Η επίτευξη του πρώτου τείχους ανοσίας «κλειδί» για τα τουριστικά έσοδα – Έρχεται νέα χαλάρωση των μέτρων

27.05.2021 / 8:12
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
lockdown

Αποκλιμακώνεται σταδιακά η ένταση της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς καταγράφεται υποχώρηση σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να ανακτούν τις ελευθερίες τους, τηρώντας ωστόσο αυστηρά τους κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό, δηλαδή τη χρήση μάσκας και τις κοινωνικές αποστάσεις.

Η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στην επίσπευση του εμβολιαστικού προγράμματος, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν άμεσα για να δημιουργηθεί το πρώτο ικανό τείχος ανοσίας του πληθυσμού που θα «ξεκλειδώσει» την οικονομία και τον τουρισμό. Για το λόγο αυτό μάλιστα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε χθες ότι το Σάββατο 29 Μαΐου ανοίγει και η πλατφόρμα των ραντεβού για όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 30-34 ετών, ενώ μέχρι τις αρχές του Ιουνίου θα έχουν ανοίξει όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες.

Στόχος η άμεση πρόσβαση σε εμβολιασμό για όλους
Από τη στιγμή που όλοι οι πολίτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στον εμβολιασμό θα επέλθει και η οριστική άρση του lockdown, με την κυβέρνηση να έχει θέσει ένα σημαντικό χρονικό ορόσημο που δεν είναι άλλο από τις αρχές Ιουλίου, όπου αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση της τουριστικής κίνησης, καθώς θα τεθεί σε λειτουργία και το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για να απολαύσουν τις διακοπές τους.

Άλλωστε το εν λόγω πιστοποιητικό όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός «είναι εργαλείο διευκόλυνσης των ταξιδιών, ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. Είναι βάση δεδομένων, καθώς ήδη σήμερα τους βασικούς κανόνες για το πώς υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες τούς έχουμε δρομολογήσει. Το πιστοποιητικό κάνει πιο απλή τη δουλειά σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων».

Έρχεται νέα χαλάρωση των μέτρων

Την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 00:30 που ισχύει σήμερα εισηγείται η κυβέρνηση στην επιτροπή των Ειδικών, η οποία στην αυριανή σύσκεψη αναμένεται να αποφασίσει και για το θέμα της μουσικής στα καταστήματα εστίασης μετά το πλήθος αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει για την απαγόρευσή της από καταστηματάρχες και πελάτες. Παράλληλα, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση του αριθμού καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσια υπό προϋποθέσεις και τηρώντας τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Επόμενο βήμα οι εσωτερικοί χώροι
Εν τω μεταξύ, μια ακόμη σημαντική παράμετρος για τον τουρισμό σχετίζεται και με το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, θέμα που έχει τεθεί και από το υπουργείο Ανάπτυξης στην επιτροπή των ειδικών, δεδομένου ότι στις τουριστικές περιοχές οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης εξυπηρετούν πολλές φορές μικρό αριθμό πελατών μειώνοντας τα τουριστικά έσοδα και προκαλώντας ζημία σε επιχειρήσεις και κράτος.

Πανδημία και οικονομία τα «αγκάθια» της κυβέρνησης
Την ίδια ώρα, με τους πολίτες να εμφανίζονται μουδιασμένοι για τη διαχείριση των οικονομικών τους μετά την πανδημία, ο πρωθυπουργός όταν οι συνθήκες ωριμάσουν θα προτάξει το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και επανεκκίνηση της οικονομίας, εκπέμποντας το μήνυμα ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και τα πιο δύσκολα έχουν πια περάσει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι επιτρέπεται οποιουδήποτε είδους χαλάρωση. Για το λόγο αυτό με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, ενώ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείο Ανάκαμψης και τα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα