Τρία άγνωστα χωριά στη Μεσσηνία

12.01.2021 / 23:39
γκο 41

Όποιο μέρος της Μεσσηνίας κι αν επισκεφτεί κανείς θα μαγευτεί με τα υπέροχα τοπία που την χαρακτηρίζουν, την απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού της πλούτου, αλλά και τις ενδιαφέρουσες ιστορίες του ένδοξου παρελθόντος του νομού.

Ανάμεσα στα όσα σίγουρα κερδίζουν τις εντυπώσεις τα μικρά και γραφικά χωριουδάκια που ανακαλύπτει κανείς σε όλη την έκτασή της.

Καστανιά

Στο χωριό Καστανιά, χτισμένη στους πρόποδες του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 700 μέτρων, στη Μεσσηνιακή Μάνη, ο Πύργος Ντουράκη ή Δουράκη έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καθώς σε αυτόν είχε βρει καταφύγιο ο Γέρος του Μοριά κατά το διωγμό των κλεφτών το 1803. Μάλιστα, πρόκειται για το ίδιο σημείο από το οποίο διέφυγε στην Ελαφόνησο τον Μάρτιο του 1806.

Η τοποθεσία του χωριού αποτελούσε άριστο φυσικό οχυρό, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως το καταφύγιο του Έλληνα αρχιστράτηγου. Ο ιστορικός μανιάτικος πύργος χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή, μανιάτικη αρχιτεκτονική, η οποία εμπλουτίζεται, ωστόσο, με αμυντικές πολεμότρυπες.

Χορεύτρα

Το άκουσμα και μόνο του ονόματός του δημιουργεί στον επισκέπτη μια ευχάριστη διάθεση, ενώ τον γεμίζει με άκρως θετική ενέργεια. Η Χορεύτρα, λοιπόν, είναι ένας ημιορεινός οικισμός στη Μεσσηνία σε απόσταση 25 χλμ. από την πόλη της Μεσσήνης, έδρα του ομώνυμου δήμου στον οποίο και υπάγεται, σε υψόμετρο 414 μέτρων με ένα υπέροχο φυσικό τοπίο με πολύ πράσινο και γάργαρα νερά.

Μια βόλτα στους δρόμους του ήρεμου και γαλήνιου αλλά εξίσου όμορφου χωριού της Μεσσηνίας είναι αρκετή για να παρατηρήσει κανείς όμορφα και καλά διατηρημένα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, αλλά και τις εκκλησίες της Χορεύτρας: την Ιερά Μονή της Υπαπαντής και το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία με την υπέροχη θέα.

Βουνάρια

Τα Βουνάρια βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού κοντά στην Κορώνη και αποτελούν έναν όμορφο και ήσυχο παραθαλάσσιο προορισμό. Σήμερα το χωριό διατηρεί τη γραφικότητά του, με πέτρινα παραδοσιακά σπίτια με μπαλκόνια και κόκκινες κεραμοσκεπές να συνθέτουν την εικόνα του, με την εκκλησία του χωριού, Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας, να είναι και αυτή χτισμένη από πέτρα.

Η ιστορική σημασία του χωριού είναι σπουδαία, καθώς σε κοντινή περιοχή από αυτό κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 διεξήχθη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών, με τους Έλληνες να σημειώνουν μεγάλη νίκη, μία από τις πρώτες του Αγώνα για την Απελευθέρωση. Κοντά στο χωριό βρίσκονται και οι παραλίες Περούλια και Κολονίδες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα