Η «ένεση» του Δεκαπενταύγουστου στα ξενοδοχεία της Αχαΐας έρχεται από τον εσωτερικό τουρισμό

13.08.2020 / 15:46
gko 14

Ένα έστω και μικρό μέρος της χαμένης παρτίδας για τον τουρισμό πάει να κερδίσει η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα, αυτές τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Αχαΐας και περιαστικά της Πάτρας παρουσίασαν από το ξεκίνημα του μήνα αυξητική τάση, κυρίως για το χρονικό διάστημα της μιας εβδομάδας πριν και μιας εβδομάδας  μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των τουριστικών πρακτόρων της Δυτικής Ελλάδος Γιώργο Τελώνη, η περιοχή θα υποδεχθεί (αν δεν το έχει κάνει ήδη) ένα σημαντικό μέρος του κόσμου εκείνου που προέρχεται από το αττικό λεκανοπέδιο και που θέλει να αποδράσει για λίγες μέρες από το κλεινόν άστυ, αναζητώντας λίγη χαλάρωση και ξεκούραση σε έναν κοντινό και ασφαλή προορισμό.

Από αυτή την άποψη, σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, την εποχή του κορωνοϊού σε σχέση με άλλα  μέρη της Ελλάδας, κυρίως τους νησιωτικούς προορισμούς που θεωρούνται το top της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

Ο κόσμος πλέον επιλέγει να ταξιδεύει κυρίως με το αυτοκίνητο του, σε κοντινά μέρη, αποφεύγοντας τα πλοία και τα μεγάλα ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι στα περιφερειακά ξενοδοχεία, στο νομό Αχαΐας  οι κρατήσεις για το διάστημα πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο έχουν φτάσει το 80% της πληρότητάς τους (κυρίως στην πλευρά της Αιγιαλείας), ενώ σε αυτά της επικράτειας του Δήμου Πατρέων, έφτασαν το 40% με 45%.

Αύξηση και στα ορεινά

Εξάλλου, αύξηση σε σύγκριση με άλλα καλοκαίρια παρουσιάζονται και στα ξενοδοχεία των ορεινών τουριστικών προορισμών της περιοχής, προφανώς για λόγους προφύλαξης από την πανδημία και τον κίνδυνο της διασποράς.

Μεγάλη είναι η ζήτηση αυτές τις μέρες και σε περιοχές κοντινές στην Αχαΐα, κυρίως στα μέρη της Ναυπακτίας και της Φωκίδας που παρουσιάζουν σε σύγκριση με το περασμένο Αύγουστο μία αυξητική τάση στην κίνηση τους (βλέπε Μοναστηράκι, Ερατεινή, Τολοφώνας. Άγιος Νικόλαος).

Η συγκυρία των κρουσμάτων

Θετικό σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση του Αυγούστου είναι ότι στο μεταίχμιο της αναμενόμενης άφιξης του νέου κύματος της πανδημίας, η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος δεν έχει παρουσιάσει καμία έξαρση των κρουσμάτων, σε σύγκριση με άλλα μέρη, ενώ υπάρχει και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου που θεωρείται ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία αναφοράς, παίζοντας τον δικό του ρόλο πλέον στην προσέλευση επισκεπτών.

Βλέπετε, η ασφάλεια είναι ένας από τους παράγοντες που από εδώ και στο εξής –  και όσο ζούμε με τον κορωνοϊό –  θα αποτελεί κριτήριο για τον επισκέπτη και πλεονέκτημα για την κάθε περιοχή.

Η Δυτική Ελλάδα, λοιπόν, έχει την δυνατότητα αυτές τις ημέρες να παρουσιάσει τις λιγότερες δυνατόν απώλειες στον τουριστικό κλάδο, σε σύγκριση με άλλες περιοχές,  από τις μεγάλες πληγές που έχει σίγουρα αφήσει ο κορωνοϊός στον τουρισμό.

 Τα τουριστικά πακέτα για τον εσωτερικό τουρισμό

Σε κάθε περίπτωση όμως οι απώλειες και στον τουρισμό της περιοχής το φετινό καλοκαίρι εξαιτίας της πανδημίας είναι δεδομένες.

Εξάλλου, η αυξητική τάση που υπάρχει τις μέρες του Αυγούστου στα καταλύματα της περιοχής, έχει να κάνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων της Πάτρας, Ηλία Μεντζελόπουλο, αποκλειστικά και μόνο με τον εσωτερικό τουρισμό.

Προέρχεται δε σε μεγάλο βαθμό και από τα τουριστικά πακέτα προσφορών που αναγκάστηκαν οι ξενοδόχοι να βγάλουν, μειώνοντας σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20% τις ήδη χαμηλές τιμές τους, προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σώσει την παρτίδα, ούτε για τα ξενοδοχεία, ούτε για την τουριστική κίνηση της περιοχής.

Η παρτίδα αυτή είναι σίγουρα χαμένη για την φετινή καλοκαιρινή σεζόν και αυτό θα έχει τις επιπτώσεις του στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο τους επόμενους μήνες με επιχειρήσεις να κλείνουν και να φτάνουν στο λουκέτο.

Σε τελική ανάλυση οι Έλληνες και ο εσωτερικός τουρισμός δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση την απώλεια των ξένων επισκεπτών που μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 50% στην Δυτική Ελλάδα με βάση την πτώση που σημειώνεται στις δύο κύριες πύλες εισόδους της, στο αεροδρόμιο του Αράξου και στο νέο λιμάνι της Πάτρας.

Το φετινό καλοκαίρι λοιπόν ήταν σίγουρα πτωτικό για τον τουρισμό, όμως, ίσως να αποδειχθεί και το μεταίχμιο ενός νέου χάρτη που φαίνεται να διαμορφώνεται από τις νέες συνθήκες και την παραμονή στις ζωές μας του κορωνοϊου.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση).

 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα