Το Σάββατο η πλατφόρμα για τους 30-34 με όλα τα εμβόλια, χωρίς ηλικιακό όριο το AstraZeneca

27.05.2021 / 8:21
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
emvolio_art-52

Την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού, να συνεχιστεί χωρίς ηλικιακούς ή άλλους περιορισμούς ο εμβολιασμός με AstraZeneca, ανακοίνωσε η πρόεδρος της, Μαρία Θεοδωρίδου. Σημείωσε συγκρίνοντας αριθμούς πως τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα από το ρίσκο, ενώ απηύθυνε έμμεση προτροπή στις γυναίκες κάτω των 50 ετών να επιλέξουν κάποια άλλη από τις διαθέσιμες επιλογές (Moderna, Pfizer ή Johnson & Johnson).

Στους εμβολιασμούς, την Τετάρτη άνοιξε η 35 – 39 και έχουν κλειστεί 102.000 ραντεβού, 51.000 συμπολίτες μας έκλεισαν ραντεβούΜε βάση τον προγραμματισμό το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 30 με 34

Να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με AstraZeneca
Τη σύσταση της επιτροπής για συνέχιση του εμβολιασμού με AstraZeneca μετέφερε η πρόεδρός του Μαρία Θεοδωρίδου. Ανέφερε μάλιστα πως μόλις τον τελευταίο μήνα 62 γυναίκες βρέθηκαν σε ΜΕΘ από τις επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ απ’ όσες έκαναν το εμβόλιο AstraZeneca μόλις 4.

«Η Επιτροπή ενημερώνεται συνεχώς από την επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης, έχουν καταγραφεί πέντε περιπτώσεις θρόμβωσης μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Από τις περιπτώσεις οι 4 ήταν γυναίκες 36 ως 61 ετών και μια σε άνδρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μια γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. 62 γυναίκες νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 28 κατέληξαν τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με τα παραπάνω η επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό συνεχίζει να είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα διασπορά συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες μικρότερες των 50 ετών. Η επιτροπή επισημαίνει ότι τα mRNA εμβόλια που δεν έχουν κατηγορηθεί είναι διαθέσιμα για όλους. Σε ό,τι αφορά τις δεύτερες δόσεις. Μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβωσης συνίσταται η αλλαγή της δεύτερης δόσης.

Εμβόλια για ανήλικους μόλις υπάρξει έγκριση
Σχετικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού ανηλίκων κατά του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας, σημείωσε: «Έχουμε φτιάξει έναν μηχανισμό που με βάση την προτεραιοποίηση έχουμε φτάσει ήδη αισίως να ανοίγουμε και για τους 30 με 34. Το είπε και ο πρωθυπουργός πως από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση κάποιο εμβόλιο για νεότερες ηλικίες θα μπει στον σχεδιασμό μας και θα δοθεί η δυνατότητα. Πάντα τα πράγματα γίνονται βήμα – βήμα και μελετημένα στην επιχείρηση ελευθερία. Γι αυτό και μπορούμε να εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας μ’ αυτόν τον τρόπο και υπάρχει γενική ικανοποίηση».

Νωρίτερα, η Μαρία Θεοδωρίδου, είχε αναφέρει; «Σε εφήβους έχουμε ήδη εμβολιάσει, πάνω από τα 16 έτη γιατί αυτό λέει η άδεια της Pfizer. Αυτό το εμβόλιο έχουν λάβει έφηβοι και νεαροί ενήλικες με υποκείμενα. Η κάθε χώρα έχει τη δική της πολιτική – στρατηγική στο θέμα των εμβολιασμών που στηρίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες. Σταθμίζονται οι ανάγκες για να γίνει μια τροποποίηση».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα