Στα σκαριά, νέο πάρκινγκ στην Κανελλοπούλου

07.05.2022 / 10:30
parking 3

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Μέσα στο επόμενο διάστημα βγαίνει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την δημιουργία ενός πάρκινγκ στον χώρο ανατολικά του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς, στην οδό Κανελλοπούλου.

Πρόκειται για ένα έργο που συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και προωθεί ο δήμος στο πλαίσιο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης και ειδικότερα του βόρειου θαλάσσιου μετώπου που είναι να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια.

Η δημιουργία του πάρκινγκ στην περιοχή κρίθηκε απαραίτητη από τις αρμόδια υπηρεσία του δήμου για να προχωρήσει άμεσα, έτσι ώστε μέσα από αυτόν τον χώρο στάθμευσης να αναδειχθεί ο παραλιακός δρόμος που συνδέει το πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς με την Πλαζ, σε έναν αμιγώς δρόμο αναψυχής, για βόλτα, για ποδήλατο και για άθληση, ταιριάζοντας έτσι απόλυτα στο ύφος που θα δοθεί τα επόμενα χρόνια στην βόρεια παραλιακή ζώνη της Πάτρας.

Το πάρκινγκ αυτό θα βοηθήσει έτσι σημαντικά στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος που παρατηρείται ακόμα και σε αυτήν την περιοχή που βρίσκεται εκτός του αστικού κέντρου της Πάτρας, πρόβλημα που είναι έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικότερα τα απογεύματα όταν δεκάδες Πατρινοί πάνε για  να μπάνιο στην Πλαζ, έχοντας μαζί και το αυτοκίνητο τους, αράζοντας το λίγα μέτρα πριν από την παραλία.

Η σύνδεση με το Βόρειο Πάρκο

Το έργο αυτό που θα βγει σε δημοπρασία μέσα στο επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του, είναι ταυτόσημο με τη σημαντική παρέμβαση που είναι να γίνει στο πλαίσιο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, τη δημιουργία δηλαδή του Βορείου Πάρκου, την διάνοιξη της Καραμανλή και την πεζοδρόμηση ενός σημαντικού τμήματος της Ηρώων Πολυτεχνείου.

Ως γνωστόν η διαμόρφωση του Βορείου Πάρκου της Πάτρας έχει και αυτή συμπεριληφθεί μέσα στο φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2014 -2020, με τη δημοτική αρχή όμως να βάζει «γέφυρα» στο έργο αυτό για το επόμενο ΕΣΠΑ, περιλαμβάνοντας το τελικά στο πλαίσιο της συνολικής ανάπλασης της παραλιακής ζώνης.

Το Βόρειο Πάρκο ουσιαστικά θα ξεκινάει από το ύψος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών και θα καταλήγει στο πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς, όπου εκεί θα συνδέεται με το αθλητικό κέντρο που είναι να δημιουργηθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το ΠΕΑΚ, με το Έλος της Αγυιάς που αναπλάθεται και από εκεί και μετά με την Πλαζ και τον χώρο του πρώην ΕΟΤ, όπου ο δήμος ήδη έχει εγκαταστήσει την παιδική κατασκήνωση.

Ουσιαστικά τέσσερα διαφορετικά γειτονικά σημεία της βόρειας παραλιακής ζώνης ενώνονται και με την ένωση αυτή εκτείνεται η παραλία και η θαλάσσια περιοχή της Πάτρας, προσθέτοντας και άλλα χιλιόμετρα στο όλο θαλάσσιο μέτωπο που θα διαμορφωθεί μέσα από την ανάπλαση.

Η Ηρώων Πολυτεχνείου ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, έτσι όπως τον γνωρίζαμε τουλάχιστον μέχρι σήμερα, θα πεζοδρομηθεί από το ύψος του ΙΟΠ έως και την Κανελλοπούλου, ενώ τα οχήματα που εισέρχονται από αυτή θα περνούν μέσα από την Καραμανλή στην οποία θα έχει προχωρήσει το έργο της διάνοιξης.

Το ξύλινο υπαίθριο θέατρο

Πέρα από το πάρκινγκ ανατολικά του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς, ο δήμος θα προχωρήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός ξύλινου υπαίθριου θεάτρου το οποίο θα χωράει περίπου 400 θεατές.

Το υπαίθριο αυτό θέατρο, έργο που σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συμπεριληφθεί στον φάκελο για την «Πάτρα – Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006», αλλά δεν είχε προχωρήσει ποτέ, θα τοποθετηθεί στον χώρο του πρώην ΕΟΤ, εκεί δηλαδή που βρίσκονται πλέον οι παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου.

Η μελέτη για την δημιουργία του ξύλινου αυτού θεάτρου είναι έτοιμη («ξέμεινε» από την Πολιτιστική 2006) και ο χώρος αυτός θα δώσει μία ακόμα διέξοδο αναψυχής στους πατρινούς, αλλά και στα παιδιά που θα συμμετέχουν στις κατασκηνώσεις του δήμου αφού εκεί εκτός από θεατρικές παραστάσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται και άλλων ειδών πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μαζί με το έργο της διαμόρφωσης του πάρκινγκ, αλλά και διαφόρων ειδών εργασίες – παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν για την ανάδειξη της περιοχής της Πλαζ και την βελτίωση της, το σύνολο του προϋπολογισμού της εργολαβίας που θα δημοπρατηθεί για γίνει ο διαγωνισμός και να προκύψει ανάδοχος θα φτάσει κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανάπλαση στο Έλος Αγυιάς

Στο μεταξύ, οι εργασίες για την ανάπλαση του Έλους της Αγυιάς που είχαν σταματήσει για ένα χρονικό διάστημα,  καθώς ο εργολάβος ήταν αναγκασμένος να βρει ειδικά υλικά για να προχωρήσει τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στον χώρο, επαναξεκινούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Οι καθυστερήσεις αυτές και η αναζήτηση των κατάλληλων υλικών αφορούσαν κυρίως την κατασκευή για τα κιόσκια που πρόκειται να τοποθετηθούν έως παρατηρητήρια για τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την ζωή που υπάρχει στο Έλος.

Κάτι που αναμένεται να δώσει στον χώρο έναν εκπαιδευτικό ρόλο και ακόμα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από τουρίστες, καθώς πρόκειται για ένα σπάνιο οικοσύστημα που μάλιστα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την αστική ζώνη της Πάτρας.

Για την ώρα το έργο βρίσκεται εν αναμονή των πεζογεφυρών που θα τοποθετηθούν στο Έλος της Αγυιάς, κατασκευές που φτιάχνονται από εργοστάσιο καθώς θα αποτελούνται από ειδικό υλικό που θα αντέχει στην φθορά, στον χρόνο και στις καιρικές συνθήκες.

Οπότε το έργο, σύμφωνα πάντα με την δημοτική αρχή και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά, θα προχωρήσει και πάλι με γοργούς ρυθμούς για να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα