Σκύλος και γάτα: Μια ομοιότητα και 10 διαφορές – Τις γνωρίζετε;

26.04.2021 / 19:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
210423124117_dogandcat-15-1280x854

Είναι δύο από τα πιο αγαπημένα ζώα συντροφιάς. Το κάθε ένα με τα χαρίσματα και τις ιδιαιτερότητές του.

Και δεν θα μπορούσε να ήταν άλλα, από τον σκύλο και τη γάτα. Δύο ζωάκια, που μας χαρίζουν αξέχαστες στιγμές, και είναι τόσο ξεχωριστά μεταξύ τους.

Η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη, επισημαίνει 10 διαφορές, τόσο στη φύση όσο και στον χαρακτήρα τους.

1. Η γάτα έχει διαφορετική αναπαραγωγική δραστηριότητα από αυτή που έχουν τα σκυλιά. Η γάτα, λοιπόν, σε αντίθεση με τον σκύλο, δεν έχει περίοδο. Είναι, δηλαδή, ένα εποχιακά πολυ-οιστρικό ζώο. Παρουσιάζει οίστρο δύο – τρεις φορές τον χρόνο, ενώ οι σκυλίτσες έχουν περίοδο κάθε έξι μήνες.

2. Ένα γατάκι, αφού συμπληρώσει 35-40 ημέρες ζωής, κάνει την ανάγκη του στην άμμο, ενώ το κουτάβι, για να μάθει να πηγαίνει στην πάνα του, πρέπει να το εκπαιδεύσουμε.

3. Η γάτα πλένεται μόνη της, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της. Όταν, λοιπόν, περιποιείται το τρίχωμά της, καταπίνει τρίχες. Για να αποβάλει τις τρίχες αυτές (τριχόμπαλες), που πηγαίνουν στο στομάχι της, κάνει εμετό. Αντίθετα, ο σκύλος δεν παρουσιάζει αυτό το σύμπτωμα.

4. Στη γάτα, η αμπούλα για τα εξωπαράσιτα πρέπει να εφαρμόζεται ψηλά στο κεφάλι, για να μην τη γλύψει, καθώς αυτά τα φάρμακα είναι τοξικά. Στον σκύλο δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, και εφαρμόζεται κατά μήκος της ράχης.


5. Οι ψύλλοι ζουν όλο το χρόνο και τους συναντάμε πιο συχνά στις γάτες, ενώ τα τσιμπούρια, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει με τον σκύλο, εμφανίζονται σπάνια στη γούνα της γάτας. Κι αν κολλήσουν, μπορούν να τα βγάλουν.

6. Αποφεύγουμε τις δερματικές αλοιφές στη γάτα για να μην τις γλύψει, όμως στον σκύλο μπορούμε να τις εφαρμόσουμε, καθώς μπορούμε να τον πάμε βόλτα μετά τη χρήση τους.

7. Δεν ψεκάζουμε, κατά τους θερινούς μήνες, τη γάτα με σιτρονέλα. Είναι σπάνιο το φαινόμενο, η γάτα να παρουσιάσει καλαζάρ. Σε αντίθεση με τον σκύλο, για τον οποίο, μάλιστα, επιβάλλεται η προληπτική εξέταση αίματος για λεϊσμανίαση (καλαζάρ).

8. Η γάτα είναι ανεξάρτητο ζώο. Μπορούμε να την αφήσουμε μόνη στο σπίτι για ένα Σαββατοκύριακο, αρκεί να φροντίσουμε να έχει φαγητό και νερό. Ο σκύλος χρειάζεται την ανθρώπινη παρουσία. Δεν μπορεί να μείνει μόνος του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι και κατάθλιψη μπορεί να πάθει.

9. Η γάτα είναι σαρκοφάγο ζώο, ενώ ο σκύλοςπαμφάγο. Η γάτα είναι μοναχικός κυνηγός, ενώ ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο. Ζει σε αγέλη. Η γάτα επιβιώνει πιο εύκολα στον δρόμο, απ’ ό,τι ο σκύλος, γιατί πάντα βρίσκει κάτι να φάει.

10. Ο σκύλος εκπαιδεύεται πιο εύκολα από τη γάτα. Η γάτα μπορεί να μάθει ορισμένα πράγματα, όμως συνεχίζει πάντα τις σκανταλιές της.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα