Πάτρα: Η «Χρυσή Βίζα» φέρνει ούριο άνεμο στο τοπικό Real Estate

26.05.2024 / 19:00
xrysi-viza

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου  

Έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο θέμα της χρυσής βίζας στην Πάτρα και γενικότερα στην Δυτική Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει στον «Ν» ο οικονομολόγος και πτυχιούχος εκτιμητής ακινήτων Γιώργος Κοπανιτσάνος του γνωστού μεσιτικού γραφείου της Πάτρας «τους τελευταίους μήνες παρουσιάστηκε αυξημένη ζήτηση από ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να αποκτήσουν την άδεια μόνιμου επενδυτή στην Πάτρα πριν την αύξηση του ορίου από τις 250.000 στις 400.000 ευρώ».

Το ιστορικό του προγράμματος

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», το οποίο προβλέπει χορήγηση άδειας παραμονής και δικαίωμα μετακίνησης στις χώρες ζώνης της συνθήκης Σένγκεν σε όποιον αλλοδαπό επενδυτή αγοράσει ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ και άνω, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Κοπανιτσάνου, πρόσθεσε στην Ελληνική αγορά ακινήτων 1.862 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2023, 1392 το 2022, 1061 το 2021, 938 το 2020, 3.535 το 2019, 1.833 το 2018, 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015, 338 το 2014 και 21 το 2013 αντίστοιχα που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Η παραμονή στα 250.000 ευρώ

Η ελληνική κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2023 αύξησε τα όρια επένδυσης από 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ στις δημοφιλείς περιοχές όπως στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Αθηναίων, καθώς και στις περιοχές των Βορείων και Νοτίων Προαστίων του Νομού Αττικής.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το όριο παρέμεινε στις 250,000 ευρώ και ως εκ τούτου παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση ακινήτων τόσο στην Πάτρα όσο και στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα αλλά και στο Ιόνιο.

Η αρχή έγινε το 2017

«Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, από το γραφείο μας χορηγήθηκαν οι πρώτες Golden Visa για τη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για την Πάτρα το 2017 σε Κινέζους αγοραστές.

 Καταβάλλοντας τιτάνια προσπάθεια και αντιμετωπίζοντας σωρεία δυσκολιών πετύχαμε το 2017 να πείσουμε ορισμένους αγοραστές να επενδύσουν στην πόλη μας μολονότι απουσίαζαν και εξακολουθούν να απουσιάζουν πληθώρα βασικών υποδομών, όπως για παράδειγμα αεροδρόμιο.

Έκτοτε η πόλη της Πάτρας μπήκε στο χάρτη επενδύσεων του εν λόγω προγράμματος, εννοώντας πως δύναται πια κάθε υποψήφιος αλλοδαπός επενδυτής να επισκεφτεί τόσο το site του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου όσο και το www.enterpricegreece.gov.gr καθώς επίσης και τα αντίστοιχα portals και υπηρεσίες της χώρας του και εντοπίζοντας κινητικότητα στην περιοχή μας να την θέσει τελικώς και κατά συνέπεια υπ΄ όψιν του».

Πίσω στην γραμμή εκκίνησης

Παρόλα αυτά, όπως τονίζει « η ανυπαρξία αεροδρομίου, τραίνου αλλά και άλλων νευραλγικής σημασίας υποδομών αποτέλεσε, αποτελεί και θα εξακολουθήσει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα μειώνοντας δραματικά τη ζήτηση σε σχέση με άλλες πόλεις και περιοχές όπως είναι π.χ. η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα νησιά του Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου κ.α. και θέτει τον τόπο μας με έναν σχεδόν τιμωρητικό τρόπο αρκετά βήματα πίσω από την γραμμή εκκίνησης σε αυτήν την κούρσα της ανάπτυξης».

Με την αύξηση του ορίου επένδυσης από τις 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Αθηναίων, καθώς επίσης και στις περιοχές των Βορείων και Νοτίων Προαστίων του Νομού Αττικής «άλλαξε η επενδυτική γεωγραφία και η Πάτρα ανάγκασε τους επενδυτές όχι απλά να τη δουν αλλά θα λέγαμε «να τρέχουν να προλάβουν»  να αγοράσουν ένα ακίνητο κατοχυρώνοντας το πολυπόθητο EU passport. Το άμεσο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε από Κίνα, Ταιβάν, Αμερική, Αγγλία, Λίβανο και από Τουρκία».

Οι αδυναμίες και τα γκανιάν

«Η Πάτρα δεν διαθέτει αεροδρόμιο, δεν διαθέτει τραίνο και δεν διαθέτει επίσης  βιολογικό καθαρισμό έτσι ώστε να δύναται κανείς να κολυμπήσει εντός της πόλης σε καθαρά νερά, όπως συμβαίνει στην Καλαμάτα και στα Χανιά» τονίζει ο κ. Κοπανιτσάνος.

«Παρόλα αυτά το άρμα της πόλης μας στον αγώνα προς την ανάπτυξη διαχρονικά το οδηγούν αδιαμφισβήτητα γκανιάν όπως το κλίμα της, η απαράμιλλης ομορφιάς θέα της, το ηλιοβασίλεμά της, ο προνομιούχος προσανατολισμός της, η κομβικής σημασίας θέση της, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της και η εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας και των Δελφών, στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, στο Ιόνιο, στην Ιταλία κ.ο.κ.».

Οι διαθέσιμες κατοικίες

Τα δεδομένα έτσι όσον αφορά το ενδιαφέρον για την χρυσή βίζα και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών έχουν αλλάξει τον τελευταίο καιρό. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Κοπανιτσάνο, τα ερωτήματα και τα ζητήματα που εγείρονται πλέον είναι διαφορετικά. 

«Το πρώτο ερώτημα είναι αν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα στην Πάτρα τόσα ώστε να καταφέρουν να απορροφήσουν αυτή τη μαζική ζήτηση;  Η απάντησή μου είναι πως όχι.

Ήδη πωλήθηκαν σχεδόν όλες οι διαθέσιμες κατοικίες της αντίστοιχης κατηγορίας και εύρους τιμής και η πόλη πια δείχνει να αδυνατεί να ικανοποιήσει το αυξημένο κύμα ζήτησης.

Σίγουρα δίνεται μια τεράστια ευκαιρία σε όσους ήθελαν να πουλήσουν τα ακίνητά τους να το κάνουν τώρα και μάλιστα σε καλή τιμή και αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία τους συνιστώ να δραστηριοποιηθούν άμεσα.

«Ούριος» άνεμος για πωλητές

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα κάνει καλό στην πόλη η αυξημένη ζήτηση από ξένους;  Οι εποχές κάποιες φορές ευνοούν τους αγοραστές και κάποιες τους πωλητές. Οι επόμενοι είναι οι μήνες που θα ευνοήσουν τους πωλητές της Πάτρας.

Ας μην ξεχνάμε (και προσωπικά εύχομαι να ευνοηθούν) τους συμπολίτες μας που πρέπει να πωλήσουν όχι από επιλογή, αλλά επειδή αδυνατούν να αποπληρώσουν κάποιο δάνειο. Τα funds όπως γνωρίζουμε καιροφυλακτούν».

Γιατί «τρέχουν οι ξένοι;

Και υπάρχει και ένα τρίτο ερώτημα. Τι είναι αυτό που προσπαθούν να προλάβουν οι ξένοι επενδυτές; Το όριο πλέον και στην Πάτρα (όπως και σε όλες τις περιοχές της επικράτειας που ήταν στα 250.000 ευρώ) ανεβαίνει στις 400. 000 ευρώ.  «Οι αλλαγές που θα γίνουν στο καθεστώς χορήγησης Golden Visa είναι μεγάλες και αλλάζουν τα δεδομένα.

Όχι μόνο για την αγορά των ξένων που τις παίρνουν, αλλά και ευρύτερα για την ελληνική αγορά ακινήτων. Όλα αυτά πρακτικά θα ισχύσουν έως την 01.10.2024 και για όσους δώσουν 10% προκαταβολή ως τις 30.09.2024 «το παράθυρο» επεκτείνεται ως τις  30.04.2025».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα