Τα μηνύματα Μητσοτάκη για «μπλόκο» στα Δεξιά της ΝΔ -Τι «βλέπουν» για Βελόπουλο και ΝΙΚΗ

08.06.2023 / 7:37
mitsotakis-politis.jpg

Από την Καβάλα και τη Δράμα ξεκίνησε η επιχείρηση Βόρεια Ελλάδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ΝΔ διατηρεί τα πρωτεία σε όλες τις περιφέρειες της Μακεδονίας, ωστόσο η πίεση που δέχεται από τα δεξιά της έφερε απώλειες στις περισσότερες από αυτές, ακόμα και σε περιπτώσεις που διατηρεί ποσοστά άνω του 40%.

Η Δράμα αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου η ΝΔ υποχώρησε από το 43,9% στο 39,4% χάνοντας 4,5 μονάδες, ενώ Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ έλαβαν συνολικά πάνω από 12%.

Κεντροδεξιά συσπείρωση και μπλόκο στις διαρροές προς τα δεξιά
Με ένα μπαράζ περιοδειών σε όλη την Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει από την μία να συσπειρώσει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους και να «μπλοκάρει» τυχόν διαρροές προς τα δεξιά και από την άλλη να διεμβολίσει το ακροατήριο των «κομμάτων και κομματιδίων» που βρίσκονται στα δεξιά του κόμματος του.

«Ο πατριωτισμός στα λόγια είναι εύκολος, ο πατριωτισμός της ευθύνης και της πράξης όμως μετριέται με αποτελέσματα», είπε σε συγκέντρωση στην Δράμα, ενώ απάντησε «σε όσους επιδιώκουν να φυλακίσουν την Ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων», ότι «η Ορθοδοξία και η πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι διχασμού του ελληνικού λαού».

Στην Πειραιώς έχουν πληροφορηθεί τον ρόλο που έχουν παίξει εκκλησιαστικές οργανώσεις και ορισμένοι ιερείς στο «φούσκωμα» των ποσοστών της ΝΙΚΗΣ και τις υπόγειες διαδρομές που υπάρχουν με τον επικεφαλής του κόμματος Δημήτρη Νατσιό. Αν αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, βάζοντας φρένο για την είσοδο στη Βουλή ενός ακροδεξιού κόμματος που επιχειρεί να καπηλευθεί την ορθοδοξία δεν είναι εύκολο να απαντήσει κάποιος.

Τι βλέπουν οι δημοσκόποι για Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ
Η εκτίμηση που κάνουν δημοσκόποι και αναλυτές είναι ότι υπάρχει μία μετακίνηση ψηφοφόρων από και προς την Ελληνική Λύση που μπορεί να οδηγήσει στην είσοδο και των δύο κομμάτων στη Βουλή ξεπερνώντας οριακά το 3% που απαιτεί ο εκλογικός νόμος. Το ενδεχόμενο μίας επτακομματικής Βουλής, με την είσοδο και της Πλεύσης Ελευθερίας, είναι ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί για την επίτευξη μίας ισχυρής πλειοψηφίας και έχει θέσει ως στόχο η ΝΔ να ξεπεράσει το 40,7% των εκλογών της 21ης Μαΐου ώστε να διασφαλιστεί ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας.

Η οικονομία θα κρίνει τις εκλογές
Η οικονομία, πιστεύουν στο εκλογικό επιτελείο της ΝΔ, είναι αυτή που θα κρίνει και τις εκλογές του Ιουνίου και εκεί εστιάζουν την προεκλογική εκστρατεία τους. Ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του ζητά από τους πολίτες να συγκρίνουν και να κρίνουν ποια πολιτική δύναμη έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει το σχέδιο και την ικανότητα διατήρησης της χώρας στην τροχιά της δυναμικής ανάπτυξης την επόμενη μέρα, με παράλληλη μείωση των φόρων και ενίσχυση των εισοδημάτων.  

«Εμείς ξέρουμε καλά ότι μειώνοντας τους φόρους έρχονται νέες επενδύσεις και δημιουργούνται νέες δουλειές. Το αποδείξαμε, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να εγγυηθεί ότι η οικονομία μας μπορεί να παραμείνει σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης, ότι οι φόροι θα εξακολουθούν να μειώνονται, αλλά και ότι το πλεόνασμα της συλλογικής ευημερίας θα συνεχίσει να μοιράζεται δίκαια σε όλες και σε  όλους», σημείωσε χθες από τη Θάσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υιοθέτηση της αποτυχημένης συνταγής υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης.

Τις θέσεις της ΝΔ για την οικονομία ενισχύουν οι αναλύσεις και οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης και των παγκόσμιων  χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνδέουν το σχηματισμό μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπογραμμίζουν τις προβλέψεις της JP Morgan ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα είναι εφικτή μέχρι το τέλος του έτους εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών της 21ης Μαΐου. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα μία ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ θα βάλει τέλος στη στάση αναμονής των οίκων αξιολόγησης και θα οδηγήσει σε τριπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. «Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τη DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και τη S&P στις 20 Οκτωβρίου αλλά και τη Fitch Ratings στην επόμενη της αξιολόγηση την 1η Δεκεμβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα