Το Μουσείο της Ακρόπολης έκλεισε τα 13 – Σχεδόν 1 εκατ. επισκέπτες τον τελευταίο χρόνο

21.06.2022 / 10:10
akropolis

 Το 1 εκατομμύριο επισκέπτες άγγιξε τον τελευταίο χρόνο το μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο γιόρτασε τα 13α γενέθλιά του.

«Δεν επαναπαυόμαστε, μας ενδιαφέρει το πώς θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση για τα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Παρθενώνα.

Η εκδήλωση συνδυάστηκε με τα εγκαίνια της νέας εκθεσιακής δράσης «των Αθήνηθεν άθλων. Παναθηναϊκοί αμφορείς από το Τορόντο του Καναδά στη γενέθλια γη», όπου δύο εξαιρετικής τέχνης αγγεία από το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο θα εκτίθενται, έως τις 8 Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα του Παρθενώνα, σε συνδιαλλαγή με τη ζωφόρο του Παρθενώνα, στην οποία ο Φειδίας και οι συνεργάτες του λάξευσαν αριστουργηματικά την πομπή της γιορτής των Παναθηναίων. Πρόκειται για μία πολιτιστική συνεργασία με το καναδικό μουσείο, στο οποίο από τον Μάρτιο του 2022 παρουσιάζεται η Κόρη της Ακρόπολης 670.

Αναφορά στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Στη ζωφόρο του Παρθενώνα αποτυπώνεται όλη η πραγματικότητα της αθηναϊκής δημοκρατίας», δήλωσε με αφορμή την έκθεση των δυο αγγείων ο γενικός διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης. «Τη βίαιη απόσπαση του μισού μήκους της από το σώμα του Παρθενώνα μπορεί να τη φανταστεί κανείς σε πραγματικό επίπεδο ως αποκοπή και κατακερματισμό της ίδιας της δημοκρατίας», επισήμανε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι «σε ιδεατό και εννοιολογικό επίπεδο αυτή η αρπαγή δεν θα πρέπει πια να υφίσταται. Δεν μπορεί πια αυτή η ζωφόρος να παραμένει τμηματικά δοσμένη σε ένα Μουσείο που δεν ταιριάζει σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Διότι στο ωραιότερο μουσείο του κόσμου να εκτεθούν αυτά τα μοναδικά αριστουργήματα, κάτω από την καλύτερη τεχνολογία led, ποτέ δεν θα έχουν το φως αυτό εδώ, τις μυρωδιές των εποχών, τον Βράχο πάνω στον οποίο στήθηκαν. Και αυτή η επιχειρηματολογία, μαζί με άλλα, είναι που έδωσε και την πρώτη Απόφαση της UNESCO μετά από 37 χρόνια στις 29 Σεπτεμβρίου 2021», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης για την ιστορική απόφαση η οποία «φανέρωσε την αναγκαιότητα όχι μόνο του ηθικού κομματιού, όχι μόνο του νόμου αλλά και τη διακυβερνητική διάσταση».

Λίνα Μενδώνη: Από τα πρώτα μουσεία στον κόσμο

«Το γεγονός ότι το Μουσείο Ακρόπολης σε διεθνείς στατιστικές και διαγωνισμούς κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις των μουσείων του κόσμου δείχνει πόσο το έχει αγαπήσει ο κόσμος. Και το έχει αγαπήσει ο κόσμος, προφανώς για τους πολύτιμους και μοναδικούς θησαυρούς που κρύβει», δήλωσε στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό προνόμιο να έχουμε κι άλλα μουσεία που έχουν εξίσου σημαντικούς και μοναδικούς θησαυρούς. Εδώ όμως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα γιατί υπάρχει ένα διαφορετικό νομικό και διοικητικό καθεστώς που επιτρέπει στο συγκεκριμένο μουσείο να προσφέρει πολύ πιο φιλικές υπηρεσίες στους πολυπληθείς επισκέπτες του.

Αυτό το μουσείο αποτελεί το πρότυπο για τη δημιουργία των πέντε μεγάλων μουσείων ως ΝΠΔΔ και το νομοσχέδιο πολύ σύντομα, μετά από κάποιες εβδομάδες, θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή των Ελλήνων. Διότι το παράδειγμα του Μουσείου Ακρόπολης μας δείχνει σαφώς τον δρόμο», συμπλήρωσε η υπουργός, η οποία αναφέρθηκε και στα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει μέσω της διπλωματικής, της επιστημονικής οδού μέχρι τα Γλυπτά του Παρθενώνα να έρθουν εδώ που ανήκουν. Να λουστούν ξανά από το αττικό φως και να ερμηνευτούν από τους επιστήμονες με βάση το φως που αναδεικνύει τις μοναδικές τους λεπτομέρειες», επισήμανε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο πρέσβης του Καναδά, Marc Allen, ο Curator of Greek, Etruscan, Roman & Byzantine Collections του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο, Paul Denis κι άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα