Παρασκευή, 21.01.2022, 7:24 μμ

Τα πολλά χρώματα της Ανακύκλωσης

25.10.2021 / 12:31
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
kadoi-1280x720

Η πρώτη προσπάθεια για διαφορετική αντιμετώπιση μέρους των αστικών στερεών αποβλήτων έγινε πριν από αρκετά χρόνια. Ήταν τότε που η EEAA (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έβαλε τον μπλε κάδο στην καθημερινότητά μας.

Ως το πρώτο αδειοδοτημένο σύστημα που γνώρισαν και εμπιστεύτηκαν οι πολίτες της χώρας μας, αποτελεί πλέον το συνώνυμο της ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα.

Οι μπλε κάδοι και οι μπλε κώδωνες καθώς και οι άλλες δραστηριότητες της ΕΕΑΑ έχουν καταφέρει να καλύπτουν το 96% του Εθνικού Στόχου Ανακύκλωσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και της EUROSTAT ο στόχος της Ελλάδας είναι 511 χιλιάδες τόνοι αποβλήτων συσκευασίας εκ των οποίων η ΕΕΑΑ επιτυγχάνει από μόνη της τους 490 χιλιάδες τόνους.

Η ΕΕΑΑ, μέχρι σήμερα, είναι το μόνο σύστημα που ανακυκλώνει το σύνολο των υλικών συσκευασίας όπως πλαστικό όλων των ειδών, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, γυαλί, χαρτί – χαρτόνι, ενώ αξιοποιεί πλήθος ειδών εξοπλισμού και ποικιλία μεθόδων, ανάλογα κάθε φορά με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Πέρα από τους γνωστούς μπλε κάδους και κώδωνες η ΕΕΑΑ εφάρμοσε εναλλακτικά μοντέλα εξοπλισμού συλλογής σε πολλούς Δήμους που το επιθυμούσαν καθώς και σε συνθήκες που το επέβαλλαν.

Έτσι, σε επιλεγμένους Δήμους της χώρας -κυρίως νησιωτικούς – πραγματοποιείται αποκομιδή πόρτα – πόρτα με σακούλα σε ένα ή περισσότερα ρεύματα, ενώ σε άλλους Δήμους, αναπτύσσεται χωριστή διαλογή χαρτιού ή/και πλαστικού με ειδικό κάδο. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την συλλογή των συσκευασιών χορηγείται από την ΕΕΑΑ με αποτέλεσμα σήμερα να καλύπτει το 97% του πληθυσμού της χώρας με δύο, τρία ή και περισσότερα ρεύματα.

Δράσεις με οικολογική ευαισθησία

Όμως το έργο της ΕΕΑΑ δεν σταματάει εδώ. Με βάση την αρχή ότι ο πολιτισμός και η προστασία του περιβάλλοντος είναι αλληλένδετες έννοιες, η ΕΕΑΑ συμβάλλει και στην εξυπηρέτηση δημόσιων με την τοποθέτηση εξοπλισμού συλλογής και την εξυπηρέτησή του.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τοποθέτησε κάδους ανακύκλωσης στην είσοδο του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για την ανακύκλωση των παραγόμενων ποσοτήτων πλαστικού. Τα υλικά αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας.

Σε ετήσια βάση η ΕΕΑΑ υποστηρίζει επίσης τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας όπου παράγεται μεγάλος αριθμός αποβλήτων συσκευασίας (μπουκαλιών ΡΕΤ). Οι εθελοντές που είναι επιφορτισμένοι με το έργο συλλογής των άδειων μπουκαλιών εφοδιάζονται με ειδικές ανακυκλώσιμες σακούλες, και παράλληλα τοποθετούνται κάδοι συλλογής στην αφετηρία, στον τερματισμό και σε διάφορα σημεία κατά μήκος της διαδρομής.

Κάθε χρόνο περίπου 35 εκδηλώσεις και συναυλίες που πραγματοποιούνται σε μεγάλους και ανοιχτούς χώρους, όπως πλατείες, στάδια και γήπεδα σε όλη την Ελλάδα εξυπηρετούνται από ειδικούς κάδους συλλογής από την ΕΕΑΑ.

Ιστορικά κτήρια και σημαντικοί θεσμοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης

Το ιστορικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), οι εγκαταστάσεις του Ναύσταθμου του Πολεμικού Ναυτικού στη Σαλαμίνα, κτήρια του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών και το κτήριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμπιστεύονται την ΕΕΑΑ η οποία υποστηρίζει την προσπάθειά τους για ανακύκλωση συσκευασιών και τους εξοπλίζει με τους κατάλληλους κάδους ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για δρομολόγια συλλογής σε τακτική βάση.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η ΕΕΑΑ είναι το σύστημα ανακύκλωσης, που μέσα από τις δραστηριότητές του όλα αυτά τα χρόνια, έχει καταφέρει να είναι προσιτό σε κάθε νοικοκυριό και ταυτόχρονα σε κάθε δραστηριότητα της δημόσιας ζωής.

Με την αξιόπιστη και αποτελεσματική πορεία της και την ποικιλία των μορφών συλλογής που προσφέρει έχει καταφέρει να καλύπτει μόνη της το 96% του Εθνικού Στόχου Ανακύκλωσης.

Ταυτόχρονα με τη δράση της η ΕΕΑΑ έχει συνεισφέρει περιβαλλοντικά και στη μείωση των ρύπων καθώς χάρη σε αυτή εξοικονομούνται ετησίως εκπομπές 1,44 εκατομμυρίων τόνων ισοδυνάμου CO2, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ίση με τις ανάγκες 870.000 νοικοκυριών και όγκος 18 γηπέδων ποδοσφαίρου ύψους 10 μέτρων από τους ΧΥΤΑ της χώρας.

Μέχρι σήμερα η ΕΕΑΑ έχει επενδύσει πάνω από 364 εκατομμύρια ευρώ και υποστηρίζει 5.100 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο τόσο στη συλλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών και τη μεταφορά τους όσο στη διαλογή τους στα ΚΔΑΥ και στις συναφείς δραστηριότητες

Και έπεται συνέχεια καθώς θα συνεχίσει στο βαθμό που της αναλογεί μέσα από τον αναμενόμενο Εθνικό Σχεδιασμό για τον τομέα της Ανακύκλωσης Συσκευασιών την ίδια πορεία συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην επίτευξη των εθνικών στόχων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα