Μήπως είναι τοξική η «πολλή» θετική σκέψη; -Τι λένε οι ψυχολόγοι

10.07.2024 / 7:13
36_ΘΕΤΙΚΗ-ΣΚΕΨΗ-2

 «Σκέψου θετικά», «όλα θα πάνε καλά», «διώξε από πάνω σου την αρνητικότητα» είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα φράσεων που αναπαράγονται συχνά στο πλαίσιο αυτού που αποκαλείται τοξική θετικότητα -έστω και αν οι ένθερμοι οπαδοί της θετικής σκέψης αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι, όχι σπάνια, ξεπερνούν τα όρια.

Είναι γεγονός ότι η θετική στάση ζωής και η αισιοδοξία έχουν συσχετιστεί με ψυχική ισορροπία και ευημερία, μικρότερο κίνδυνο για το μυαλό, καλύτερο ύπνο και περισσότερες πιθανότητες να φλερτάρουμε με τα 100. Μήπως, ωστόσο, δεν έχει διερευνηθεί εξίσου συστηματικά και εις βάθος η ακραία της μορφή, εκείνη που εντοπίζει παντού τη χαρά και δαιμονοποιεί τα αρνητικά συναισθήματα;

Αγκαλιάζοντας τα αρνητικά συναισθήματα

Πότε όμως η θετική σκέψη θεωρείται «πολλή» και βλάπτει; «Γίνεται τοξική όταν αναμένει ότι θα απαλλαγούμε από τα αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να παρουσιαστεί ως απαίτηση να έχουμε θετική στάση εις βάρος άλλων συναισθημάτων» εξηγεί σε άρθρο του στη σελίδα της Αμερικανικής Ένωσης για το Άγχος και την Κατάθλιψη (ADAA) ο ψυχολόγος Graham Reynolds, PhD. «Φυσικά, όλοι θέλουμε την ευτυχία -για τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας-, αλλά το να περιμένουμε ότι αυτή θα είναι το μόνο συναίσθημα που πρέπει να έχουμε είναι μη ρεαλιστικό. Αν θέσετε ως στόχο να έχετε “100 ημέρες ευτυχίας”, σημαίνει ότι έχετε αποτύχει αν νιώσετε θλίψη την τρίτη ημέρα;»

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να δίνουμε χώρο για όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα, ακόμη και τα πλέον άβολα. Ο στόχος, εξηγεί, δεν είναι απαραιτήτως να φτάσουμε σε μια κατάσταση ευτυχίας ή ευδαιμονίας χωρίς ίχνος αρνητικών συναισθημάτων, αλλά να νιώσουμε καλύτερα αγκαλιάζοντας όλο το φάσμα των συναισθημάτων μας με έναν πιο υγιή τρόπο. «Το να δώσουμε χώρο στα συναισθήματα, ακόμη και στα επώδυνα, όπως η θλίψη ή το άγχος, μπορεί να μας βγάλει από τον κύκλο της τοξικής θετικότητας»τονίζει.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα