Πλαζ Πάτρας: Ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους λουόμενους – Πυρετωδώς δουλεύουν τα συνεργεία του Δήμου

21.05.2022 / 9:33
PLAZ

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Το καλοκαίρι φτάνει και τα συνεργεία του δήμου κορυφώνουν τον ρυθμό των εργασιών τους στην παραλία της Πλαζ, με στόχο όλα να είναι έτοιμα από τις αρχές του Ιουνίου.

Ο δήμος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να έχει μετατρέψει τον χώρο που ξεκινάει από το ύψος του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς και φτάνει στον χώρο του πρώην ΕΟΤ, σε μία οργανωμένη παραλία, με πολλές υπηρεσίες για τους λουόμενους και με δωρεάν πρόσβαση.
Ωστόσο ο χειμώνας που έφυγε και κυρίως η κακοκαιρία που σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στην Πλαζ και έτσι θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες εργασίες.

Παρεμβάσεις βελτίωσης

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Δημησιάνο, τον υπεύθυνο του δήμου για την παραλία της Πλαζ, οι εργασίες έχουν προχωρήσει ήδη αρκετά και συνεχίζονται σε κάθε επίπεδο, τόσο από πλευράς υποδομών που θα βελτιώσουν την λειτουργικότητα του χώρου, όσο και από πλευράς αισθητικής που θα ομορφύνουν την γενικότερη εικόνα του.

Έτσι, τα συνεργεία του δήμου έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις στα σημεία της παραλίας που είχαν παρατηρηθεί ζημιές από τον περασμένο χειμώνα.  

Ταυτόχρονα έχουν ήδη ρίξει χαλίκι στον χώρο που βρίσκεται στο ύψος του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς, έτσι ώστε να επεκτείνουν την παραλία και να διευκολύνουν τους λουόμενους που αρέσκονται στο να κάνουν το μπάνιο τους στο συγκεκριμένο σημείο.

Μονοδρόμηση της παραλιακής οδού

Σε ότι αφορά τον παραλιακό δρόμο της Πλαζ, εκτός των εργασιών οδοποιίας, η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια είναι οι παρεμβάσεις που γίνονται για την μονοδρόμηση του.

Πρόκειται για εργασίες που κινούνται, στην κατεύθυνση της ανάδειξης της αναψυχής για την παραλία και της «ελευθέρωσης» του παραλιακού δρόμου από τα αυτοκίνητα.

Έτσι, από τον Ιούνιο και μετά τα οχήματα θα μπαίνουν από την Κανελλοπούλου και ταυτόχρονα στην ίδια κατεύθυνση θα μονοδρομηθεί ο παραλιακός δρόμος της Πλαζ, με εξαίρεση τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ της Πάτρας.

Μείωση και της στάθμευσης

Για τον σκοπό αυτό τα συνεργεία του δήμου ήδη έχουν προχωρήσει σε εργασίες για τον καθαρισμό του δρόμου, ενώ θα γίνουν και ορισμένες απαραίτητες παρεμβάσεις για τον φωτισμό του δρόμου και για την διευκόλυνση των οχημάτων.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η κίνηση στον παραλιακό δρόμο και δεν θα δημιουργείται  το πρόβλημα που παρατηρείται με την παράνομη στάθμευση, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί για να βρουν μία θέση παρκαρίσματος.

Παράλληλα, στο πάνω μέρος του παραλιακού δρόμου θα τοποθετηθούν κορύνες όπου εκεί δεν θα μπορούν να έχουν διέλευση τα οχήματα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο ποδηλατόδρομος, αλλά και το δρομάκι που θα είναι για βάδισμα, για τρέξιμο και για αναψυχή.

Αποδυτήρια και χημικές τουαλέτες

Σε ότι αφορά τις υποδομές και την βελτίωση της λειτουργικότητας της Πλαζ, τα συνεργεία του δήμου ήδη έχουν προχωρήσει στην αντικατάσταση των ξύλινων αποδυτηρίων, ενώ τέτοια κατασκευή θα μπει και στον χώρο κάτω από πρώην κολυμβητήριο. Παράλληλα έχουν προχωρήσει οι εργασίες για την αντικατάσταση των ντους που έχουν υποστεί ζημιές από τον περασμένο χειμώνα.

Εξάλλου, ήδη έχουν τοποθετηθεί οι δύο πύργοι όπου θα βρίσκονται οι δύο ναυαγοσώστες. Παράλληλα τα συνεργεία έχουν προχωρήσει σε ορισμένες παρεμβάσεις που αφορούν την φύτευση νέων δέντρων, αλλά και την φροντίδα των αλμυρικιών που υπάρχουν στην περιοχή.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει συμφωνία με εταιρεία για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών, ανδρικών και γυναικείων, κατά μήκος της Πλαζ και μέσα στο επόμενο διάστημα είναι υπογραφτεί και η σχετική σύμβαση.

Οι δύο καντίνες και η αναψυχή

Σε ότι έχει να κάνει με την αναψυχή οι διαγωνισμοί που έγιναν για την λειτουργία των δύο καντινών που υπάρχουν στην παραλία της Πλαζ ήταν γόνιμοι, είχαν ανάδοχο (έναν παλιό και έναν νέο)  και έτσι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν και να λειτουργήσουν κανονικά.

Ωστόσο, δεν θα επιτρέπεται στους επιχειρηματίες η τοποθέτηση καθισμάτων, τραπεζιών,  και ξαπλωστρών, κάτι που αναφέρεται ρητά στους όρους της σύμβασης, καθώς απαγορεύεται από την Κτηματική.

Στον δήμο όμως περιμένουν το «πράσινο» φως από την υπηρεσία αυτή για το αν τελικά προχωρήσουν στην τοποθέτηση ορισμένων ξύλινων τραπεζοκαθισμάτων που θα διευκολύνουν τους λουόμενους στο να τσιμπήσουν κάτι ή να πιούν τον καφέ τους.  

Παράλληλα ήδη έχουν μπει ομπρέλες – κιόσκια και πέργκολες, σε διάφορα σημεία της Πλαζ για την προστασία των λουόμενων από τον ήλιο, με την Κτηματική να έχει δώσει το «οκ».

Το γήπεδο beach volley και οι ρακέτες 

Εξάλλου, στο πάνω μέρος της παραλίας, ανάμεσα στον πεζοδρόμιο και του αιγιαλού θα τοποθετηθούν ορισμένα τσιμεντένια παγκάκια όπου θα μπορεί να κάθεται για λίγο ο κόσμος.

Ο δήμος θα προχωρήσει σε εργασίες για την ανανέωση του γηπέδου beach volley που υπάρχει στην Πλαζ, αλλά και της ξύλινης κερκίδας που βρίσκεται εκεί.

Εκτός αυτού θα προχωρήσει σε ορισμένες παρεμβάσεις βελτίωσης του εδάφους στην δεξιά πλευρά της παραλίας (προς τον ΕΟΤ), εκεί όπου αρκετοί λουόμενοι παίζουν ρακέτες, έτσι ώστε να τους διευκολύνει στην εξάσκηση του αγαπημένου τους χόμπι.

Δ. Δημησιάνος: «Φτιάχνουμε μια παραλία οργανωμένη»

«Φτιάχνουμε μια παραλία που είναι από κάθε πλευρά οργανωμένη από το ύψος του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς έως και τον χώρο του πρώην ΕΟΤ και των παιδικών κατασκηνώσεων του δήμου» τονίζει ο Δημήτρης Δημητσιάνος. «Οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι αντίστοιχες και σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Κτηματικής και την κείμενη νομοθεσία.

Το μεγάλο μας ζητούμενο είναι η έλλειψη έμψυχου δυναμικού και το γεγονός ότι έχουν καθυστερήσει οι προσλήψεις των συμβασιούχων του Κοινωφελούς. Διαφορετικά θα είχαμε ήδη ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις μας αφού ήδη ο κόσμος έχει ξεκινήσει να κάνει τα μπάνια του στην Πλαζ. Όμως σε κάθε περίπτωση προχωράμε και θα τις ολοκληρώσουμε».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα