Τιμές φωτιά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι-Θα είναι φέτος το ακριβότερο της δεκαετίας

24.12.2022 / 9:00
shopping-1165437

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς και την τελευταία στιγμή, ώστε να πετύχουν τις καλύτερες δυνατές τιμές. Βέβαια, φέτος με τον πληθωρισμό να «τρέχει» και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να έχει μειωθεί δραματικά, οι πολίτες περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία.

Ωστόσο, μια μικρή «ανάσα» έδωσε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ, την οποία έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες.

Οι τιμές των ειδών που απαιτούνται για το μαγείρεμα ενός χριστουγεννιάτικου δείπνου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022. Χαρακτηριστικό το κρέας +16,4%, τα λαχανικά +20,2%, οι πατάτες +17,6%, το αλεύρι έσπασε κάθε ρεκόρ με αύξηση +32,1, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι και στα τυποποιημένα μελομακάρονα (+60,9%), τους κουραμπιέδες (+52,2%), το μαρούλι (+46,2%), τα πορτοκάλια (+41,5%) και τη φέτα (+23,8%).

Πήραν «φωτιά» τα αγαθά

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το φετινό τραπέζι θα είναι το ακριβότερο, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας και αυτό προκύπτει και από την έρευνα του «Νεολόγου» των Πατρών σε σχέση με τις τιμές που συναντούσαμε τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και συγκεκριμένα τις εκθέσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Τα όσα έχουν προκύψει από τις έρευνες καταδεικνύουν πλήρως τις αυξήσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι καταναλωτές. Συγκεντρώσαμε τα στοιχεία σε σχέση με το τελευταίο διάστημα από το «Καλάθι του νοικοκυριού», καταγράψαμε από το παρατηρητήριο αγοράς του Υπουργείου, την μέση τιμή σε κάθε προϊόν βάση των στοιχείων στις 14/12. Προϊόντα που δεν κατέστη δυνατό να τα βρούμε εκείνη την ημέρα στο καλάθι τα αναζητήσαμε σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας την χαμηλότερη τιμή που μπορούσε να βρει ο καταναλωτής.

Οι τιμές σε βάθος ετών

Ξεκινήσαμε την έρευνα από το 2012 όταν οι πολίτες της χώρας βιώνουν για τα καλά την οικονομική κρίση. Κάποια προϊόντα δεν συμπεριλαμβάνοταν στα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών με την λίστα να τροποποιείται.

Αρκετά προϊόντα σε ότι αφορά την έρευνα είναι επωνυμίας της ίδια της επιχείρησης και όχι οι γνωστές σε όλους φίρμες, επίσης στα σούπερ μάρκετ ψάχνοντας θα βρει κάποιος κάθε εβδομάδα προσφορές σε διάφορα είδη τα οποία εναλλάσσονται.

Για παράδειγμα, η εξάδα των αβγών το 2012 κόστιζε 1,70 ευρώ και σήμερα πωλείται έναντι 3,03. Επίσης, ένα κιλό μελομακάρονα το 2012 κόστιζε 6,75 ευρώ και σήμερα έχει «σκαρφαλώσει» στα 9,5 ευρώ, ενώ οι κουραμπιέδες από 7,81 ευρώ το κιλό το 2012, σήμερα κοστίζουν 11,37 ευρώ.

Αυξήσεις σε κρεοπωλεία και ζαχαροπλαστεία

Αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι οι τιμές και στα παραδοσιακά καταστήματα τροφίμων, οι επαγγελματίες προσπάθησαν να απορροφήσουν και να συγκρατήσουν τις τιμές όμως από ένα σημείο και μετά αυτό δεν ήταν πλέον δυνατό αφού οι αυξήσεις που καταγράφηκαν στο λειτουργικό τους κόστος ήταν τεράστιες. Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει ο «Νεολόγος» των Πατρών οι αυξήσεις στα κρέατα (αρνί, γαλοπούλα, χοιρινό, μοσχάρι) φτάνουν και το 20%. Αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 10% οι τιμές σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες στα ζαχαροπλαστεία.

Πώς θα «κινηθούν» οι πολίτες

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τους ανθρώπους της αγορά οι καταναλωτές προχωρούν σε πολύ προσεκτικές αγορές, επιλέγουν φθηνότερα αγαθά και μικρότερες ποσότητες, έτσι ώστε να καταφέρουν να έχουν στο γιορτινό τραπέζι λίγο από όλα αυτά που θα ήθελαν.

Ακολουθεί το food pass

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για έξι μήνες θα υπάρξει νέα ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές. Τα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

*Δημοσιεύτηκε στο Νεολόγο των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα