεκαπέντε μέρες αύξησης του τζίρου την χασούρα τεσσάρων μηνών που βρισκόμασταν σε αναστολή  λειτουργίας.

Παρόλα αυτά, στο κατάστημα μας έχουμε όλη αυτή την περίοδο μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις σε πολλούς τίτλους βιβλίων, με σκοπό να βοηθήσουμε από την πλευρά μας το αγοραστικό κοινό».

ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Η καραντίνα έκανε τους Πατρινούς βιβλιόφιλους! Ολοένα και περισσότεροι πολίτες βρίσκουν διέξοδο στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε μέσα από το διάβασμα 5

Οι πελάτες ανταποκρίνονται με υπομονή στα νέα δεδομένα

Η Ασπασία Παπαχρήστου από το βιβλιοπωλείο «Γωνιά του βιβλίου», αναφέρει μιλώντας στον “Νεολόγο”: «Είμαστε κατά κάποιον τρόπο ευχαριστημένοι με την υπάρχουσα διάθεση του κόσμου για αγορές. Οι πελάτες ανταποκρίνονται με υπομονή στα νέα δεδομένα, δε λείπουν όμως και τα ευτράπελα, καθώς η δυσκολία συνεννόησης σε σχέση με τους πελάτες είναι εμφανής. Πάντως, επί γενικού συνόλου το 2019 ήταν σαφώς καλύτερη χρονιά συγκριτικά με το 2020».    

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα