Στο επίκεντρο του κορωνοϊού ξανά η Ευρώπη: Οι «κόκκινες» περιοχές, οι αιτίες της έξαρσης και τα μέτρα

13.11.2021 / 9:47
fa 5

Πολλές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου δεν θα καλωσορίσουν θερμά, μαζικά και σίγουρα όπως του αξίζει ούτε φέτος τον Άγιο Βασίλη.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης τού κορωνοϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, οι μολύνσεις σημειώνουν εκ νέου άνοδο σε πολλά σημεία κυρίως της Δυτικής Ευρώπης, μιας περιοχής με σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και καλά συστήματα υγείας.

 Αν και αναρίθμητοι Ευρωπαίοι πολίτες είχαν πειστεί, ξεφυσώντας με ανακούφιση, πως τα lockdown αποτελούσαν παρελθόν για τις ζωές τους, σε πολλές περιπτώσεις χωρών προβάλλει ως μονόδρομος η επαναφορά τους, τουλάχιστον μερικώς.

Στην Ευρώπη καταγράφεται πάνω από το ήμισυ του επταήμερου μέσου όρου παγκόσμιων κρουσμάτων και σχεδόν το μισό των θανάτων, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters, κάτι που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του περασμένου έτου, όταν ο ιός ήταν στο αρχικό ζενίθ και το εμβόλιο ήταν ακόμη μια σχετικά μακρυνή ελπίδα παγκόσμιας ανάσχεσης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι θάνατοι από κορωνοϊό αυξήθηκαν κατά 10% στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, με αξιωματούχο του ΠΟΥ να κηρύττει τη ήπειρο «εκ νέου στο επίκεντρο της πανδημίας».

Το, φαινομενικά, παράδοξο είναι πως εξάρσεις σε κρούσματα και θανάτους δεν εντοπίζονται μόνο σε Ρωσία και Ανατολική Ευρώπη όπου τα ποσοστά εμβολιασμών είναι ακόμη χαμηλά, αλλά και σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, όπου καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες κάποιοι από τους υψηλότερους απολογισμούς κρουσμάτων, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΕ, περίπου το 65% του πληθυσμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕΑ) -που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισλανία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία- έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου – αν και ο ρυθμός εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και τα νοσοκομεία της Ευρώπης δεν υφίστανται την ίδια πίεση. Ωστόσο, η έξαρση κρουσμάτων, η σωματική εξάντληση των υγειονομικών, αλλά και η εντεινόμενη επιφυλακτικότητα κατά των εμβολίων θέτει ξανά τις κυβερνήσεις σε συναγερμό.

Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, αλλά και πολίτες ανησυχούν πως η παρατεταμένη πανδημία θα εκτροχιάσει την ευάλωτη οικονομική αποκατάσταση των χωρών και γι’αυτό δεν είναι λίγα τα έθνη που επαναφέρουν μέτρα και lockdown.

Μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στη μεγαλύτερη κατηγορία ανησυχίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Ενώ στις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «ανησυχητική» βρίσκονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Στο επίκεντρο του κορωνοϊού ξανά η Ευρώπη: Οι «κόκκινες» περιοχές, οι αιτίες της έξαρσης και τα μέτρα 2

Οι λόγοι της έξαρσης

Σύμφωνα με επιδημιολόγους και ειδικούς υγείας, ένας συνδυασμός παραγόντων είναι που συμβάλλει στην επιδημιολογική επιβάρυνση των τελευταίων εβδομάδων.

Από τη μία, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών σε κάποιες χώρες που δεν έχει θωρακίσει αρκούντως τον γενικό πληθυσμό. Από την άλλη, η φθίνουσα ανοσία τών πρώιμα εμβολιασμένων, αλλά και ο εφησυχασμός των πολιτών σε σχέση με τις μάσκες και τις αποστάσεις μετά τη χαλάρωση των μέτρων, εντείνουν την αύξηση των κρουσμάτων.

 Εξάλλου, για τους ειδικούς δεν αποτελεί σύμπτωση η έξαρση στην, ήδη χειμωνιάτικη και άρα πιο επιρρεπή στη γρίπη, Βόρεια Ευρώπη. «Όπως όλοι οι ιοί του αναπνευστικού, η Covid-19 είναι εποχική και χώρες στον νότο της ηπείρου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία είναι ακόμη προστατευμένες από τις ήπιες θερμοκρασίες» εξηγεί ο Τιλ Κοχ, επιδημιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Αμβούργου.

Επιπλέον, οι εμβολιασμοί και η υποχρωτική χρήση πάσων Covid ως τεκμήριο υγείας για την πρόσβαση σε εστίαση και λιανεμπόριο σε πολλές χώρες, δίνει μια ψευδή αίσθηση ευφησυχασμού στους πολίτες που ενδεχομένως τολμούν να επιστρέψουν σε ρυθμούς κανονικότητας, προειδοποιούν οι επιστήμονες, υπενθυμίζοντας πως ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν, αν και με πολύ μικρότερες πιθανότητες βαριάς νόσησης ή θανάτου.

«Αν υπάρχει κάτι να μάθουμε από όλο αυτό είναι να μην αποπροσανατολιζόμαστε από το πρόβλημα» υπερθεματίζει ο Λόρενς Γιανγκ, ιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Γουόργουικ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Lifo

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα