Το ‘21 σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας! H Περιφέρεια πρωτοπορεί με το κινητό ψηφιακό μουσείο για την Επανάσταση- Θα «ταξιδεύσει» σε όλες τις μεγάλες πόλης

06.04.2021 / 9:24
210103203043_Ε-3

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η Δυτική Ελλάδα στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821. Στο επίκεντρο είναι τα Καλάβρυτα και το Μεσολόγγι, όμως οι δράσεις της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους δήμους και την πανελλήνια επιτροπή, «αγγίζουν» κάθε περιοχή της.

Ο στόχος δεν είναι μόνο ένας, ο εορτασμός και η ανάταση της εθνικής υπερηφάνειας. Είναι και η επόμενη ημέρα. Η ανάδειξη της Δυτικής Ελλάδας ως τόπου προσέλκυσης επισκεπτών, με υψηλό ιστορικά συμβολισμό, με εκδηλώσεις που θα μείνουν ως θεσμός προσελκύοντας επισκέπτες, η συνεργασία μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων και των Δήμων και η αναπτυξιακή προοπτική μέσω του Πολιτισμού!

Στο πλάνο εντάσσονται έργα εμβληματικού-στρατηγικού χαρακτήρα, που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και σημασία για τον επιτυχή εορτασμό των διακοσίων χρόνων.

Βέβαια, ο κορωνοϊός υψώνει τείχος σε πολλές δράσεις ανά τη χώρα, όμως ο προγραμματισμός δεν σταματά, αφού η νέα τεχνολογία βοηθά ως προς αυτή την κατεύθυνση και το συγκεκριμένο εγχείρημα

Σύγχρονες τεχνολογίες

Το ‘21 σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας! H Περιφέρεια πρωτοπορεί με το κινητό ψηφιακό μουσείο για την Επανάσταση- Θα «ταξιδεύσει» σε όλες τις μεγάλες πόλης 3

Τα κινητό ψηφιακό μουσείο αναμένεται να προσδώσει τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή. Θα περιοδεύσει σε σημαντικά αστικά κέντρα της Περιφέρειας, πριν εγκατασταθεί μόνιμα σε σημεία της, με ιδιαίτερο ρόλο στην Επανάσταση και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα και την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Στο κινητό ψηφιακό μουσείο αξιοποιούνται σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες, όπως βίντεο προβολές, εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης.

 «Το έργο εμβληματικού – στρατηγικού χαρακτήρα που συνίσταται από το κινητό ψηφιακό μουσείο και το σύστημα ψηφιακής ξενάγησης που η ΠΔΕ, μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα, ενέταξε και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες και τους άξονες που θέσαμε προκειμένου να υλοποιήσουμε το δύσκολο πραγματικά εγχείρημα, του σχεδιασμού των δράσεων για τα 200 χρόνια», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συντονιστής του όλου εγχειρήματος σε επίπεδο Περιφέρειας, Ανδρέας Φίλιας.

Στο κινητό μουσείο, αρχικά, υπάρχουν θεματικές αναφορές στο Εθνικό στοιχείο που συνθέτει την επέτειο των 200 ετών, διαμέσου της προβολής τόσο των τοπικών αλλά και γενικότερων γεγονότων της εποχής εκείνης. Αναπαραστάσεις μαχών, κάστρων και φρουρίων, ανάδειξη σημαντικών ιστορικών προσώπων και προβολή αντικειμένων εποχής.

Εξωστρέφεια, συμμετοχή, εκπαίδευση

Σαφώς, υπηρετεί τον άξονα της εξωστρέφειας, συνιστώντας δράση που βοηθά στη διασπορά στο χρόνο και το χώρο. Το ψηφιακό μουσείο θα κινηθεί σε δέκα πόλεις της Δυτικής Ελλάδας και στο τέλος θα παραμείνει μόνιμα διαχωριζόμενο στα δυο στα Καλάβρυτα και στο Μεσολόγγι. Το σύστημα ανάδειξης αφορά 2500 σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα όρια της Περιφέρειας, όπου μέσω ασύρματων σταθμών προβολής περιεχομένου θα προσφέρουν δωρεάν πληροφόρηση στον επισκέπτη, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη αυτών και της Δυτικής Ελλάδας μέσω προσέλκυσης επισκεπτών.

Επιπροσθέτως, η εν λόγω δράση εξυπηρετεί ως προς τη συμμετοχή του απόδημου ελληνισμού, μιας και μέσω του portal και τα δυο συστήματα θα είναι επισκέψιμα από απόσταση, από όλο τον κόσμο.

Τέλος, ικανοποιείται η ανάγκη συμμετοχής της νεολαίας, αφού είναι ευρέως γνωστό ότι η νέα τεχνολογία είναι ιδιαιτέρως ελκυστική σ’ αυτές τις ηλικίες. Παράλληλα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα μιας και ένα μέρος του κινητού μουσείου θα περιέχει εκπαιδευτικές δράσεις, ενώ δίδεται και η δυνατότητα επίσκεψης και οργάνωσης μαθήματων από τους εκπαιδευτικούς από απόσταση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΑΣ: «Σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον»

Το ‘21 σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας! H Περιφέρεια πρωτοπορεί με το κινητό ψηφιακό μουσείο για την Επανάσταση- Θα «ταξιδεύσει» σε όλες τις μεγάλες πόλης 4

«Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε τη σύνδεση παρελθόντος με τον παρόν και το μέλλον. Ανατρέχουμε δηλαδή και συνομιλούμε με το παρελθόν, στρέφοντας το βλέμμα σε εκείνα τα χρόνια χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία που στην ουσία αντικατοπτρίζει τις κατακτήσεις του σήμερα, διαμέσω πορείας 200 ετών ελευθερίας, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνει το όραμα της πορείας προς το μέλλον.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που αναδεικνύει την ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα της Δυτικής Ελλάδας μέσω αξιοποίησης ψηφιακών διαδραστικών τεχνολογιών, όπως Εικονικός Ξεναγός, Διαδραστική Ολογραφική προθήκη, Διαδραστικό τραπέζι, σταθμούς πληροφορησης, InfoPoint – Stand, Εικονικό Βιβλίο, Εκθετήριο Ολογράμματος, Εικονική Ένδυση – InteractiveFittingRoom, portal, Εφαρμογές κινητών, internet και κοινωνικά δίκτυα», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και πρόεδρος της Επιτροπής «Δυτική Ελλάδα 2021», Ανδρέας Φίλιας.

«Ένας χρόνος γεμάτος ιστορία, γεμάτος μνήμες και συναισθήματα με άρωμα Ελλάδας και περηφάνεια. Η Δυτική Ελλάδα, η γη της φλόγας, πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τότε, πρωταγωνίστρια και σήμερα 200 χρόνια μετά, με εκδηλώσεις μνήμης, ανασκόπησης και περισυλλογής που σηματοδοτούν ταυτόχρονα την αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο για τις γενεές που έρχονται. Αφετηρία που σηματοδοτείται με εμβληματικά έργα που αναφέρονται στο παρελθόν, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του σήμερα, και στοχεύουν στην προσέγγιση και στόχευση του ενός καλύτερου αύριο», καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης.

Οι άξονες των εορταστικών εκδηλώσεων 

Οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που προγραμματίζονται με διασπορά στο χώρο και το χρόνο οι οποίες θα διατρέξουν, όλη την Περιφέρεια αλλά και εκτός αυτής. Ορισμένες θα παραμείνουν ως θεσμός προσελκύοντας επισκέπτες και στο μέλλον, συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Από το Περιφερειακό Συμβούλιο ψηφίστηκε και η Γνωμοδοτική Επιτροπή «Δυτική Ελλάδα 2021», η οποία απαρτίζεται από 27 μέλη (5 Περιφερειακούς Συμβούλους, 21 πολίτες εγνωσμένου κύρους και εξειδίκευσης από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης και τον Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως Πρόεδρο).

Ο προγραμματισμός διαρθρώνεται σε δύο άξονες:

Άξονας 1: Έργα εμβληματικού/ στρατηγικού χαρακτήρα

Στον Άξονα 1 εντάσσονται έργα εμβληματικού/ στρατηγικού χαρακτήρα, που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι κριτικής σημασίας για τον επιτυχή εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η ΠΔΕ, η μοναδική Περιφέρεια σε ολόκληρη της Ελλάδα, ενέταξε και υλοποιεί έργο προϋπολογισμού 1.967.880 ευρώ για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Π.Δ.Ε. με χρήση ψηφιακών και διαδραστικών μέσων με έμφαση σε ιστορικά γεγονότα και αναφορές, όπως τα τεκταινόμενα κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Το έργο διακρίνεται σε τρία υποέργα:

Την οργάνωση και λειτουργία ενός κινητού ψηφιακού μουσείου, το οποίο θα περιοδεύσει σε σημαντικά αστικά κέντρα της Π.Δ.Ε., πριν εγκατασταθεί μόνιμα σε σημεία της Π.Δ.Ε. με ιδιαίτερο ρόλο στην Επανάσταση και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα και την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου. Στο κινητό ψηφιακό μουσείο αξιοποιούνται σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ.).

Την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και ψηφιακού περιεχομένου με πολυεπίπεδο τρόπο, ήτοι: α) μέσω πύλης προβολής περιεχομένου και υπηρεσιών(portal), β) μέσω εφαρμογής έξυπνων συσκευών, χωρίς απαίτηση σύνδεσης στο διαδίκτυο με χρέωση του ενδιαφερόμενου και χωρίς απαίτηση εγκατάστασης εφαρμογής, τοπικά, μέσω ασύρματων σταθμών προβολής περιεχομένου, οι οποίοι θα εγκατασταθούν ανά την επικράτεια της Π.Δ.Ε. και θα πληροφορούν τον επισκέπτη για 2500 σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα όρια της Περιφέρειας.

Παραγωγή ενός περιγραφικού ντοκιμαντέρ με μη εμπορικό σκοπό αλλά διαθέσιμο για ανοιχτή χρήση (openaccess), μέσω του οποίου θα αναδεικνύεται η ιστορία και ο πολιτισμός της Δυτικής Ελλάδας

Λεύκωμα. Παραγωγή από ιδίους όρους εκδοτικού έργου υψηλής ποιότητας κι αισθητικής, εστιασμένου στη σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με τα προεπαναστατικά χρόνια και τα χρόνια της Επανάστασης.

Άξονας 2: Έργα & δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς

Με ανοιχτή πρόσκληση που απεύθυνε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση 320 προτάσεις. Μετά από δυο φάσεις αξιολόγησης εγκρίθηκαν προς υλοποίηση κα συνδιοργάνωση οι 120 προτάσεις . Από αυτές, 57αφορούν την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, 46 την Π.Ε. Αχαΐας και 26 την Π.Ε. Ηλείας. Οι 10 από τις παραπάνω προτάσεις θα υλοποιηθούν και στις τρεις Περιφερειακές Δνότητες, Αρκετές από τις δράσεις που με βάση τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπάρχει η δυνατότητα ήδη υλοποιούνται άλλες βρίσκονται υπο υλοποίηση από τους φορείς και αναμένεται να γνωστοποιηθεί ο χρόνος παρουσίασης με βάση πάντα την εξέλιξη της πανδημίας.

Ως προς το περιεχόμενο οι εκδηλώσεις ταξινομούνται ως εξής:

Πολιτιστικές δράσεις: όπερα, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, μουσικές συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις και εκθέσεις, ιστορικές περιηγήσεις, εκθέσεις ιστορικών κειμηλίων, αναπαραστάσεις, αναβιώσεις μαχών και άλλων ιστορικών γεγονότων, κλπ..

Ψηφιακές εφαρμογές: ψηφιακά μουσεία, εφαρμογές κινητών και tablet, ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, αξιοποίηση τεχνολογιών BYOD (BringYourOwnDevice), ηλεκτρονικές πύλες πληροφόρησης, κλπ.

Αθλητικές & περιβαλλοντικές δραστηριότητες: αγώνες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, δρόμου και μεγάλων αποστάσεων, ποδηλασία κλπ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα έργα που σχετίζονται με το μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς και έργα ήπιων περιβαλλοντικών παρεμβάσεων (πχ. ανάδειξη μονοπατιών, εξωραϊσμός σημείων ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, κλπ.)

Επιστήμη και εκπαίδευση: εκδοτικά έργα υψηλής ποιότητας, μελέτες, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ,ανάδειξη φιλελλήνων, θερινά σχολεία, μαθητικοί διαγωνισμοί, δημιουργία μουσείου, δημιουργία μόνιμων/ περιοδικών μουσειακών εκθέσεων κλπ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα