Στο μονοπάτι της Ιστορίας: Μια παρέα Πατρινών περπάτησε. από την Πάτρα στα Καλάβρυτα, στα χνάρια του Παλαιών Πατρών Γερμανού

04.04.2021 / 21:21
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
hGRbSy_Q

Ρεπορτάζ: Βίκυ Μαηυρομμάτη  

Ένα άκρως αθλητικό και φυσιολατρικό πλάνο έγινε πραγματικότητα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Ο λόγος για το επετειακό 50άρι στο μονοπάτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Το μονοπάτι αυτό ακολουθεί την πορεία: Achaia Clauss– Πετρωτό- Λεόντιο– ποταμός Σελινούντας–Μονή Μακελαριάς–Δάσος Κάνισκας–Φλάμπουρα–Καλάβρυτα. Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη και ενίοτε χάνεται μέσα σε πυκνό δρυόδασος ή στην κοίτη του ποταμού. Είναι όμως πανέμορφη, ενώνει τρειςοροσειρές της Αχαΐας, διασχίζει σπάνιας ομορφιάς δάση, ποταμούς, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και βραχώδεις σχηματισμούς, καταγεγραμμένους στο δίκτυο NATURA 2000.

Οι πεζοπόροι ξεκίνησαν από την Achaia Clauss έφτασαν με τα πόδια στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας την ημέρα της 25ης Μαρτίου, όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος της Μαρτυρικής πόλης Θανάσης Παπαδόπουλος.

Ο «Νεολόγος» ζήτησε από τέσσερις συμμετέχοντες στη δράση τιμής και μνήμης της εθνικής επετείου, να μιλήσουν για το πώς αποφάσισαν να συμμετάσχουν, αλλά και τις εμπειρίες τους από τη διήμερη πεζοπορία στη φύση της Αχαΐας.

Στον «Ν» μίλησαν οι Θοδωρής Αλεξίου, Περικλής Περδίκης, Βασίλης Μανέτας και Γιώργος Νταλιάνης.

 Θοδωρής Αλεξίου: Αισθάνεσαι σαν να τρέχεις σε όνειρο!

«Πάμε Καλάβρυτα;» είπε ο ένας, «και δεν πάμε;» είπαμε οι υπόλοιποι. Κάπως έτσι, με άγνοια του τι ακριβώς σημαίνει ορεινό τρέξιμο, ξεκίνησα 2 βδομάδες πριν να τρέχω τα μονοπάτια παρέα με τους συνοδοιπόρους και φίλους πια. Έφτασε λοιπόν και η 25Μαρτίου! Συμβολική ημέρα, που αποφασίσαμε να κάνουμε την διαδρομή και να φτάσουμε στα Καλάβρυτα, ακολουθώντας το ιστορικό μονοπάτι. Η διαδρομή μοναδική. Αισθάνεσαι σαν να τρέχεις σε όνειρο! Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο αρχίσαμε την πρώτη μεγάλη κατηφόρα χαζεύοντας τις χιονισμένες πλαγιές του Ερύμανθου. Εκπληκτικό! Μονοπάτια μέσα σε πυκνή βλάστηση, κάτω από υπέροχα δέντρα, δίπλα σε ποτάμι και μέσα από χωριά, όλα φανταστικά. Είναι τόσο μαγευτική η πορεία και η ομορφιά που αντικρίζεις παντού γύρω σου, που σχεδόν ξεχνάς την κόπωση. Μπορεί το να φθάνεις στον προορισμό να σε γεμίζει με χαρά, αλλά η προετοιμασία πριν καν ξεκινήσεις, οι κοινές προπονήσεις με τους φίλους, οι συζητήσεις, οι συμβουλές από τους πιο έμπειρους, είναι αυτά που ολοκληρώνουν την εμπειρία και την κάνουν ακόμη καλύτερη. Για αυτό λοιπόν θέλω να ευχαριστήσω πολύ όλους τους συνοδοιπόρους σε αυτή τη διαδρομή, γιατί χωρίς την παρότρυνση και την εμψύχωση τους, μάλλον δε θα χα ξεκινήσει για αυτό το πολύ όμορφο «ταξίδι» και σίγουρα χωρίς την παρέα τους, δεν θα έφθανα στον προορισμό . Ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα και είναι κρίμα να βλέπουμε και να «ζηλεύουμε», διαδρομές ανά τον κόσμο σε βίντεο. Βγείτε εκεί έξω! Είναι ακόμη πιο όμορφα και είναι παντού δίπλα μας».

Περικλής Περδίκης: Ένιωσα ενθουσιασμό, χαρά και ταυτόχρονα συγκίνηση

«Όταν προτάθηκε η ιδέα να πραγματοποιήσουμε μια πορεία τρεξίματος στο ιστορικό μονοπάτι, ανήμερα της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση ένιωσα ενθουσιασμό, χαρά και ταυτόχρονα συγκίνηση. Είναι μια υπέροχη διαδρομή, η οποία συνδέει χωριά με έντονα παραδοσιακά στοιχεία, κατά μήκος του ποταμού Σελινούντα.Τέλος, θερμές ευχαριστίες αξίζει να δοθούν στον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος μας υποδέχτηκε στον τερματισμό για να μας συγχαρεί».

Βασίλης Μανέτας: Θελήσαμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα του τόπου μας

«Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του1821 επιλέξαμε μέσω μιας αγαπημένης μας δραστηριότητας όπως είναι το ορεινό τρέξιμο,να αναδείξουμε ένα ιστορικής σημασίας μονοπάτιτηςπεριοχής μας. Το μονοπάτι αυτόαποτελεί την ιστορική διαδρομή, που συνέδεε την Πάτρα με τα Καλάβρυτα και ειδικά́ τη Μονή́ Αγίας Λαύρας και πιθανά ακολούθησε και ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός για την κήρυξη της επανάστασης του 1821.

 Με το εγχείρημα μας αυτό́, μεταξύ́ άλλων, θελήσαμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα του τόπου μας, να παρουσιάσουμε την βιοποικιλότητα του Ν.Αχαΐας και να εμπνεύσουμε ανάλογες μελλοντικές δράσεις που ενδεχομένως θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εναλλακτικού́ τουρισμού́ ως επιπρόσθετη πηγή́ εσόδων για τις τοπικές κοινότητες. Πέρα και πάνω από́ όλα αυτά́, όμως, με τον τρόπο αυτό ,θελήσαμε να τιμήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας για ένα ελεύθεροκαι ανεξάρτητο Ελληνικό́ κράτος!

Γιώργος Νταλιάνης: Η φύση στα καλύτερά της

«Όταν τρέχω σε κάθε βήμα μου νιώθω ότι τα προβλήματά μου απομακρύνονται. Και όσο πιο μακριά φτάνω τρέχοντας, τόσο πιο μικρές και ανούσιες μοιάζουν οι αρνητικές σκέψεις μου. Έτσι, όταν έμαθα για το ορεινό τρέξιμο στο ιστορικό μονοπάτι, ανήμερα της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση, ένιωσα τόσο ενθουσιασμό που είπα αμέσως, είμαι μέσα χωρίς να σκεφτώ πως η δρομική εμπειρία μου ξεκινά από το 2019!

Η διαδρομή, ένα όνειρο!Όλατα στοιχεία της Φύσης εκεί να σε περιμένουν! Πυκνό δάσος, ποτάμια, ρυάκια και μικροί καταρράχτες. Η φύση στα καλύτερά της και δύσκολο να περιγράφουν! Η ομορφιά της φύσης η συγκίνηση της ημέρες ότι τρέχεις για να αποδόσεις φόρο τιμής στους Ήρωες μας τα μαρτυρικά Καλάβρυτα και η πολύ καλή παρέα με έφτασαν στον τερματισμό!»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα