Σημαντικό βήμα: Και στα αγόρια εμβόλιο για τον ιό των κονδυλωμάτων- Λύνεται ένα θέμα ετών

22.10.2021 / 8:44
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
hpv-vaccine-600x400

ετική στην ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV και στα αγόρια, εμφανίζεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Το θέμα συζητήθηκε στη  συνεδρίαση όπου τα μέλη της επιτροπής ήταν θετικά στον εμβολιασμό και των αγοριών κατά του ιού HPV, καθώς προοπτικά ο εμβολιασμός θα βοηθήσει στην εκρίζωση αυτής της μορφής καρκίνου. Ξεθωριάζει το πορτρέτο της τουρκικής οικονομίας – Τα «Erdoganomics» του «σουλτάνου» και η κατάρρευση της λίρας

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ευθύνεται για το 6% των καρκίνων και αν συμπεριληφθούν και τα αγόρια στον εμβολιασμό μεσοπρόθεσμα θα μειωθούν τα συνολικά περιστατικά καρκίνου κατά το ποσοστό αυτό.

Οι μορφές καρκίνου για τις οποίες ευθύνεται ο HPV είναι αυτές του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και αιδοίου, της κεφαλής και τραχήλου, του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων, επηρεάζοντας σημαντικά και τα δύο φύλα. 

Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου 10.000 περιστατικά ανδρικών καρκίνων και 390.000 περιπτώσεις πρωκτογεννητικών κονδυλωμάτων.

Τα αγόρια έχουν υψηλή πιθανότητα νόσησης ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ έχουν και χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση στη φυσική λοίμωξη από ό,τι τα κορίτσια. Τα αντισώματα που παράγουν οι άνδρες δεν είναι επαρκώς «ανθεκτικά» έναντι του HPV, καθιστώντας τους ιδιαίτερα ευαίσθητους σε επακόλουθες ασθένειες και λοιμώξεις από τον HPV.

Θεωρώντας τον HPV έναν ιό που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, έχει υποεκτιμηθεί σημαντικά το βάρος της νόσου στους άνδρες.

Έτσι αναδεικνύεται ο εμβολιασμός ως το μοναδικό μέσο πρόληψης για τα αγόρια και αναμένεται, εκτός από την άμεση προστασία που θα τους παρέχει, να βοηθήσει «εμμέσως» και στη προφύλαξη των κοριτσιών. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα