Το θρεπτικό λαχανικό που ρίχνει την πίεση και βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις

22.05.2024 / 7:14
ka 50

Είναι ένα λαχανικό που μας δίνει ενέργεια. Ως μέρος της οικογένειας των τεύτλων, είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας συνολικά.

Το πλούσιο χρώμα και η γεύση του το καθιστούν εξαιρετική προσθήκη σε πολλά πιάτα — από σαλάτες μέχρι συνταγές κατσαρόλας. Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο σέσκουλο μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας των οστών, του ενδοκρινικού συστήματος και της καρδιάς, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Τι είναι το σέσκουλο

Το σέσκουλο είναι επιστημονικά γνωστό ως Beta vulgaris L. var. cicla, Το σέσκουλο ή σέσκλο ή Βέτα η σικελική είναι μια ποικιλία παντζαριού. Είναι ποώδες, διετές.

Τα σημαντικότερα οφέλη

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Μπορεί να αποτρέψει την οστεοαρθρίτιδα

Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις

1. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου μπορεί να συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση. Κάθε μέταλλο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μέσω του δικού του μοναδικού μηχανισμού, και το σέσκουλο περιέχει και τα τρία.

Το ασβέστιο βοηθά στη ρύθμιση του όγκου του αίματος μέσω του ρόλου του στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και να χαλαρώνουν, όταν είναι απαραίτητο. Το κάλιο επηρεάζει επίσης τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων μέσω του ρόλου του στη λειτουργία των μυών. Παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ηλεκτρική σηματοδότηση στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και την καρδιά. Το μαγνήσιο, από την άλλη πλευρά, ρυθμίζει το νάτριο και το κάλιο μέσα και έξω από τα κύτταρα.

Το σέσκουλο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα φάρμακα που προτείνει ο γιατρός σας, αλλά μπορεί να είναι ένα ευεργετικό λαχανικό για όσους κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση.

2. Μπορεί να αποτρέψει την οστεοαρθρίτιδα

Τα οστά χάνουν την πυκνότητα τους καθώς μεγαλώνετε, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Η κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών όπως το σέσκουλο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του ασβεστίου στη διατροφή σας, αλλά το πραγματικό όφελος έγκειται στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ. Το σέσκουλο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απορρόφησης ασβεστίου και στη μείωση της απομάκρυνσης  ασβεστίου από τα ούρα, αυξάνοντας έτσι την οστική πυκνότητα και αποτρέποντας την οστεοαρθρίτιδα.

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη στις ενζυμικές αντιδράσεις που εμπλέκονται στη σύνθεση πρωτεϊνών για την πήξη του αίματος και τον μεταβολισμό των οστών. Η Συνιστώμενη Ποσότητα  (RDA) για ενήλικες άνδρες και γυναίκες είναι 120 και 90 μικρογραμμάρια (mcg), αντίστοιχα.3 Ένα φλιτζάνι ελβετικό σέσκουλο παρέχει 299 mcg βιταμίνης Κ, που σημαίνει ότι ακόμη και μια μικρή μερίδα μπορεί να προσφέρει αρκετή βιταμίνη Κ για μια ολόκληρη ημέρα.

3. Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις

Πρόσφατη έρευνα επισημαίνει μια ευεργετική σχέση μεταξύ των διατροφικών νιτρικών και της μυϊκής απόδοσης. Τα νιτρικά άλατα μπορούν να έχουν θετικά καρδιαγγειακά αποτελέσματα διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και επομένως βελτιώνοντας την κατανάλωση οξυγόνου κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

Τα φυλλώδη λαχανικά είναι από τα καλύτερα τρόφιμα πλούσια σε νιτρικά άλατα και το σέσκουλο έχει υψηλότερη συγκέντρωση νιτρικών από πολλά, συμπεριλαμβανομένου του σπανακιού και μαρούλι.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τα νιτρικά άλατα και τις επιπτώσεις τους στην αθλητική απόδοση. Ωστόσο, οι αθλητές που θέλουν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους απόδοση μέσω αυξημένης πρόσληψης νιτρικών αλάτων μπορεί να ωφεληθούν από την ένταξη του συγκεκριμένου λαχανικού στα γεύματα ή τα σνακ τους Μπορείτε να προσθέσετε ελβετικό σέσκουλο στα σέικ πρωτεΐνης ή σε άλλα συμπληρώματα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα