Τέλη κυκλοφορίας: Κλείδωσε η παράταση – Στο τραπέζι σενάριο για αναλογικά τέλη ανά μήνα

06.12.2020 / 11:51
201111190257_teli_kukloforias-1280x720-1

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση στα τέλη κυκλοφορίας καθώς το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δώσει χρόνο στους οδηγούς από την μια να εξοικειωθούν με την νέα διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης πινακίδων και από την άλλη να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τα τέλη του 2021 ή αν θα καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους ώστε να τα αποφύγουν.

Είναι πλέον πολύ πιθανό να δοθεί στους οδηγούς η δυνατότητα μιας ακόμη επιλογής: να καταθέσουν τώρα ηλεκτρονικά τις πινακίδες αλλά να γνωρίζουν ότι θα μπορούν να τις πάρουν πίσω ύστερα από ένα χρονικό διάστημα, πληρώνοντας όχι το σύνολο των τελών κυκλοφορίας αλλά μια αναλογία. Στην πραγματικότητα, υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων και αποφάσεων στους οδηγούς οι οποίοι από το τέλος της χρονιάς θα γνωρίζουν ότι σε περίπτωση κατάθεσης της πινακίδας, θα μπορούν να τις πάρουν πίσω όποτε θέλουν και πληρώνοντας μόνο αυτό που αναλογεί.

Ποια είναι η διαφορά με την κατάσταση που ίσχυε μέχρι πέρυσι; Μεγάλη είναι η απάντηση. Πρώτον διότι η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας ήταν μια γραφειοκρατική ταλαιπωρία που προϋπέθετε στήσιμο στην ουρά, συγκέντρωση δικαιολογητικών και… κουβάλημα πινακίδων. Από εδώ και στο εξής, ο οδηγός θα ξεβιδώνει, θα συμπληρώνει μια ηλεκτρονική αίτηση και θα αποφεύγει την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Όταν θα θέλει να κάνει την ανάκτηση, θα συμπληρώνει για πόσο διάστημα θα κινεί το όχημά του μέσα στη χρονιά και θα πληρώνει μόνο την αναλογία των τελών κυκλοφορίας. Προσοχή όμως: αν συλληφθεί να κυκλοφορεί χωρίς να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας ή χωρίς να έχει γίνει σωστά η διαδικασία άρσης ακινησίας, το πρόστιμο θα φτάνει στα 10.000 ευρώ, συν τα τέλη κυκλοφορίας συν το ισόποσο των τελών κυκλοφορίας.

Τι προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις;

Το πιθανό δημοσιονομικό κόστος. Όσο πιο… εύκολη γίνεται η διαδικασία κατάθεσης των πινακίδων τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός που θα σκεφτούν να προχωρήσουν για να γλιτώσουν από χρήματα. Ειδικά τώρα που είναι… αμφίβολο αν θα χρειαζόμαστε το αυτοκίνητο μέσα στους πρώτες εβδομάδες του 2021 λόγω ενός πιθανού τρίτου κύματος της πανδημίας.

Τα τέλη με τον μήνα εφαρμόζονται βέβαια κάθε χρόνο. Ωστόσο, δεν υπάρχει μόνιμη νομοθεσία. Η δυνατότητα άρσης ακινησίας συνήθως νομοθετείται με τροπολογία προς τον Απρίλιο ή τον Μάιο και καλύπτει τις ανάγκες κατά κύριο λόγο των εταιρειών ενοικιάσεων αυτοκινήτων που θέλουν να έχουν ενεργά τα οχήματά τους μόνο για την περίοδο του καλοκαιριού.

Το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το σύστημα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης. Είναι δηλαδή πιθανό να “αποθαρρυνθούν” όσοι θα επιδιώξουν να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία μόνο για έναν ή δύο μήνες μέσα στο 2021. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αναμένεται να λειτουργήσει ως εξής:

Έστω ένα όχημα 1400 κυβικών που κυκλοφόρησε το 2007. Αυτό επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας 255 ευρώ για ολόκληρη τη χρονιά

1. Αν ο οδηγός το κινήσει για 9 μήνες μέσα στο 2021 θα πληρώσει 191 ευρώ

2. Αν ο οδηγός το κινήσει για 6 μήνες μέσα στο 2021, θα πληρώσει 128 ευρώ

3. Αν ο οδηγός το κινήσει για 3 μήνες, θα πληρώσει 64 ευρώ.

Η μεγάλη διαφορά για το 2021, θα έχει να κάνει με το αν στον συγκεκριμένο οδηγό θα δοθεί η δυνατότητα να κινήσει το όχημά του για 10 ή για 11 μήνες μέσα στο 2021 γλιτώνοντας 50 και 25 ευρώ αντίστοιχα.

thetoc.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα