Το αντικαταθλιπτικό βότανο που ενισχύει την λίμπιντο δίνει ενέργεια και αυξάνει τη γονιμότητα

01.12.2023 / 22:24
fa 82

Πρόκειται για ένα βότανο από το Περού που μπορεί να έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως την ενίσχυση της λίμπιντο, την αύξηση της ενέργειας και τη βελτίωση της διάθεσης.

Μπορεί, επίσης ,να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της αρτηριακής πίεσης. Φυτρώνει στα βουνά των Άνδεων. Η μάκα είναι ένα κοινό συστατικό της περουβιανής μαγειρικής που δίνει στα πιάτα μια γήινη γεύση. Το φυτό ρίζας μάκα αλέθεται σε σκόνη και μπορεί να προστεθεί σε γεύματα ή smoothies. Εκτός από τις μαγειρικές του χρήσεις, η μάκα μπορεί επίσης να έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ανακαλύψτε τα πιθανά οφέλη για την υγεία της ρίζας μάκα.

Υπάρχει μια σειρά από πιθανά οφέλη της ρίζας μάκα, όπως:

Αύξηση της λίμπιντο

Μελέτες δείχνουν ότι η ρίζα μάκα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της λίμπιντο. Μάλιστα, το πιο γνωστό όφελος της ρίζας μάκα είναι η δυνατότητά της να αυξάνει τη λίμπιντο. Επιπλέον, υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη από το 2002 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπαιρναν 1,5 ή 3 γραμμάρια μάκα την ημέρα παρουσίασαν αυξημένη λίμπιντο σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μια ανασκόπηση του 2010 μελετών σχετικά με τη μάκα και τη σεξουαλική λειτουργία βρήκε κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μάκα θα μπορούσε να βελτιώσει τη λίμπιντο, αλλά οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Άηλη μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η ρίζα μάκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπαιρναν ένα αντικαταθλιπτικό.

Μείωση της στυτικής δυσλειτουργίας

Η ρίζα μάκα θα μπορούσε επίσης να έχει οφέλη για άτομα με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Μια μικρή μελέτη του 2009 εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης 2,4 g ρίζας μάκα την ημέρα για 12 εβδομάδες στην αντίληψη των συμμετεχόντων για τη γενική και σεξουαλική τους ευημερία.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άνδρες με ήπια ΣΔ. Όσοι έπαιρναν ρίζα μάκα εμφάνισαν πιο σημαντική αύξηση στη σεξουαλική ευεξία σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Ενίσχυση ενέργειας και αντοχής

Μερικοί αθλητές και bodybuilders χρησιμοποιούν τη ρίζα μάκα ως συμπλήρωμα για να αυξήσουν την ενέργεια και την απόδοση. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που το υποστηρίζουν.

Μια πιλοτική μελέτη το 2009 διαπίστωσε ότι η χρήση εκχυλίσματος μάκας για 14 ημέρες βελτίωσε την απόδοση για τους άνδρες ποδηλάτες σε μια χρονομέτρηση 40 χιλιομέτρων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν διέφεραν σημαντικά από τη βελτίωση που παρατηρήθηκε σε όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα μάκα βελτίωσε τη λίμπιντο στους συμμετέχοντες που το χρησιμοποίησαν. Ωστόσο, το μέγεθος του δείγματος αυτής της μελέτης ήταν πολύ μικρό, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Αύξηση της γονιμότητας

Μια άλλη ευρεία χρήση της ρίζας μάκα είναι η αύξηση της γονιμότητας, ιδιαίτερα στους άνδρες.

Μια ανασκόπηση του 2016 βρήκε κάποια στοιχεία ότι η ρίζα μάκα μπορεί να αυξήσει την ποιότητα του σπέρματος τόσο σε γόνιμους όσο και σε υπογόνιμους άνδρες. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Βελτίωση της διάθεσης

Το Maca περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία πιστεύεται ότι βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Μια μελέτη σε 14 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι η μάκα μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Επίσης, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε πάλι ότι η μάκα θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα