Τζόελ Μεγέροβιτς

13.04.2024 / 18:30
mege

Έρωτας με το χρώμα

Ο Τζόελ Μεγέροβιτς είναι γνωστός για τον θεμελιώδη ρόλο του στην καθιέρωση της έγχρωμης φωτογραφίας ως καλής τέχνης. Το έργο του έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 350 εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο και έχει επηρεάσει αμέτρητους καλλιτέχνες. Σημαντικός παρατηρητής της εποχής του, ο Μεγέροβιτς αφοσιώθηκε στην ιστορική και ντοκιμαντερίστικη διάσταση της φωτογραφίας.

Oι φωτογραφίες του μοιάζουν σκηνοθετημένες, προσεγμένες στην κάθε τους λεπτομέρεια, εικόνες απλές καθημερινές, δίχως καμία τυχαιότητα. Κι όμως τίποτα δεν είναι προμελετημένο. Απλώς ο Τζόελ Μεγέροβιτς κινείται στους δρόμους, ανάμεσα στα πλήθη, εικόνες αναδύονται μπροστά, βλέπει αυτό που ένα κοινό βλέμμα ίσως και να προσπεράσει, οπλίζει την κάμερα και κλικ. Για πάντα εδώ φυλακισμένη μια στιγμή που μοιάζει να κινείται. Μαγεία.

Η έκθεση της Tate και το νέο βιβλίο συνδυάζουν το έγχρωμο έργο του Τζόελ Μεγέροβιτς με τις ασπρόμαυρες εικόνες του που δημιουργήθηκαν με διαφορά στιγμών, με δύο διαφορετικές φωτογραφικές μηχανές. Αυτά τα ζεύγη έδωσαν στον Μεγέροβιτς την ιδέα για την πέμπτη έκθεσή του στην γκαλερί Howard Greenberg με τίτλo Τζόελ Μεγέροβιτς: Διάλογοι.

Η έκθεση εστιάζει στον διάλογο που αναπτύσσουν έγχρωμες εικόνες μεταξύ τους προσθέτοντας επιπλέον αφορμές για περισυλλογή, εμπλέκοντας τον θεατή στην πράξη της θέασης προσκαλώντας τον να αποκρυπτογραφήσει τις συνδέσεις, να αποκαλύψει απροσδόκητους παραλληλισμούς στις εικόνες του. Ο Μεγέροβιτς ονομάζει τα ζεύγη που παρουσιάζονται στην έκθεση «σχεσιακές» εικόνες, καθώς κάθε ζεύγος συνδέεται οπτικά με το φως, το χρώμα ή τη σύνθεση.

Σε αυτά τα έργα, ο Μεγέροβιτς ήθελε να κάνει κάθε λεπτομέρεια να είναι εξίσου σημαντική με τη διπλανή της, και με τη σειρά του δημιούργησε εικόνες που ο θεατής θα μπορούσε να εξερευνήσει ατελείωτα. Είτε συγκρίνοντας και αντιπαραβάλλοντας τα στούντιο του Σεζάν και του Μοράντι, τα παλτό καμήλας και τον ατμό που ανεβαίνει στη Νέα Υόρκη με την ομίχλη ανάμεσα στα δέντρα στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι, την καλοκαιρινή αμερικανική ατμόσφαιρα με τις σημαίες και τα λουλούδια στο Κέιπ Κοντ, είτε τη νωχελική ατμόσφαιρα της Φλόριντα, ο Μεγέροβιτς εξετάζει δέκα ζεύγη σχετικών φωτογραφιών, επισημαίνοντας σχέσεις, μερικές φορές ανεπαίσθητες, που υπάρχουν στο θέμα, τον τόνο και το χρώμα. Ο Μεγέροβιτς ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα