Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος: Ο Πατρινός μουσικός που έχει μυήσει τους Γερμανούς στην παράδοση της Ελλάδας

16.01.2021 / 13:06
29663042_10208728523090419_3376963124875763606_o

Η παραδοσιακή και λαϊκή μουσική αγαπιέται στην Γερμανία. Αγαπιέται και μαθαίνεται από τους Γερμανούς πολίτες, αλλά τους μετανάστες που ζουν στο κατά πολλούς οικονομικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από Ολλανδούς, Κινέζους, Αφρικάνους, Τούρκους, Άραβες και δεκάδες ακόμα φυλές που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της ακμάζουσας βιομηχανικά και οικονομικά, Γερμανίας.

Ο Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος έχοντας φύγει από την Πάτρα εδώ και αρκετά χρόνια, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ζει στην Γερμανία και βιοπορίζεται μέσα από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Είναι ένας μουσικοπαιδαγωγός που διδάσκει κρουστά και ελληνικούς ρυθμούς στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Κλέβελ και η δουλειά του είναι να παραδίδει μαθήματα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, σε σχολεία, σε κέντρα νεότητας, σε ιδρύματα και σε πολιτιστικούς συλλόγους.

Το ενδιαφέρον, όπως λέει μιλώντας στον  «Νεολόγο», που δείχνουν οι Γερμανοί, όπως και γενικότερα οι κάτοικοι της Γερμανίας (αφού μιλάμε πλέον για μία πολυπολιτισμική χώρα) για την παραδοσιακή μουσική είναι μεγάλο.

Οι Γερμανοί αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό

«Ο μέσος Γερμανός αγαπάει τον ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα την ελληνική μουσική. Πλέον βέβαια η τάση έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, σε ότι αφορά τη μουσική και τη χώρα μας. Τις δεκαετίες του ’70 και του 80’ ο Γερμανός γνώρισε την ελληνική μουσική μέσα από το λαϊκό και έντεχνο τραγούδι, το συρτάκι, τις συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκη.

Όμως στη συνέχεια γνώρισε το ρεμπέτικο τραγούδι που του άρεσε αρκετά και ξεκίνησε σταδιακά να ακούγεται παντού. Το ρεμπέτικο τραγούδι πια έχει γίνει ένα είδος μόδας για τους Γερμανούς».

Μαζί με αυτό ιδιαίτερη αγάπη δείχνουν στην Γερμανία και για την παραδοσιακή ελληνική μουσική, με την μορφή όμως της έθνικ μουσικής.

«Οι Γερμανοί είναι ανοικτοί στο να ακούνε διάφορες μουσικές που προέρχονται από άλλες χώρες αφού η μετανάστευση και η ποικιλία των πολιτιστικών ροών που προέρχονται μέσα από αυτή, έχουν επηρεάσει συνειδητά ή ασυνείδητα και τη  δική τους κουλτούρα, κυρίως όμως την καθημερινότητα τους.

Ειδικότερα, με την ελληνική μουσική οι Γερμανοί δείχνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάτι που πηγάζει από την αγάπη που έχει ο μέσος Γερμανός για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της».

Το «Παράδοξον»

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πατρινός μουσικός και καθηγητής, πέρα από τα μαθήματα που κάνει στο Πανεπιστήμιο, σε νέους, αλλά και σε μεγαλύτερους, έχει δημιουργήσει ένα δικό του καλλιτεχνικό συγκρότημα, μία μορφή πρωτοβουλίας πολιτιστικής που το έχει ονομάσει Πρωτοβουλία «Παράδοξον».

Το συγκρότημα που αποτελείται από αρκετούς μουσικούς και οργανοπαίκτες, ορισμένοι εκ των οποίων ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με την Ελλάδα με τα μαθήματα του Πατρινού μουσικού,   στηρίζεται στην παραδοσιακή μουσική και εμπεριέχει όργανα που προέρχονται μέσα από την βαθιά ελληνική παράδοση των νεότερων, των μεσαίων αλλά και των αρχαίων χρόνων.

Ωστόσο, η αγάπη αυτή του μέσου Γερμανού για τον ελληνικό πολιτισμό, σε επίπεδο πολιτικής και κεντρικού επικοινωνιακού συστημικού πλέγματος έχει σιγήσει κάπως την τελευταία δεκαπενταετία.

«Εκεί που όλα τα μέσα στην Γερμανία μιλούσαν για τον ελληνικό πολιτισμό και για το τι έχει προσφέρει αυτός στην Δυτική Ευρώπη, κάνοντας μάλιστα κάθε τόσο αφιερώματα στο Σωκράτη, στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στους τραγικούς ποιητές, στον Όμηρο και στη μουσική, ξαφνικά από ένα σημείο και μετά σταμάτησαν σταδιακά.

Μειώθηκαν οι αναφορές, μειώθηκαν και οι αντίστοιχες εκδηλώσεις για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της» τονίζει ο κ. Ανδρικόπουλος. «Δεν μπορώ να ξέρω το γιατί. Εικάζω γιατί ίσως προετοίμαζαν την πολιτική κατάσταση που θα ακολουθούσε ενάντια στην Ελλάδα, με τα μνημόνια και την οικονομική κρίση που επιβλήθηκαν».

Το δέσιμο των μεταναστών με τις ρίζες

Πάντως και οι Έλληνες πουν ζουν στη Γερμανία, ακόμα και αυτοί της δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών, δείχνουν να έχουν ένα δέσιμο με τις ρίζες τους και να το εκφράζουν αυτό μέσα από τη μουσική. «Οι Έλληνες διασκεδάζουν μέσα από τις διοργανώσεις των συλλόγων τους σε κάθε πόλη.

Υπάρχουν άλλωστε σύλλογοι που σχετίζονται με την ιδιαίτερη πατρίδα  και τον τόπο προέλευσης τους, όπως αυτοί των Ποντίων ή των Θρακιωτών. Οι εκδηλώσεις τους βέβαια αυτές έχουν αλλάξει χαρακτήρα και δεν είναι στη μορφή χοροεσπερίδων, αλλά έχουν να κάνουν κυρίως με γλέντια και αυτή καθαυτή τη διασκέδαση. Όμως σίγουρα παραμένουν δεμένοι με τη μουσική τους και την Ελλάδα».

Κυκλοφόρησε το cd που είναι αφιερωμένο στη Σαπφώ

Με τον Κωνσταντίνο Ανδρικόπουλο επικοινωνήσαμε τις ημέρες των γιορτών, όταν αυτός ήταν με την οικογένεια του, στην Πάτρα. Λίγο πριν είχε κυκλοφορήσει ένα cd, σε δική του μουσική παραγωγή, μελοποιώντας τους στίχους τους ποιήτριας της αρχαϊκής εποχής, την Σαπφώ. Είναι σίγουρα μία σπάνια δουλειά που δεν συναντάμε εύκολα στα μουσικά και δισκογραφικά δρώμενα. Μια τετραλογία σε μουσική του Κωνσταντίνου Ανδρικόπουλου, με το συγκρότημα του το «Παράδοξον» να παίζει τους στίχους της Σαπφώς. «Είμαι περήφανος για τη δουλειά αυτή, αλλά και για το αποτέλεσμα της.

Η Σαπφώ είναι μία ποιήτρια της αρχαϊκής εποχής, όμως έχει η ποίηση της είναι σύγχρονη και μιλάει και στην εποχή μας. Είναι διαχρονική. Εύχομαι η δουλειά αυτή να βρει την ανταπόκριση που της αξίζει από κάθε άποψη, να εκτιμηθεί και να αγαπηθεί από τον κόσμο».

Κ.Α.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα