ΥΠΕΝ: Έρχεται το πλαφόν στο ρεύμα – Tην επόμενη εβδομάδα οι υπουργικές αποφάσεις

23.06.2022 / 9:51
IPOURGEIO_AGROTIKIS-PROSLIPSEIS

Mε δύο υπουργικές αποφάσεις που θα υπογραφούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, θα «ξεκλειδώσει» η κυβέρνηση τον νέο μηχανισμό υπολογισμού της χονδρεμπορικής αγοράς αλλά και το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται να θέσει σε εφαρμογή το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και να ενεργοποιήσει το πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος.

Η διαφορά που θα προκύπτει σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας, θα διοχετεύεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να ενισχύσει τον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων.

Εκτός απροόπτου, το πλαφόν για τις μονάδες αερίου, θα διαμορφωθεί μεταξύ 220 έως 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, υπολογισμένο με την χρηματιστηριακή τιμή στην Ολλανδική πλατφόρμα συναλλαγών TTF στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (σήμερα ξεπερνά τα 120 ευρώ η μεγαβατώρα). Πλαφόν θα τεθεί και στις μονάδες που θα μετατραπούν σε ντίζελ όπως άλλωστε προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου.

Για τις λιγνιτικές μονάδες, το πλαφόν προβλέπεται να οριστεί πέριξ των 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για τις ΑΠΕ στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στα 110 ευρώ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα