Μαύρα “σύννεφα” στην αγορά της Πάτρας – Κύμα λουκέτων, απολύσεων και μαύρης εργασίας

25.05.2024 / 13:00
forologia

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

«Κύμα» λουκέτων, απολύσεων και μαύρης εργασίας έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες στην αγορά της Πάτρας, σύμφωνα με επαγγελματίες και παράγοντες που ψάχνουν να βρουν εδώ και αρκετό καιρό ένα φως στο τούνελ, αλλά πέφτουν μονίμως σε ένα αδιέξοδο.

Την κατάσταση αυτή έρχεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο το λεγόμενο «τεκμαρτό» που έχει ξεσηκώσει δεκάδες επαγγελματίες από διάφορους κλάδους «στο πόδι», μιλώντας για έναν άδικο κεφαλικό φόρο που βάζει στο στόχαστρο κυρίως την μικρομεσαία επιχείρηση, αλλά και την απασχόληση. Στο μεταξύ σε λειτουργία βρίσκεται από την Τρίτη η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος. Από την έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως και χθες πάντως λίγοι πολίτες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αμφισβητήσουν τον φόρο, που τους έχει βεβαιωθεί.

Φορολογούν το… πιθανό εισόδημα

Ο φόρος του τεκμαρτού, σύμφωνα με τα όσα εξήγησε και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Δυτικής Ελλάδας στον Max Fm, Γιώργος Παππάς, έχει να κάνει με το ιδεατό, το ετήσιο εισόδημα δηλαδή που θα μπορούσε να βγάζει η κάθε επιχείρηση, με την κυβέρνηση να το προωθεί στο όνομα του κυνηγιού της φοροδιαφυγής.

«Είναι ένας άδικος φόρος, μόνο και μόνο από την συλλογιστική του, αφού έχει να κάνει την φορολόγηση του πιθανού εισοδήματος που θα μπορούσε να έχει μια επιχείρηση και όχι με την πραγματικότητα» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παππάς, τονίζοντας επιπλέον «ότι η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια οριζόντια μέτρα».

Πόσο μάλλον όταν γνωρίζουμε όλοι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παππά «ότι η κατάσταση στην πραγματική αγορά μόνο ιδεατή δεν είναι κατά συνέπεια, δεν μπορεί μια επιχείρηση να πετύχει αυτό που θα μπορούσε στο μέγιστο των δυνατοτήτων της».

Στο στόχαστρο η απασχόληση

Ο φόρος του τεκμαρτού, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με βάση τις εκτιμήσεις θίγει μόνο στην περιοχή μας περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις. Επαγγελματίες που στην πλειοψηφία τους είναι έμποροι, βιοτέχνες, ταξί, τεχνικά επαγγέλματα, εστίαση, έχοντας μικρές επιχειρήσεις.

Το παράδοξο με τα τεκμαρτό είναι ότι εκτός από την ίδια την επιχείρηση που έχει δηλώσει ένα ετήσιο εισόδημα που φτάνει τα 10.900 ευρώ, το οποίο με βάση την λογική του όλου μέτρου είναι ιδιαίτερα χαμηλό, άρα ο επαγγελματίας φοροδιαφεύγει, την πληρώνει και η απασχόληση. Όσο περισσότερους υπαλλήλους έχει μια τέτοια επιχείρηση, τόσο μεγαλύτερο φόρο καλείται να πληρώσει.

Ο… παλιός δεν είναι αλλιώς

Επιπλέον όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι η επιχείρηση σε λειτουργία έχοντας συμπληρώσει επιπλέον μια τριετία (πέρα από την 5ετία), τόσο ανεβαίνει το χρηματικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει αφού το… ιδεατό είναι να βγάζει περισσότερα από μια άλλη επιχείρηση που τώρα βγαίνει στην αγορά.

Επί της ουσίας μια μικρή επιχείρηση που πέρυσι έδινε στο κράτος ένα ποσό της τάξεως των 600 με 800 ευρώ φέτος θα πρέπει να δώσει από 3.000 ευρώ και πάνω.

Ότι βγάλουν οι αλγόριθμοι

Και όχι μόνο αυτό. Το τεκμαρτό ακουμπά και επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει πάνω από 11.000 ευρώ εισόδημα, ανάλογα με τα αποτέλεσμα που δίνουν οι μαθηματικές εξισώσεις και οι αλγόριθμοι του υπουργείου, σε συνδυασμό με τους παράγοντες δυναμικής που έχει θέσει για κάθε εμπορικό κλάδο.

Υπάρχουν για παράδειγμα επιχειρήσεις που πέρυσι πλήρωσαν 30.000 ευρώ φόρο στο κράτος και φέτος θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 50.000 ευρώ, με βάση τις οικονομικές πολιτικές του ιδεατού και των αλγόριθμων.

Εκτός πραγματικότητας

Όμως ειδικότερα για μια μικρομεσαία επιχείρηση ο φόρος του τεκμαρτού, δεν είναι εμπόδιο, αλλά «βουνό». «Αυτό που λένε σε μας, που έχουμε ατομικές επιχειρήσεις, είναι ότι θα πρέπει να έχουμε ένα μηνιαίο εισόδημα, καθαρό ως κέρδος, γύρω στα 1.500 ευρώ.

Για να έχει μια επιχείρηση ένα τέτοιο κέρδος, με όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχει κάθε μήνα θα πρέπει να κάνει έναν τζίρο της τάξεως των 8 και 10.000 ευρώ και πάνω τον μήνα.

Στην εποχή που ζούμε, με αυτή την κρίση που περνάει η αγορά, δεν υπάρχει επιχείρηση με τέτοιους τζίρους» τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Γιώργος Βαγενάς. Οπότε όσοι αποφάσισαν το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, είτε είναι εκτός πραγματικότητας, είτε έχουν άλλους στόχους.

Οι βασικές συνέπειες

Με μαθηματική ακρίβεια οι ατομικές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες τους οδηγούνται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

α) Στο να κλείσουν την επιχείρηση τους, βάζοντας της λουκέτο, με την ελπίδα ότι θα προσληφθούν κάπου σε κάποια άλλη και θα γίνουν υπάλληλοι.

β) στις απολύσεις για να μειώσουν το ποσό που τους επιβάλει ο φόρος όταν διατηρούν υπαλλήλους, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει και η άνοδος του κατώτατου μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών (στα 830 ευρώ μεικτά και στα 750 καθαρά)

γ) στην μαύρη εργασία, απασχολώντας έτσι υπαλλήλους χωρίς να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, με ότι αυτό σημαίνει για τα έσοδα που χάνονται από το δημόσιο ταμείο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα