ΔΕΗ: Στο “κόκκινο” τα πράσινα τιμολόγια

29.05.2024 / 7:49
ΔΕΗ ΛΟΓΑΡΕΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα έναντι του Μαΐου αναμένεται να κινηθούν οι τιμές των «πράσινων» τιμολογίων για τον επόμενο μήνα, σε συνέχεια των αυξήσεων στη χονδρεμπορική ρεύματος.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μέση τιμή του μήνα έως και σήμερα να κυμαίνεται στα 78,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προμηνύουν αυξήσεις στις τιμές των «πράσινων» τιμολογίων της τάξης από 20% έως και 35%.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή χονδρικής του προηγούμενου μήνα συνιστά μια εκ των παραμέτρων στον μηχανισμό διακύμανσης βάσει του οποίου προκύπτουν οι τελικές τιμές κάθε μήνα.

Οι τελικές τιμές θα εξαρτηθούν και από τις εκπτώσεις που θα εφαρμόσουν οι εταιρείες τον Ιούνιο, ωστόσο ακόμη κι αν επιλέξουν πιο «επεκτατικές» εκπτωτικές πολιτικές, οι τελικές χρεώσεις θα είναι πιο ανεβασμένες τον Ιούνιο σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε.

Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία (τιμή χονδρικής και έκπτωση εταιρειών), ημέση τιμή για τον Ιούνιο διαμορφώνεται στα 14,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, προσεγγίζοντας τη μέση τιμή του Ιανουαρίου που ήταν στα 14,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα «πράσινα» τιμολόγια.

Ακολούθησε ένα πτωτικό σερί τους επόμενους μήνες, με τη μέση τιμή τον Φεβρουάριο να «κλείνει» στα 13,3 ευρώ ανά κιλοβατώρα και τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο στα 10,5, 10,8 και 10,3 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αντίστοιχα.

Γιατί αυξάνουν οι τιμές; Ως γνωστόν, η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού συνιστά μία από τις ρήτρες που περιλαμβάνει η «φόρμουλα» του ΥΠΕΝ για το ειδικό τιμολόγιο και με βάση την οποία προκύπτουν κάθε μήνα οι χρεώσεις για κάθε εταιρεία.

Αν και ακόμη μένουν να μεσολαβήσουν ορισμένες μέρες προκειμένου να οριστικοποιηθεί η Τιμή Εκκαθάρισης τηςΑγοράς (ΤΕΑ) του μήνα, εντούτοις, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι για τονμήνα Μάιο θα κυμανθεί έως και πάνω από 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα είχε «κλείσει» στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η εξήγηση των ανατιμήσεων βρίσκεται κατά το ένα μέρος στη μειωμένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με το φυσικό αέριο πολλές μέρες του μήνα να παίρνει τα ηνία του ενεργειακού μίγματος, όντας ακριβότερο σε σχέση με προηγούμενους μήνες, πράγμα που επιφέρει αυξήσεις στο κόστος τωνπρομηθευτών και επομένως στη λιανικήαγορά.

Κατά ένα άλλο μέρος, οι αυξήσεις οφείλονται στην αύξηση κι άλλων παραμέτρων που καθορίζουν το κόστος προμήθειας, όπως είναι οι Λογαριασμοί Προ σαύξησης ή το πρόσθετο κόστος πουπροκύπτει από τις εκκαθαρίσεις του ∆Ε∆∆ΗΕ και σχετίζεται με τις μη τεχνικές απώλειες του δικτύου, δηλαδή τις ρευματοκλοπές και το κόστος που αυτές συ-νεπάγονται για το ηλεκτρικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα τιμολόγιαρεύματος αναμένεται να κινηθούν ανοδικά τον επόμενο μήνα, χωρίς προοπτικήνα υποχωρήσουν στα τωρινά επίπεδα πριν από τον Ιούλιο με Αύγουστο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα