Το «φορτίο» της Αχαΐας! Τι λέει η Άννα Μαστοράκου για τα λάθη στα rapid test και τον συνδικαλισμό που «σταμάτησε» τους ιδιώτες

09.12.2020 / 9:13
ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Μικρό είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας στις κλειστές της δομές, τα ιδρύματα και στις υπηρεσίες της κρίνοντας τουλάχιστον από τα αποτελέσματα της δράσης που πραγματοποίησαν από κοινού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Πατρών, με την συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου.

Πιο συγκεκριμένα από τη δράση που έγινε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, πάρθηκαν συνολικά 1.200 δείγματα σε PCR τεστ (μοριακού ελέγχου), σε πάνω από 40 κλειστές δομές και ιδρύματα, εκ των οποίων μόλις τα 45 ήταν θετικά. Όλα τα υπόλοιπα αρνητικά.

Τα δείγματα αυτά ελήφθησαν από το κλιμάκιο της δράσης σε διαφόρων μορφών ιδρύματα κα υπηρεσίες, όπως το σωφρονιστικό κατάστημα των φυλακών του Αγίου Στεφάνου, την Κιβωτό της Αγάπης, από αστυνομικές υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας, από γηροκομεία αλλά και από περιοχές ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως ο συνοικισμός των τσιγγάνων στην Κάτω Αχαΐα ή  μετανάστες που διαμένουν στα πρώην εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων.

Τα αποτελέσματα που βγήκαν και στάλθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και στον Ιατρικό Σύλλογο από το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο ακόμα και στις κλειστές δομές είναι χαμηλό.

«Ήταν μία στοχευμένη δράση που είχε να κάνει με τις κλειστές δομές της περιοχής και σκοπό είχε τον εντοπισμό τυχών κρουσμάτων για την αποφυγή της διασποράς. Τα αποτελέσματα αφήνουν θετικά μηνύματα και δείχνουν ότι τουλάχιστον ως προς τις κλειστές δομές της περιοχής ο ιός δεν παρουσιάζει έξαρση» σχολιάζει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου.

Η σταθερότητα που προβληματίζει

Αυτό όμως που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές και δικαιολογεί ίσως σε έναν βαθμό τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής, είναι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο στην Αχαΐα, όσο και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδος, δεν μειώνεται, παραμένει σταθερός παρόλο που κλείνουμε πλέον σχεδόν ένα μήνα  στην καραντίνα.

«Περιμέναμε μία μείωση των κρουσμάτων στην διάρκεια του lockdown. Αυτή η μείωση δεν έχει επέλθει και αυτό ίσως προκαλεί μια ανησυχία αφού δείχνει ότι παρά το γεγονός ότι τα πάντα έχουν κλείσει υπάρχουν ενεργές εστίες που δίνουν κρούσματα».

Τα rapid test και τα λάθη που φέρνουν διασπορά

Πάντως, στο πεδίο της ανοικτής κοινότητας και των ιχνηλατήσεων, έχει επικρατήσει μεγάλη σύγχυση σε ότι αφορά τα rapid τεστ, τα οποία όπως αποδεικνύεται στην πράξη χρειάζονται μεγάλη προσοχή.

 Ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων του τελευταίου δεκαπενθημέρου, στην Πάτρα και στην Αχαΐα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν», οφείλονται σε αυτά. Αρκετοί συμπολίτες που έχουν κάνει rapid test έχουν αρνητικά αποτελέσματα, όμως, στη συνέχεια όταν προχωρούν σε μοριακούς ελέγχους βγαίνουν θετικοί.

Στο διάστημα όμως που έχει μεσολαβήσει έχουν καθησυχαστεί, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο rapid test και σκορπίζοντας τον ιό στις επαφές τους, αυξάνοντας τα κρούσματα και δημιουργώντας μικρές μεν, αλλά ταυτόχρονα, επικίνδυνες εστίες.

Η κ. Μαστοράκου τονίζει ότι στην πράξη τα rapid test παρουσιάζουν πρόβλημα στη διάγνωση κυρίως ως προς τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών. Και αυτό παρόλο που οι προδιαγραφές των αντιγόνων γρήγορων τεστ ανέφεραν ότι το ποσοστό της εγκυρότητας της διάγνωσης τους, ξεπερνούσε το 90%.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει θέμα με τα rapid test, όπως φαίνεται στην πράξη. Στις περιπτώσεις που το ιικό φορτίο είναι αρκετά χαμηλό τα τεστ αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να βγάζουν λάθος διαγνώσεις και έτσι να αυξάνουν αντί να μειώνουν τον κίνδυνο της διασποράς.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι εν μπορούν να εντοπίσουν τους ασυμπτωματικούς και αποδίδουν μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις που υπάρχουν έντονα συμπτώματα του ιού, με το ιικό φορτίο να είναι αρκετά υψηλό. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή».

Το υπουργείο, το νομοθετικό κενό και ο…. συνδικαλισμός

Έτοιμοι για να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δηλώνουν οι ιδιώτες γιατροί, δείχνοντας ανταπόκριση στο κάλεσμα που απηύθυνε η κυβέρνηση και το υπουργείο για να μπουν στη πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία που πιέζονται ασφυκτικά πλέον, καθώς ο αριθμός των ασθενών στις κλίνες και στις ΜΕΘ covid ολοένα και μεγαλώνει.

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου υπήρξε ένας αξιόλογος αριθμός ιατρών τόσο στον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας, όσο και σε άλλους συλλόγους που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους. Στην Πάτρα ο σύλλογος έλαβε πάνω από 10 τηλεφωνήματα από γιατρούς που θέλησαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για το όλο θέμα. Μεταξύ αυτών που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον είναι και η ίδια η κ. Μαστοράκου.

Το ενδιαφέρον αυτό ενδεχομένως να ήταν μεγαλύτερο, αν το υπουργείο ξεκαθάριζε και με παρεμβάσεις του κάλυπτε το κενό που υπάρχει στο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο στην ουσία εμποδίζει έναν ενδιαφερόμενο να πάει να εργαστεί εθελοντικά σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.

 «Πώς να πάει ένας ιατρός να εργαστεί ως εθελοντής σε ένα νοσοκομείο, όταν δεν υπάρχει ένα τέτοιο πλαίσιο. Από τη μία το υπουργείο μας καλεί να βοηθήσουμε και από την άλλη δεν γνωρίζει ότι υπάρχει αυτό το κόλλημα;» αναρωτιέται η κ. Μαστοράκου τονίζοντας, ωστόσο,  έχει σταλεί σχετικό έγγραφο, ζητώντας άμεσα διευκρινίσεις και απαντήσεις.

Υπάρχει όμως και μία ακόμα πτυχή του ζητήματος. Εννιά μέλη του Ιατρικού Συλλόγου συμπλήρωσαν αιτήσεις για να εργαστούν στο ΕΣΥ με την μορφή σύμβασης, ως έμμισθοι, για αυτή την δύσκολη περίοδο που περνούν τα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας του κορωνοϊού.

«Το θέμα αυτό για την ώρα έχει παγώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαμε κάποιοι από τους συναδέλφους στο ΕΣΥ το είδαν το όλο θέμα συνδικαλιστικά, λέγοντας ότι τα καταφέρνουν μόνοι τους και δεν θέλουν ιδιώτες…».

Κ.Α.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα