ΣΥΡΙΖΑ: «Αντί για ψευτοτσαμπουκάδες, ο κ. Μητσοτάκης να επιβάλει έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών»

02.12.2022 / 21:21
Ταμπέλα με το νέο τίτλο του κόμματος και το νέο έμβλημα βρίσκεται τοποθετημένη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου, Αθήνα, Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013. Αλλάζει από 1-1-2014 ο τίτλος του κόμματος από ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό μέτωπο σε Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς με έμβλημα του κόμματος ένα πεντάκτινο κίτρινο αστέρι πίσω από τρεις κυματίζουσες σημαίες χρώματος – κατά σειρά- κόκκινο, πράσινο και μοβ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, ασκεί σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για το θέμα των τραπεζών, ύστερα από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, στη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την ενόχλησή του για την στάση των πιστωτικών ιδρυμάτων, μετά την αύξηση των επιτοκίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες βλέπουν, μέσα σε καθεστώς ακραίας ακρίβειας, τρομακτικές αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, την ώρα που οι τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες σωρεύουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων από τις αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων».

«Ο κ. Μητσοτάκης, αφού νομοθέτησε πλήρη ασυδοσία στις τράπεζες και κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, τώρα παριστάνει τον ενοχλημένο από τις πρακτικές τους», υποστηρίζει η Κουμουνδούρου. Κάνει λόγο για «θέατρο κυβέρνησης – τραπεζών» που, όπως τονίζει, «δεν ενδιαφέρει απολύτως κανέναν».

«Το μόνο που ενδιαφέρει», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «είναι ότι το πρόβλημα των χρεών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η κυβέρνηση κάνει τον ενοχλημένο τροχονόμο». Για να καταλήξει πως μια κυβέρνηση «που έχει πολιτική βούληση, δεν κάνει παραινέσεις. Παίρνει αποφάσεις, βάζει κανόνες, νομοθετεί και επιβάλει έκτακτες εισφορές όταν συγκεντρώνονται άδικα κέρδη σε βάρος των πολιτών».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, που πραγματοποιεί περιοδεία στο Κιλκίς, αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζών τόνισε πως «βλέπουμε μέσα σε συνθήκες κρίσης να έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. μέσα στον χρόνο η κάθε μία, ακριβώς διότι αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων και μένουν σταθερά χαμηλά τα επιτόκια των καταθέσεων».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση, που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν μπορεί απλά να συζητά με τους τραπεζίτες. Ο Έλληνας φορολογούμενος τις έχει πληρώσει χρυσάφι τις τράπεζες. Με διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά και με τον αναβαλλόμενο φόρο, διότι οι τράπεζες ως γνωστόν δεν πληρώνουν φόρους. Δεν μπορεί να έχουν κέρδη 1 δισ. η κάθε μία και να κυνηγούν τους δανειολήπτες να τους πιάνουν από το λαιμό», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και προσέθεσε πως οι κυβερνήσεις νομοθετούν. «Έτσι έγινε και στην Ισπανία. Δεν λέμε πράγματα παράλογα. Με έναν έκτακτο φόρο και με μία νομοθετική παρέμβαση που θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα