Υπόδειγμα των δράσεων για την επανένταξη των πρώην ψυχικά ασθενών ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης «Φάρος»

05.03.2022 / 14:40
φάρος

Η επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των ατόμων αυτών γίνεται με την ένταξή τους στις επιχειρηματικές δράσεις που αναπτύσσει ο Συνεταιρισμός

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Δεκάδες άτομα στην Πάτρα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας μέσα από τον φορέα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης που ανέπτυξε το υπουργείο Υγείας, δίνοντας τους έτσι μία διέξοδο στον επαγγελματικό τομέα.

Πρόκειται για μια άλλη μορφή συνεταιριστικής επιχειρηματικής δράσης που κινείται στην κατεύθυνση της κοινωνικής οικονομίας, έχοντας σαν σκοπό της την κοινωνική ενσωμάτωση και επανένταξη των ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Το προσωπικό που απασχολούν, οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί, θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά κατά 40% το ελάχιστο, από άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, μέσα στις οποίους είναι και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η λειτουργία του Κοι.Σ.ΕΠ. Φάρος

Στην Πάτρα, λειτουργεί ο Κοι. Σ.ΠΕ. «Φάρος» που τυπικά ξεκίνησε να λειτουργεί το 2006, αλλά ουσιαστικά η δράση του άρχισε από το 2009, προσφέροντας εργασία σε συνολικά πάνω από 200 άτομα με θέματα ψυχικής υγείας.

Ο «Φάρος» αποτελεί το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας επιστημόνων και των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον τομέα της ψυχικής υγείας και ουσιαστικά είναι μία συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Ερευνών Παράρτημα Πάτρας, της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία Βοήθεια» και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας».

Αυτήν την χρονική περίοδο, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του διοικητικού προσωπικού του», Θόδωρο Σίνο, ο Συνεταιρισμός απασχολεί 83 συνολικά άτομα, εκ των οποίων τα 53 αντιμετωπίζουν χρόνιες ψυχικές ασθένειες και διαταραχές.

Οι τομείς δράσης

Οι βασικές θεματικές ενότητες απασχόλησης του Κοι.Σ.ΠΕ «Φάρος» είναι τέσσερις. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται στις υπηρεσίες καθαριότητας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, στο τηλεφωνικό κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα, αλλά και σε εργασίες που σχετίζονται με πλυντήρια – καθαριστήρια ιματισμού.

Παράλληλα, ένας τομέας ιδιαίτερα δημιουργικός που έχει αναπτύξει δράση ο «Φάρος» είναι η κηροπλαστική και η δημιουργία εκκλησιαστικών και διακοσμητικών κεριών.

Οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία να αναδεικνύουν την καλλιτεχνική τους πτυχή (σε κάποιους από αυτούς το στοιχείο αυτό είναι αρκετά έντονο) και μέσα από τις ιδέες τους να φτιάχνουν και να δημιουργούν.

Μάλιστα, ο Κοι.Σ.ΠΕ. «Φάρος» έχει ξεκινήσει να λειτουργεί στα γραφεία του, τον δικό του εκθεσιακό χώρο όπου εκεί ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει από κοντά και να αγοράσει τα κεριά της επιλογής του.

Μόνιμη εργασία, με πλήρη ασφάλιση

Σύμφωνα με τον κ. Σίνο οι εργασίες που προσφέρουν οι Κοι.Σ.ΠΕ., δεν αποτελούν ένα μεταβατικό στάδιο για τα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά ουσιαστικά είναι η βασική τους διέξοδο προς τον εργασιακό τομέα. Πρόκειται, δηλαδή, για μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη ασφάλεια και μισθό, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

«Οι εργαζόμενοι και τα άτομα που απασχολούνται σε αυτές τις θέσεις εργασίας μπορούν μέσα από την εργασία τους να βελτιώσουν την ψυχική τους κατάσταση, να ενεργήσουν σταδιακά προς την κοινωνική τους επανένταξη και να έχουν μέσα από την διαδικασία μια οικονομική αυτάρκεια» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σίνος. «Είναι παράγοντες σημαντικοί που παίζουν τον ρόλο τους».

Τα οφέλη

Τα αποτελέσματα τόσο σε ότι αφορά τον Κοι.Σ.ΠΕ. που δραστηριοποιείται στην Πάτρα, όσο και τους υπόλοιπους σε όλη την επικράτεια, δείχνουν πόσο σημαντική είναι η συνεταιριστική – κοινωνική επιχειρηματικότητα, για τα άτομα με ασθενή ψυχική υγεία.

Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η εργασία είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που προσφέρει τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να παρουσιάσουν βελτίωση στη ψυχική τους υγεία, κάνοντας τους να φανούν χρήσιμοι και ταυτόχρονα δίνοντας τους την ευκαιρία να είναι – σε ένα βαθμό – ανεξάρτητοι και αυτόνομοι ως προς τον βιοπορισμό τους.

Η αποδοχή της διαφορετικότητας

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 53 εργαζόμενοι του Κοι.Σ.ΠΕ «Φάρος» δύσκολα θα μπορούσαν να βρουν μία άλλη απασχόληση, λαμβάνοντας υπόψη, όχι μόνο τις συνθήκες την αγορά εργασίας, αλλά και το κοινωνικό στίγμα που δυστυχώς είναι ακόμα διακριτό στην κοινωνία, ειδικότερα στον τομέα εργασίας, για τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές νοσήσεις.

Κατά συνέπεια ο ρόλος των Κοι.Σ.ΠΕ και οι θέσεις εργασίες που προσφέρονται στα άτομα αυτά, πέρα από τον τομέα της ψυχικής υγείας και την οικονομική του διάσταση, έχει και μια κοινωνική πτυχή που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί, αφού συμβάλει με τον τρόπο στην ρήξη του στίγματος και στην αποδοχή της διαφορετικότητας από το κοινωνικό σύνολο.

(ένθετο με φωτο)

Ο «Διάπλους» και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Εκτός του Κοι.Σ.ΠΕ. «Φάρος», δράση στην Πάτρα, μέσα από την σύμβαση για την καθαριότητα στα καταστήματα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, έχει αναπτύξει και ο Κοι.Σ.ΠΕ «Διάπλους» η έδρα του οποίου είναι η Αθήνα.

Στην Πάτρα μέσα από την σύμβαση αυτή απασχολούνται δύο εργαζόμενοι. «Ο Νεολόγος» επικοινώνησε με τον «Διάπλους» στην Αθήνα και μίλησε με την πρόεδρο του, την κοινωνική λειτουργό Δήμητρα Παπαδοπούλου.

Όπως μας είπε η κ. Παπαδοπούλου ο βασικός τομέας δραστηριοποίησης του συγκεκριμένου συνεταιρισμού είναι υπηρεσίες καθαριότητας επαγγελματικών χώρων, ενώ έχει αναπτύξει δράση στις καλλιέργειες, κυρίως στην ελαιουργία και στη μελισσοκομία, παράγοντας το δικό του ελαιόλαδο και το δικό του μέλι.

Απασχολεί 80 εργαζόμενους με το 45% από αυτούς να αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και τους υπολοίπους να προέρχονται από ειδικές ομάδες πληθυσμού. «Στόχος είναι η επαγγελματική τους αποκατάσταση και η κοινωνική επανένταξη των ατόμων αυτών στο κοινωνικό σύνολο».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα