Σατιρική επιθεώρηση για Θέατρο Σκιών: «Λίγο απ’ όλους»

05.03.2022 / 12:10
ACT maketa2 (2)

Η ιδέα ήρθε ένα μεσημέρι με λιακάδα, στην Πλ. Ελευθερίας.Η αλήθεια είναι ότι το τσίπουρο αποτελεί έναν ιδανικό συμπεθεροκόπο για τέτοιες δουλείες. Λέει κάτι ο ένας, συμπληρώνει ο άλλος, κάνει ρελάνς ο τρίτος.Μόλις την προηγούμενη ημέρα είχα διαβάσει για τις μέρες δόξας της επιθεώρησης και ακούγοντας τον Κώστα Μακρή να μου μιλά για μια παράσταση με κείμενα του Παπαδιαμάντη που είχε κάνει στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, σκεφτόμουνα: πως μπορώ να ανατινάξω τη συζήτηση;

Και του λέω: την άλλη φορά που θα πας στο Μέγαρο, να σου γράψω εγώ κείμενα, να φρίξει το σκυλί! (Πατρινή ιδιόλεκτος. Κανένα ζώο δεν κακοποιήθηκε κατά την συγγραφή αυτού του αφιερώματος).

Η κουβέντα έμεινε εκεί τότε, αλλά να που σε λίγες μέρες, οι 5-6 που μαζευτήκαν, σε προσκαλούν στο ACT να δεις την πρώτη Σατιρική Επιθεώρηση για Θέατρο Σκιών.

Δανειστήκαμε και παραφράσαμε τον τίτλο του θρυλικού καραγκιοζοπαίχτη Αντώνη Μόλα και από το Λίγο απ΄ όλα με το Μόλα, το κάναμε «Λίγο απ’ όλους.

Πρώτος έστειλε κείμενα ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος. Άλλωστε είναι γνωστή η προθυμία και ο ενθουσιασμός του Αντώνη, αν κάτι το πιστέψει Και μάλιστα έστειλε και ένα ολόκληρο θεατρικό που σύντομα θα παρουσιασθεί και αυτοτελές.

Μετά ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Μάγνης, ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας, ο Μιχάλης Παπαγεωργίου, αλλά και η ημετέρα ταπεινότης.

Είναι καλά, είναι κακά; Θα φανεί στο χειροκρότημα. Πάντως είναι γραμμένα μέσα από την καρδιά μας, με στόχο την δική σας. Βέβαια τα κείμενα χρειάστηκαν και ειδικές φιγούρες, για τους ειδικούς ρόλους που φαντάστηκαν οι συγγραφείς τους.

Ο Κώστας και ο Μπάμπης, έκατσαν και τις σχεδίασαν, καθώς και όλα τα νέα σκηνικά.

Ειδικά ο Μπάμπης Μακρής, που να ξέρεις ότι σύντομα θα ξεπεράσει τον πατέρα του σε τέχνη και ερμηνεία, έκανε και τη σκηνοθετική επιμέλεια και τον συντονισμό της παράστασης.

Έμενε μόνο ένα πράγμα: ποιος θα έχει τη γενναιότητα να βγει να παρουσιάσει στο κοινό όλα τούτα τα καμώματα. Και τον βρήκαμε!

 Ή μάλλον την βρήκαμε: Μια και δεν είχε και τίποτα σπουδαίο αυτό τον καιρό και για να μην κάθεται, προτείναμε στη Νάντια Κωνσταντινίδη να αναλάβει την παρουσίαση και τον ρόλο του «κομπέρ» της παράστασης.

Τι θα δούμε όμως;

Θα δούμε 5 αυτοτελή και ανεξάρτητα σατιρικά νούμερα, παιγμένα με φιγούρες και τεχνικές θεάτρου Σκιών. Λόγος και Σκιές, χωρίς φτιασίδια, θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν μια σατιρική ματιά σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Διαφορετικά, νούμερα, διαφορετικές προσεγγίσεις, ίδια επιθυμία.

Να δώσουμε στα παλιά εργαλεία, μια νέα φωνή, μια νέα δυνατότητα.

Να εξερευνήσουν τα σημερινά μας πάθη και παθήματα.

Να κάνουμε νέα λάθη, να πάρουμε μαθήματα.

Και για να μην τα λέω όλα εγώ, διάβασε τι είπαν και άλλοι συντελεστές της παράστασης, τόσο για την εμπλοκή τους, όσο και για την πρώτη τους εμπειρία με τον Καραγκιόζη.

Κωνσταντίνος Μάγνης:

Ξέρω ελάχιστα πράγματα για τον Καραγκιόζη.

Πιθανότατα έχουμε διασταυρωθεί κάποιες φορές στον δρόμο- στην Πάτρα αν κινείσαι στη Ρήγα Φεραίου, είναι βέβαιο ότι θα δεις οποιονδήποτε κάποια στιγμή- αλλά δεν τον έχω αναγνωρίσει.

Δεν έφερα αντίρρηση ωστόσο να προσφέρω ένα κείμενο στον Κ. Μακρή, διότι πιστεύω ότι ο Καραγκιόζης μετασχηματίζεται κάθε φορά και συνεπώς είναι συμβατός με κάθε εποχή.

Δεν είναι τόσο ότι είναι διαρκώς επίκαιρος, όσο ότι εμείς γινόμαστε καραγκιόζηδες.

Μιχάλης Παπαγεωργίου

Με έκαναν να πω το ναι, η παρουσία και το ξέφωτο δημιουργίας της οικογένειας Μακρή. Οι συμπαίκτες σε αυτό το υβριδικό και –ελπίζω-καινοτόμο εγχείρημα. Η αναπάντεχη τροπή των πραγμάτων κάθε δέκα λεπτά, δλδ. πριν τρεις μήνες θα περίμενε κανείς ότι αυτή η παράσταση θα παιζόταν εν καιρώ πολέμου;

H ταινία «Cradle Will Rock» του Τιμ Ρόμπινς του 1999, μια ομάδα καλλιτεχνών και το ανέβασμα ενός μιούζικαλ υπό αντίξοες συνθήκες. Ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Φοίβος Δεληβοριάς. Και τέλος η επιθυμία να γράψω κάτι πάνω από 1000 λέξεις.

Καραγκιόζη έβλεπα στην ΕΡΤ, αλλά δεν ψηνόμουν . Τα κόμικς στα περιοδικά μου δημιουργούσαν μεγαλύτερη χαρά και απόλαυση. Τις παραστάσεις του θεάτρου Σκιών δεν τις κυνηγούσα, προτιμούσα το σινεμά. Η δημιουργία των φιγούρων όμως, η ιερατική μορφή του Σπαθάρη  με έκαναν να συμπαθήσω περισσότερο το καρναβάλι των σκιών. Εκεί όμως που επαναστάτησα ήταν με κάτι άρθρα του στιλ «Γιατί ο Καραγκιόζης δεν πρέπει να αποτελεί πρότυπο ήρωα Έλληνα». Η εργαλειοποίηση του με έκανε φίλ(ο)α προσκείμενο.

Τηλέμαχος Τσαρδακας

Μου αρέσει πολύ το θέατρο σκιών και οι κανόνες του αλλά και η ελευθερία που σου προσφέρει. Η παράσταση αυτή ήταν μια ευκαιρία να κάνω κάτι που δεν είχα ξανακάνει και να γράψω κάτι ανατρεπτικό. Ελπίζω να λειτουργήσει το χιούμορ και η τρέλα του. Μεγάλη χαρά και η μάζωξη όλων αυτών των συνεργατών που εκτιμώ πολύ.

Και μια ανάμνηση που έχω:

Θυμάμαι να βλέπω καλοκαιρινή παράσταση καραγκιόζη κάπου στο Ζαβλάνι. Πρέπει να ήμουν 8-9 χρονών. Στο διάλλειμα ανάψανε τα φώτα και είχε διαγωνισμό για το καλύτερο ανέκδοτο. Είπαν διάφορα παιδάκια  στο μικρόφωνο και ζήτησα να πω κι εγώ, εκπλήσσοντας και τον εαυτό μου γιατί μέχρι τότε ήμουν σχετικά ντροπαλός. Φυσικά έσκισα και πήρα με το σπαθί μου το πρώτο βραβείο μαζί με μια φιγούρα δώρο!

Κώστας Μακρής

Μετά από όλη αυτή την εμπιστοσύνη, ότι και να πω εγώ περισσεύει. Άλλωστε εγώ όλη μου τη ζωή έχω μάθει να μιλάω πίσω από τον μπερντέ. Έχω μάθει να μιλάω με τις φωνές αλλά και το ήθος της τέχνης μου.

Οι δασκάλοι μου με έμαθαν ότι οι κουβέντες μας πρέπει να είναι μετρημένες και το στόμα μας να ανοίγει μόνο όταν έχουμε κάτι σημαντικό ή χρήσιμο να πούμε. Και να κοιτάμε πως μπορούμε να πάμε την τέχνη μας μπροστά και όχι πως θα βγάλει ο ένας το μάτι τ΄ αλλουνού.

Στην παράσταση αυτή μπροστάρης είναι ο γιός μου Μπάμπης, που ερμηνεύει και σκηνοθετεί και με κάνει περήφανο. Όχι μόνο επειδή είναι γιός μου, αλλά επειδή πάει την τέχνη του θεάτρου Σκιών, μπροστά και ψηλά.

 Στη παράσταση αυτή, που σκαρώσαμε με το Δημήτρη Τουλιάτο, ανταποκρίθηκαν παλιοί και νέοι φίλοι και έχουν την ευγνωμοσύνη μου.

Εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο. Θα ήταν περιττό.

Απλά να σου πω ότι σε περιμένουμε, αφού ανασάνεις από την καρναβαλική κορύφωση,  να κατέβεις τα σκαλιά του φιλόξενου ACT, να μοιραστούμε τις αποκοτιές μας.

Ταυτότητα παράστασης

Λίγο απ’ όλους

Σατιρική επιθεώρηση για Θέατρο Σκιών

Από το Μαύρο Θέατρο Πάτρας στο θέατρο ACT

Κείμενα: Κωνσταντίνος Μάγνης, Μιχάλης Παπαγεωργίου, Αντώνης Παπαντωνόπουλος, Δημήτρης Τουλιάτος και Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Φιγούρες, Θέατρο Σκιών: Κώστας Μακρής

Ερμηνεία, σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρής

Guest Star: Νάντια Κωνσταντινίδη

Τετάρτη 9 έως και Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, 21:15

Εισιτήρια: προπώληση 12€, ταμείο 15€  | viva.gr , ταμείο θεάτρου ACT

Παραγωγή: Αrea 51

Με το πέρας της παράστασης προσφέρονται Χυμοί Διάφοροι Εκλεκτοί.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα