Πάτρα: Μία πόλη… ζούγκλα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα

26.05.2024 / 21:00
12-6

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΕΦΑΛΑ

Αναμφίβολα, οι θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ καθώς και οι κίτρινες γραμμές αναφορικά με τους συμπολίτες που έχουν πρόβλημα όρασης είναι ένα θέμα που ταλανίζει την περιοχή της Πάτρας.

Ο «ΝΕΟΛΟΓΟΣ» λοιπόν παρουσιάζει το ευαίσθητο αυτό θέμα, την αντιμετώπιση των πολιτών της περιοχής προς τις θέσεις αυτές καθώς και τη στάση της αστυνομίας προς τις αναρίθμητες παραβιάσεις που συμβαίνουν κατά καιρούς.

Καθημερινά δεκάδες είναι τα παραδείγματα που δείχνουν τον μη σεβασμό στα άτομα ΑμεΑ ή στους τυφλούς. Αυτοκίνητα και μηχανάκια επάνω στις ράμπες στα πεζοδρόμια, οι ειδικές θέσεις παρκαρίσματος των ΑμεΑ κατειλημμένες από ΙΧ που οι «έξυπνοι» οδηγοί τους βάζοντας «αλάρμ» νομίζουν πως δεν θα υπάρξει συνέπεια, τα ειδικά πεζοδρόμια με τις διαγραμμίσεις κατειλημμένα και αυτά πότε με καρέκλες και τραπέζια και πότε με εμπορεύματα.

Όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με την έλλειψη παιδείας πάνω σε αυτά τα ευαίσθητα θέματα.

Ως εκ τούτων γίνεται αντιληπτό ότι μοιάζει με οδύσσεια η καθημερινή μετακίνηση των ατόμων με αναπηρικά αμαξίδια στο κέντρο της  Πάτρας.

Α. Χαροκόπος: «Δυστυχώς και οι πολίτες δείχνουν έλλειψη αγωγής»

Μάλιστα, ο Αντώνης Χαροκόπος, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιόνιων Νήσων επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

«Δυστυχώς η Πάτρα είναι μία πολύ δύσκολη πόλη για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες και ιδιαίτερα για όσους κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο ενώ κατειλημμένες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, μπλοκαρισμένες από οχήματα ράμπες, κατεστραμμένα πεζοδρόμια,  που καθιστούν αδύνατη τη διάβαση είναι λίγα μόνο από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, οι τυφλοί κ.α. Παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές το φαινόμενο της έλλειψης προσβασιμότητας παρατηρείται σε όλο το φάσμα του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, ακόμα και σε υπηρεσίες.

Δυστυχώς και οι πολίτες, σε πολλές περιπτώσεις, δείχνουν έλλειψη αγωγής και ευαισθησίας καθιστώντας ιδιαίτερα σημαντικό τον ρόλο της οικογένειας και ειδικά του σχολείου στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών από νεαρή ηλικία.    

Με δεδομένο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Ά Βαθμού συνιστά βασικό πυλώνα, όντας εγγύτερα στον πολίτη και στην χαρτογράφηση των αναγκών του, είναι επιτακτική η ανάγκη να διασφαλίζει με πολεοδομικά και χρηματοδοτικά εργαλεία (τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και ευρωπαϊκά) την ανεμπόδιστη πρόσβαση στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, με βάση τα πρότυπα του καθολικού σχεδιασμού. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία με τους φορείς του αναπηρικού κινήματος, όπως οι Σύλλογοι Παραπληγικών και Τυφλών οι οποίοι διαθέτουν την εμπειρία και τη γνώση στη διαμόρφωση προσβασιμότητας εντός του αστικού ιστού ενώ τέλος θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η συγκρότηση μίας επιτροπής (με την συμμετοχή ατόμου από το αναπηρικό κίνημα) με αποκλειστικό ρόλο τον σχεδιασμό των θέσεων στάθμευσης για τα άτομα με αναπηρία». 

Πολλές παραβάσεις μέχρι και τις αρχές Μαΐου

Είναι αλήθεια πως το τελευταίο δίμηνο έχουν σημειωθεί αρκετές παραβάσεις για παράνομες στάσεις και σταθμεύσεις σε χώρους πάρκινγκ των ΑμεΑ.

Γενικότερα, από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Άμεσης Δράσης των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας βεβαιώθηκαν συνολικά 1.284 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με την ελευθερία κίνησης των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, τον μήνα Απρίλιο σημειώθηκαν 72 παραβάσεις σε στάση και στάθμευση σε θέση όπου βρίσκεται ράμπα διάβασης ΑμεΑ, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ και σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα ΑμεΑ και ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, εντός υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, αυτού του είδους οι παραβιάσεις ολοένα και αυξάνονται ενώ οι έλεγχοι γίνονται ολοένα και πιο έντονοι. Οι κλήσεις αυξάνονται με τα πρόστιμα όπως τονίζει η Αστυνομία να είναι αρκετά υψηλά στους πολίτες που παραβιάζουν τις θέσεις πάρκινγκ των ΑμεΑ.

Το θλιβερό περιστατικό του 2017

Ακούγεται απίστευτο κι όμως συνέβη στην Πάτρα. Σύμφωνα με τα όσα συνέβησαν τότε, ένα άτομο που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, έψαχνε να σταθμεύσει για να κάνει τις δουλειές του στην πόλη. Είδε ότι στη θέση πάρκινγκ που είναι ειδικά για ΑμεΑ, ήταν παρκαρισμένα δύο άσχετα αυτοκίνητα. Έβγαλε το κινητό του τηλέφωνο για να τα βγάλει φωτογραφία.

Τότε όπως λέει ο ίδιος, βγήκε από ένα καφέ – μπαρ ο ιδιοκτήτης του ενός αυτοκινήτου και άρχισε να τον βρίζει. Μάλιστα, σύμφωνα με το θύμα, ο οδηγός δε δίσταζε να του ρίξει μπουνιά και ο ανάπηρος να βρεθεί στο έδαφος τραυματισμένος! 

Η απουσία ευαισθησίας

Εύκολα, λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε πως στην Πάτρα, οι πολίτες δεν φαίνονται ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι πάνω στο θέμα αυτό, μη δείχνοντας σεβασμό στις συγκεκριμένες θέσεις.

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα καθώς όπως προαναφέρθηκε οι θέσεις τόσο των τυφλών όσο και των ΑμεΑ είναι λάθος κατασκευασμένες και χωρίς αμφιβολία δυσκολεύουν την μετακίνηση των ανθρώπων αυτών.

Θέσεις για τυφλούς σχεδόν ακατάλληλες

Εκτός από τις θέσεις για ΑμεΑ σημαντικό θέμα αποτελούν και οι κίτρινες γραμμές για τους τυφλούς.

Πέρα από τις παραβάσεις, οι εν λόγω θέσεις είναι και λάθος κατασκευασμένες. Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν στον δρόμο βγάζει έναν πεζό που έχει πρόβλημα με την όραση του το πεζοδρόμιο της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών Αθηνών και Αμερικής.

Το πεζοδρόμιο που είναι ειδικά για άτομα που έχουν πρόβλημα με την όραση τους και είπαν να βγουν μια βόλτα με το μπαστούνι τους σε αυτή την πόλη.  Μόνο που με τον τρόπο που έχει φτιαχτεί το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο δεν είναι και τόσο κατάλληλο για τυφλούς.

Λόγω της στάσης του αστικού ΚΤΕΛ ξαφνικά το ειδικό πεζοδρόμιο αλλάζει κατεύθυνση και βγάζει το άτομα με προβλήματα όρασης στον δρόμο όπου περνούν με ταχύτητα τα αμάξια, αφήνοντας τα εκτεθειμένα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα