Τόσα βήματα χρειάζεται να περπατήσετε την εβδομάδα για να προσθέσετε 3 χρόνια στη ζωή σας

28.05.2024 / 7:21
ginaika-perpataei

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως το περπάτημα 5.000 βημάτων τρεις φορές την εβδομάδα για δύο χρόνια θα μπορούσε να προσθέσει τρία χρόνια στο προσδόκιμο ζωής μας και να μειώσει το κόστος υγειονομικής περίθαλψής έως και 13%.

Τα οφέλη που αποκομίζει το σώμα, ο οργανισμός και το πνεύμα από το περπάτημα είναι πραγματικά αμέτρητα.

Ενδυνάμωση

Αρχικά με το περπάτημα ενδυναμώνουμε τα πόδια μας, τονώνουμε και συσφίγγουμε τους μύες και προλαμβάνουμε την κυτταρίτιδα. Επίσης όσο αυξάνουμε την ένταση το σώμα μας καίει θερμίδες και λίπος.

Ενίσχυση μεταβολισμού

Το περπάτημα είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους ενώ παράλληλα βοηθά στην καύση του λίπους, γενικού και τοπικού. Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του περπατήματος είναι ότι ενισχύει κατά πολύ τον μεταβολισμό.

Μειώνει το άγχος

Το περπάτημα ωφελεί την ψυχική υγεία. Μειώνει τον θυμό, το άγχος και το αίσθημα απογοήτευσης. Είναι βοηθητικό σε περιπτώσεις καταθλιπτικής διαταραχής καθώς εκκρίνει ορμόνες ευτυχίας, τονώνει την αυτοπεποίθηση και προσφέρει ηρεμία στο μυαλό. Περπατώντας σε εξωτερικούς χώρους, με το φως του ήλιου και τον φρέσκο αέρα, προλαμβάνεις την εποχική κατάθλιψη και μειώνεις τη μελαγχολία καθώς λαμβάνεις βιταμίνη D.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το περπάτημα ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Με το συστηματικό περπάτημα η κορτιζόλη μειώνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται.

Τόσα βήματα χρειάζεται να περπατήσετε την εβδομάδα για να προσθέσετε 3 χρόνια στη ζωή σας
Η νέα έρευνα του Vitality σε συνεργασία με το London School of Economics εξέτασε τις συμπεριφορές και τις συνήθειες ενός εκατομμυρίου μελών του προγράμματος Vitality στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική μεταξύ των ετών 2013 και 2023. Οι ερευνητές ήθελαν να βρουν τους καλύτερους τρόπους για να διαμορφώσουν και να διατηρήσουν δια βίου υγιεινές συνήθειες, καθώς και να αναλύσουν την επιστήμη πίσω από το πώς οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής. «Οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να επεκτείνουν βαθιά την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής», δήλωσε ο Adrian Gore, ιδρυτής της Discovery Vitality. «Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η διατήρηση έστω και ελάχιστης σωματικής δραστηριότητας έχει μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία. Δεδομένου του ρόλου της συμπεριφοράς στον κίνδυνο για την υγεία παγκοσμίως, η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών των συνηθειών μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για τη βελτίωση της ατομικής υγείας — και για την εξέλιξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψής μας ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη».

Ο Δείκτης Υγείας Vitality όχι μόνο δείχνει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για μια πιο υγιεινή ζωή, αλλά δείχνει επίσης τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν αυτές οι αλλαγές ατομικού επιπέδου στα παγκόσμια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Υπολογίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι το 27,5% των ενηλίκων και το 81% των εφήβων είναι σωματικά αδρανείς και εάν τα επίπεδα αδράνειας παραμείνουν τόσο χαμηλά, νέες περιπτώσεις ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, θα καταλήξουν να κοστίζουν στα συστήματα υγείας 27 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος.

Σύμφωνα με το Vitality, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συνδέεται με 5 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους. Κάθε χρόνο ένας στους πέντε θανάτους παγκοσμίως συνδέεται με κακή διατροφή. Σημειώνεται πως 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να ταξινομηθούν ως παχύσαρκοι μέχρι το 2035. Οι μικρές αλλαγές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είχαν σημαντικές θετικές επιπτώσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ήταν εξαιρετικά σημαντικές για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, με 52% μείωση του κινδύνου θνησιμότητας μετά τη διατήρηση της συνήθειας των 5.000 βημάτων τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Οι ηλικίες μεταξύ 45 και 65 ετών παρουσίασαν μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 38%, ενώ ο συνολικός πληθυσμός σημείωσε μείωση 27%.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν αρχίσετε να περπατάτε όλο και περισσότερο μέσα στη βδομάδα θα αντιληφθείτε τα οφέλη στην υγεία και στο σώμα σας. Η έναρξη χαμηλής έως μέτριας έντασης άσκηση σε χαμηλή συχνότητα πιθανότατα θα σας κάνει να διατηρήσετε τη νέα σας συνήθεια περισσότερο από όσους ξεκινούν με προπονήσεις υψηλής έντασης.

Επομένως, φορέστε τα αγαπημένα σας αθλητικά, πάρτε το νεράκι σας, βάλτε τα ακουστικά σας και ξεκινήσετε έχοντας ως στόχο αρχικά τα 2.500 βήματα τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα. Σε αυτό το σημείο θυμηθείτε να εστιάσετε στη συνέπεια και ύστερα στην ένταση και στα παραπάνω βήματα. Αρχίστε το περπάτημα μόνο και μόνο για να δημιουργήσετε τη συνήθεια. Αυξήστε τα βήματα ή και την ένταση μόλις η συνήθειά σας παραμείνει σταθερή για έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Ακόμη μπορείτε να κατεβάσετε κάποιο app στο smarphone σας έτσι ώστε να αξιολογείτε την πρόοδό σας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα