Τουρισμός δυο ταχυτήτων! Η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στους δημοφιλείς προορισμούς, αφήνοντας εκτός τη Δυτική Ελλάδα

22.03.2021 / 9:24
download-1

Η κυβέρνηση  έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του επικοινωνιακού της σχεδιασμού για την ερχόμενη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού των στα μικρά νησιά του Αιγαίου, αφού θέλει αυτή η σεζόν να μην χαθεί για τον τουρισμό. Βασικός στόχος της κυβέρνησης έως το τέλος της χρονιάς, η χώρα να μπορέσει να προσελκύσει έως 15 εκατ. τουρίστες, δηλαδή το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019.

Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, προανήγγειλε το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Ήδη έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 18 μικρά νησιά που στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας πήραν την ονομασία covid free. Ελπίδα των αρμοδίων είναι ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού (και των εργαζομένων)  και στα υπόλοιπα νησιά που αποτελούν το βάθρο της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Ανεξάρτητα από τον ρεαλιστικό του στόχου αυτού οι αρμόδιοι δεν δείχνουν να έχουν τις ανάλογες προθέσεις για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει τον δικό της τουρισμό και μάλιστα με συνεχείς αυξητικές τάσεις πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Καμία προτεραιότητα

Όπως έλεγαν στον «Νεολόγο»  παράγοντες που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον τουριστικό, αλλά και τον ευρύτερο επισιτιστικό κλάδο,  η εμβολιαστική διαδικασία για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας θα είναι στο ίδιο μοτίβο με τον υπόλοιπο πληθυσμό και  η προτεραιότητα θα καθορίζεται από τα ηλικιακά κριτήρια.

Καμία σχετική ειδοποίηση επίσης για άμεσο εμβολιασμό δεν έχουν τουλάχιστον μέχρι ώρας και οι υπάλληλοι του αεροδρομίου του Αράξου που τα χρόνια της αυξητικής τουριστικής δυναμικής, τόσο της Ηλείας, όσο και της Δυτικής Αχαΐας αποτέλεσε τον βασικό τροφοδότη επισκεπτών.

Στην ουσία δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τους αρμοδίους για να πετάξει ένα σωσίβιο μέσω της εμβολιαστικής διαδικασίας κατά του κορωνοϊού στον τουρισμό της περιοχής ο οποίος μπορεί να είναι ασφαλώς μικρότερος από τα top τουριστικά μέρη της χώρας, όμως, είχε δείξει μια ανερχόμενη δυναμική που διακόπηκε από τον κορωνοϊό.

Ο κορωνοϊός τα γκρέμισε όλα

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο αεροδρόμιο του Αράξου το σύνολο των επισκεπτών τα τέσσερα τελευταία καλοκαίρια (’16, ’17,’18 και 19) ξεπέρασε τους 700. 000, ενώ ειδικότερα η Ηλεία είχε αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τον περιηγητικό τουρισμό (λόγω Αρχαίας Ολυμπίας), αλλά και τον τουρισμό κρουαζιέρας.

Παράλληλα δεκάδες επιχειρήσεις της περιοχής (Ηλείας και Δυτικής Αχαΐας) από μεγάλα ξενοδοχεία και καταλύματα έως εστιατόρια και beach bars, είχαν επενδύσει και στηρίζονταν πάνω στον τουρισμό.  Όλα αυτά ο κορωνοϊός τα έστειλε μέσα σε ένα καλοκαίρι περίπατο.

Η πτώση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο του Αράξου έφτασε το 80%,  στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας το 75% (και το κομμάτι που διασώθηκε οφείλεται κυρίως στην ελληνική αγορά ), ενώ πολλές επιχειρήσεις της Ηλείας βρίσκονται αντιμέτωπες πλέον με την οικονομική καταστροφή.

Απροστάτευτη τουριστικά η περιοχή

Ο τουρισμός που απασχολεί τους καλοκαιρινούς μήνες πάνω 30.000 εργαζόμενους, τόσο στην Ηλεία όσο και στην Αχαΐα.  Όλες αυτές οι επιχειρήσεις – και οι εργαζόμενοι τους – μένουν απροστάτευτες και για αυτό το καλοκαίρι στις διαθέσεις της κρίσης της πανδημίας.

Και η δυτική Πελοπόννησος, ένα μέρος της χώρας με υπέροχες παραλίες και μέρη, που αποτελούσε σύμφωνα με τους ειδικούς, την πιο ανερχόμενη περιοχή της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, χωρίς τα εμβόλια, χάνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα που θα μπορούσε να είχε το φετινό καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα χωρίς την εμβολιαστική διαδικασία να έχει προχωρήσει στον μαζικό πληθυσμό, οι κάτοικοι της Αχαΐας και της Ηλείας, ανεμβιολίαστοι, θα ζουν και αυτό το καλοκαίρι με τον φόβο της ενδεχόμενης εισόδου του ιού στην ανοικτή κοινότητα από τους τουρίστες που θα επισκέπτονται τα μέρη τους.

Τουρισμός δυο ταχυτήτων! Η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στους δημοφιλείς προορισμούς, αφήνοντας εκτός τη Δυτική Ελλάδα 3

Γιώργος Γκουβίτσας – Αερολιμενάρχης Αράξου

«Περιμένουμε επιπλέον οδηγίες»

«Η τουριστική περίοδος ανοίγει φέτος στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου. Δεν γνωρίζουμε κάτι για το αν θα δοθεί προτεραιότητα στην εμβολιαστική διαδικασία στους εργαζόμενους των κρατικών αερολιμένων.

Αυτό που ξέρουμε μέχρι ώρας είναι ότι για να περάσει ένας τουρίστας στην χώρα μέσω αεροδρομίου θα πρέπει να έχει στα χέρια του ένα τεστ PCR  που να έχει γίνει τις τελευταίες 72 ώρες και να δείχνει ότι είναι αρνητικός στον ιό. Στο αεροδρόμιο θα γίνονται και rapid test, ενώ οι επισκέπτες θα συμπληρώνουν την πλατφόρμα PLF με τα στοιχεία τους.

Από εκεί και πέρα περιμένουμε οδηγίες. Πάντως, την πρόταση του πρωθυπουργού για πιστοποιητικό εμβολιασμού την βρίσκω θετική».

Τουρισμός δυο ταχυτήτων! Η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στους δημοφιλείς προορισμούς, αφήνοντας εκτός τη Δυτική Ελλάδα 4

Δημήτρης Διαμαντόπουλος – πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας

«Ελάχιστον το ενδιαφέρον σε κρατήσεις»

«Τα όσα ακούγονται για την επίτευξη ανοσίας μέσω της εμβολιαστικής διαδικασίας στον μαζικό πληθυσμό των νησιών, είναι στη σφαίρα της ουτοπίας.

Τα περίφημα covid free νησιά είναι στην ουσία νησάκια που δεν έχουν καν ξενοδοχεία και τουριστικές υποδομές και το όλο θέμα αφορά κυρίως επικοινωνιακούς λόγους.

Θα ήταν καλό να τεθούν σε προτεραιότητα στον εμβολιασμό οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον τουριστικό κλάδο, όμως μέχρι ώρας, δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο. Το ενδιαφέρον στις κρατήσεις για το καλοκαίρι είναι αρκετά μικρό έως μηδαμινό. Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες κρατήσεις που αφορούν μέρη όπως τη Ζάκυνθο, τη Κεφαλονιά, την Κρήτη, όχι την περιοχή μας».

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα