Παρασκευή, 17.09.2021, 6:37 πμ

Τσιάρας: Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν στον Ποινικό Κώδικα – Τι θα εξετάζεται για τις πρόωρες αποφυλακίσεις

02.07.2021 / 15:42
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÓÔÇÍ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ Í/Ó ÔÏÕ ÕÐ. ÄÉÊÁÉÏÓÕÍÇÓ ÃÉÁ ÔÏÍ ÊÙÄÉÊÁ ÄÉÊÁÓÔÉÊÙÍ ÕÐÁËËÇËÙÍ (ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Για την κατεύθυνση και το στόχο των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα προϊδέασε μέσω της παρέμβασής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Η βαρύτητα του εγκλήματος και ο κίνδυνος υποτροπής
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητείται η ευρωπαϊκή οδηγία για την αυστηροποίηση του πλαισίου αντιμετώπισης του μαύρου χρήματος, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να περιοριστούν οι πρόωρες αποφυλακίσεις βαρυποινιτών με τη διόρθωση των σχετικών νόμων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως για την εφ’ όρων απόλυση κρατουμένων θα πρέπει να εξετάζεται η βαρύτητα του εγκλήματος που έχουν διαπράξει, αλλά και επιπρόσθετα ζητήματα κινδύνου υποτροπής.

«Οι εφ’ όρων απολύσεις ενδεχομένως θα πρέπει να ξανασυζητηθούν. Να εξετάζεται η φύση του εγκλήματος, αλλά και σε μια λογική του να μην βλέπουμε να επαναλαμβάνονται ακριβώς οι ίδιες συμπεριφορές την επόμενη της αποφυλάκισης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

Στη μέση δύο αντιλήψεων
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης οφείλει να σταθεί στην μέση δύο διαφορετικών αντιλήψεων:

«Μιας αντίληψης που διέπει όλα τα ευρωπαϊκά δικαιικά συστήματα που μιλούν για απομείωση ποινών και γρήγορη επανένταξη, η οποία δείχνει ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το δικό μας σύστημα. Και από την άλλη η άποψη της κοινωνίας και του αισθήματος ανασφάλειας που έχει διατρανωθεί. Είναι επίσης και το ζήτημα ότι δεν ικανοποιείται το κοινό περι δικαίου αίσθημα».

Αλλαγές σε ότι προκαλεί ένταση και ανασφάλεια
«Θα πρέπει με αίσθημα ευθύνης να κάνουμε τις αλλαγές στα ζητήματα που δημιουργούν ένταση και ανασφάλεια και δεν υπηρετούν το περί δικαίου αίσθημα» σημείωσε ο κ. Τσιάρας, καλώντας παράλληλα τους εκπροσώπους των κομμάτων να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα